4,7K
Bramborové patenty je krajové pojmenování bramborových placek z vařených brambor. Bramborové patenty se obvykle pečou na suché plotně/pánvi. Pojídají se buď suché, pomastěné nebo pomazané povidly. Patenty, bramborové placky, se na slovensku nazývají lokše.
Patenty jsou jinak zvané bramborové placky
Bramborovým plackám z vařených brambor se v některých regionech říká různě – třeba patenty. Jedná se velmi jednoduchý pokrm, který byl dříve frekventovaný hlavně v chudších rodinách.
- Z vařených brambor a mouky (kdo měl, tak s vajíčkem) se rychle vypracuje těsto, z nějž se vyvalují placky. které se dříve pekly na plátech kamen. Ta v současnosti mají leda chalupáři, proto se v současné době bramborové patenty pečou na pánvi (třeba titanových nebo s jiným „ušlechtilejším“ povrchem).
- Studené vařené brambory se buď nastrouhaly, anebo je hospodyně prolisovala nástrojem, který byl v každé domácnosti – ručním pákovým lisem na brambory.
- Aby se patenty dobře vyvalovaly a těsto neřídlo, je třeba uvařit brambory ve slupce den dopředu.
1 kg den předem ve slupce uvařených brambor
300 g polohrubé mouky + trochu na podsypávání
1 až 2 celá vejce
- Vál posypeme moukou. Z těsta odřezáváme kousky ve velikosti přibližně golfového máčku a pekařským válečkem vyvalujeme placku.
- Během válení je několikrát obrátíme a přitom jemně podsypeme moukou. Čím tenčí placka, tím lépe.
- Na plotýnku sporáku dáme zahřát pánev.
- Placku přesuneme z válu na pánev. Pečeme z obou stran. Při pečení se bude placka nafukovat a vytvoří se na ní typické hnědé puchýře.
- Dokončíme tak, jak je v rodině zvykem.
V některých regionech nebo v rodinách je zvykem bramborové patenty smažit na sádle.
Bramborové patenty: Recepty
Bramborové patenty I.
- 1 kg brambor (den dopředu uvařených ve slupce), 350 g hladké mouky, kávová lžička soli, 1 žloutek, kvasnice, náplň – povidla, mletý mák, omastek ( nebo máslo s trochou oleje).
Příprava: Do mísy dáme mouku, sůl, žloutek, nastrouhané brambory, nastrouhané kvasnice a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme asi 25 kousků, které rozválíme na placky. Pečeme na sucho – buď na kamnech nebo na plotýnce. Upečené skládáme jeden na druhý.
Poté na jedné straně mastíme celou plochu a na druhé jen okraje.
Bramborové patenty II.
- 800 g den předem uvařených a oloupaných brambor, 300 – 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor , 2 vejce, 100 g vepřového škvařeného sádla, 200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění povidel), 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, sůl, hladká mouka na podsypávání.
Příprava: Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky.
Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Patenty můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.
Bramborové patenty smažené
- 600-800 g vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 až 2 vejce, sůl, povidla, tuk (sádlo) na smažení.
Příprava: Zchladlé vařené brambory nastrouháme na vál, přidáme vejce, mouku a sůl a co nejrychleji zpracujeme na těsto. Z něho vytváříme středně velké kuličky, které rozplácneme a na sádle je po obou stranách opečeme. Pečené „bramborové patenty“ potřeme švestkovými povidly a teplé podáváme.