Domů Recepty Amolety: Jednoduché recepty

Amolety: Jednoduché recepty

od jezzina

Amoleta je totéž co omeleta. Tečka. Praví tak a vysvětluje  odborný slovník. Jestliže chceme mít kolem sebe řád, musíme respektovat autority. A Jiří Rejzek, autor Českého etymologického slovníku, autoritou bezesporu je. Po malé jazykové a slovotvorné “rozcvičce” se pak můžeme pustit do přípravy amolet.

V nabídce receptů jsou: omeleta/amoleta s vojtěškovými klíčky, čokoládová amoleta/omeleta, omeleta/amoleta savojská či francouzská, s bramborami, cuketou nebo s tvarohem.  A vysvětlení, proč je amoleta totéž co omeleta jako bonus.

 

Amoleta jako omeleta

Jiří Rejzek v Českém etymologickém slovníku – jehož je autorem – vysvětluje:  „Z francouzského omelette, které je výsledkem řady nepravidelných formálních změn. Východiskem je starofrancouzské lemelle, lumelle ,tenký plech, čepel´ apod. z latinského lamella téhož významu, viz lamela. To se pak změnilo na alumelle a ve 14. století tak byl metaforicky nazván tenký vaječný svitek pečený na pánvi. Obměnou přípony pak vzniklo alumette a přesmykem amelette, amolette (16. století, snad s lidovou etymologickou oporou ve francouzském mol, měkký…) a konečně omellete, 16. století, opět s lidově etymologickým vlivem francouzského aef, vejce, srovnej doložené starofrancouzské aefmolette.“

Amolety: Jednoduché recepty

Čokoládová omeleta

  • 4 vejce, 60 gcukru, 60 gčokolády, 2 lžíce polohrubé mouky, zavařenina, šlehačka, tuk na vymazání plechu
    Příprava: Cukr utřeme se žloutky do pěny, přidáme rozměklou čokoládu, tuhý sníh a nakonec opatrně vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech a prudce upečeme. Ještě horkou omeletu potřeme pikantní zavařeninou a rozkrojíme na čtyři díly. Přehneme je vpůli a ozdobíme šlehačkou. Povrch eventuálně ještě posypeme čokoládovými hoblinkami nebo strouhanými ořechy.
    Jinou možností je navršit na porce oslazený bílkový sníh a moučník ještě nechat ožehnout v troubě.

Bramborová amoleta

  • 8 vajec, 4 lžíce mléka, 200 g měkké uzeniny nebo uzeného masa, 1 menší cibule, 400 g brambor, 100 g sterilovaného hrášku, sůl, pepř, tuk na pečení
    Příprava: Na kousku tuku necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli a přidáme k ní umleté uzené maso nebo uzeninu, na malé kostičky nakrájené vařené brambory, okapaný hrášek a všechno dobře promícháme. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, omelety napůl upečeme, navrstvíme na ně nádivku a na mírném ohni je dopečeme.
    Před podáváním omeletu přehneme a neseme na stůl obloženou čerstvou, dušenou nebo sterilovanou zeleninou.

Omeleta s rajčaty a s vojtěškovými klíčky (1 porce)

  • 2 vejce, 3 lžíce vody nebo mléka, sůl, čerstvě mletý pepř,1 – 2 rajčata, 3 lžíce vojtěškových klíčků, olej
    Příprava: Vejce rozšleháme s tekutinou a se solí. Rajčata přelijeme vroucí vodou, oloupáme, nakrájíme na plátky a osolená na trošce oleje krátce podusíme. Na velké pánvi rozehřejeme olej, vlijeme vejce, do kterých jsme přidali polovinu klíčků, a na vejce nalijeme horká rajčata. Přikryjeme pokličkou a bez míchání necháme ztuhnout.
    Hotovou omeletu sesuneme na talíř, lehce opepříme a posypeme zbylými klíčky.

Vaječná omeleta s celerem a sýrem (1 porce)

  • 2 vejce, 1 lžíce mléka nebo vody, lžička sekané petrželky, 1 vrchovatá lžíce strouhaného celeru, sůl, olej na pečení, strouhaný sýr na posypání
    Příprava: Vejce rozkvedláme s tekutinou, přidáme sůl, petrželku a celer, nalijeme na dobře rozehřátý olej, přikryjeme pokličkou a upečeme omeletu. Polovinu omelety posypeme sýrem, přeložíme a sesuneme na talíř. Také na povrchu posypeme trochou sýra. Obložíme syrovou zeleninou a podáváme s krajíčkem chleba.

Francouzská omeleta se zavařeninou (2 porce)

  • 4 čerstvá vejce, 5 lžic mléka nebo vody, sůl, čerstvé máslo, pikantní zavařenina, moučkový cukr s trochou vanilky
    Příprava: Vejce, tekutinu a sůl prošleháme. Máslo rozehřejeme na pánvi, nalijeme polovinu vaječné směsi, po krátkém zapečení lehce projedeme vidličkou a už bez dalších zásahů necháme ztuhnout. Upečenou, ale na povrchu ještě vláčnou omeletu na jedné polovině pomažeme zavařeninou, přeložíme, sesuneme na talíř, pocukrujeme. Druhou omeletu upečeme stejným způsobem. Podáváme dětem jako lehkou večeři, ale možná si dají i dospělí.

Omeleta s cuketou

  • 500 g očistěné cukety, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 4 vejce, 4 lžíce vody, 4 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, 50 g strouhaného sýra, pažitka, tuk na pečení
    Příprava: Nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme plátky cukíny, osolíme, opepříme, mírně pokropíme vodou a spolu s česnekem dusíme doměkka. Do rozšlehaných a osolených vajec s vodou přimícháme mouku a z hladkého těsta upečeme čtyři omelety. Naplníme je připravenou cukínou, přehneme a posypeme strouhaným sýrem promíchaným s pažitkou.
    Podáváme s brambory nebo chlebem.

Savojská omeleta

  • 200 g uzenáče, 2 vejce, 2 lžíce smetany, stroužek česneku, pepř, sůl, 2 lžíce strouhaného sýra, olej.
    Příprava: Maso z uzenáče vykostíme a rozmělníme vidličkou, žloutky našleháme se smetanou, přidáme rozetřený česnek, rybu, strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Směs vlijeme do pánve s rozpáleným olejem a pomalu pečeme nejprve pod pokličkou, pak obrátíme a dopečeme.
    Podáváme s vařenými brambory.

Tvarohové amolety

  • 125 g tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 2 vejce, sůl
    Příprava: V mléce rozšleháme žloutky, špetku soli a postupně přimícháváme tvaroh a mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto můžeme dosladit moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Na pánvi na oleji poté usmažíme jednotlivé amolety, které můžeme před servírováním posypat cukrem, potřít džemem, polít javorovým sirupem nebo třeba podávat se špenátem a sýrem.

Foto: (jez)

Související

Váš názor