Domů Recepty Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

od jezzina

Původem italská boloňská omáčka velmi rychle zdomácněla v českých domácnostech. A jak už to u nás bývá zvykem, kromě italských receptů se staly velmi oblíbené české variace na téma boloňská omáčka. Některé z nich nabízíme.

Boloňská omáčka: Recepty

Boloňská omáčka na špagety

  • Na rozehřátém oleji zpěníme dvě jemně nakrájené cibule, přidáme posekané nebo na hrubém struhadle ostrouhané 2 mrkve, půlku celeru, kousek nakrájené slaniny a podle chuti – asi 4 stroužky třeného česneku. Do této orestované směsi patří asi 150 g mletého hovězího masa.
    Osolíme, opepříme a zalijeme šálkem vývaru. Do bublající voňavé směsi zamícháme dvě oloupaná, na kostičky nakrájená rajčata, špetku bazalky, 1 dl bílého vína a asi dvě lžíce rajského protlaku. To celé pod pokličkou dusíme doměkka a občas promícháme. Té chvíle využijeme k uvaření špaget.
    Omáčku na závěr zjemníme kouskem másla, ochutnáme a lijeme na připravené porce špaget. Jemně posekanou petrželkou jídlo dozdobíme a hlavně bohatě zasypeme strouhaným parmazánem.

Boloňská omáčka ze zbylého masa

  • Uvaříme příslušné množství špaget (na osobu 1/4 sáčku) v osolené vodě. Mezitím opražíme na oleji cibuli, jednu mrkev a kousek celeru. Na to přidáme kousek nakrájené šunky a asi 100 g pečeného vepřového nebo kuřecího nakrájeného masa (může být zbytek). Zalejeme pohárem bílého vína, přidáme jednu až dvě lžíce rajského protlaku a dva stroužky prolisovaného česneku a dusíme společně 1/4 hod.
    Špagety dáme na mísu, přelejeme směsí, polejeme rozpuštěným máslem a zhusta posypeme parmezánem. Může být i jiný tvrdý sýr.

Boloňská omáčka bez tuku (dietní)

  • 2 baklažány, 2 červené cibule (nakrájet), 2 rozdrcené stroužky česneku, 3 sušená rajčata nakrájená, 12 špetky sušených drcených feferonek, 3 černé olivy bez pecek, asi 300 ml vývaru, 4 lžíce suchého červeného vína, 500 g libového mletého masa (vepřové nebo hovězí), asi 425 g podušených rajčat bez slupek, sůl, mletý černý pepř.
    Příprava: Do hrnce se silným dnem dáme všechny suroviny kromě masa. Promícháme, zakryjeme pokličkou a rychle dusíme pět až sedm minut. Odkryjeme a dusíme za občasného míchání, dokud baklažány zcela nezměknou a tekutina se neodpaří. Je-li třeba, přidáme trochu vývaru. Odstavíme z plotny, necháme mírně vychladnout a pak rozmixujeme na pyré. V teflonové pánvi osmažíme mleté maso, spečené velké kousky oddělujeme dřevěnou měchačkou od sebe. Slijeme tuk a maso na pánvi promícháme s baklažánovou směsí, přidáme dušená rajčata i se šťávou a dochutíme.
    Ještě rychle dusíme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Fazole s boloňskou omáčkou

  • 300 g bílých fazolí, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, sůl, olej. Omáčka: 50 g vepřového bůčku nebo tučného vepřového masa, 1 lžíce oleje, 2 cibule, kousek mrkve a celeru, 250 g mletého hovězího (nebo jiného, popřípadě vařeného) masa, vývar, 1 dl vína (nebo 1 lžíce citrónové šťávy zředěné vodou), 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu, 2 lžíce smetany (nebo 1 lžíce másla), petrželka.
    Příprava: Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou, zalijeme vodou a necháme nabobtnat (asi 6 hodin). Pak je scedíme, zalijeme další vodou, přidáme koření a uvaříme doměkka. Slijeme je, osolíme, promícháme se lžící oleje a rozdělíme na talíře. Fazole přelijeme omáčkou, obložíme zeleninou a podáváme.
    Příprava omáčky: Vepřové maso nakrájíme na kostičky, opečeme na oleji, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zeleninu a mleté maso, vše osmahneme, zalijeme trochou vývaru a vínem (náhradou) a uvedeme do varu. Přidáme rajčatový protlak, sůl, koření a dusíme, až maso změkne. Zjemníme smetanou nebo máslem a posypeme usekanou petrželkou.

Související

Váš názor