Domů Moučníky a dezerty Bublanina: Vyzkoušejte různé recepty

Bublanina: Vyzkoušejte různé recepty

od jezzina

Bublanina je tradiční letní moučník, který se někde podává i jako teplé sladké hlavní jídlo. Aby bublanina správně „bublala“, je třeba na ní rozpéct čerstvé šťavnaté ovoce. Proto se bublanina nejčastěji připravuje s třešněmi, višněmi nebo borůvkami. Velmi často se připravuje z piškotového nebo třeného těsta. V některých krajích (například ve východních Čechách) se bublanina peče z litého kynutého těsta (trochu hustší než na lívance a s mírným přídavkem tuku). Bublanina z kynutého těsta se posýpá „moučkou“, směsí cukru, mouky a másla, která částečně nasaje rozpečenou šťávu. Piškotové a třené bublaniny se neposýpají – ovoce zapadne do těsta, které vsákne šťávu.

Recepty na přípravu bublaniny

Bublanina ze tří vajec

  • 3 vejce, rostlinného tuku a cukru tolik, kolik váží 2 vejce, polohrubé mouky tolik, kolik váží 3 vejce, na špičku nože prášku do pečiva, ztužený tuk a hrubá mouka na pekáček, třešně, moučkový cukr s vanilkou

Změklý tuk utřeme s většinou cukru a se žloutky, vmícháme mouku prosátou s práškem a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků ušlehaný se zbylým cukrem. Těsto rozetřeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a poklademe ovocem. V předehřáté troubě upečeme do zlatova. Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme. Je to dávka do pekáčku o velikosti asi 30 x 19 cm.

Třešňová bublanina I.

  • 500 g třešní, 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 25 g másla, 4 vejce

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak vmícháme mouku, vlahé rozpuštěné máslo a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a poklademe třešněmi obalenými v hrubé mouce. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Třešňová bublanina II.

  • 100 gramů rostlinného tuku, který smícháme se 120 g cukru a 3 žloutky. Přidáme 120 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, sníh ze 3 bílků a 1 biokys.

Vypracujeme těsto, které vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáček. Asi půl kilogramu okapaných nebo napůl rozmrzlých třešní obalíme v mouce a těsto jimi poklademe. Bublaninu pečeme v horké troubě asi půl hodiny. Vychladlou nakrájíme, pocukrujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.

Bublanina ze Simly

  • 250 g hladké mouky, prášek do pečiva, 125 g másla, 125 g cukru moučky, 6 vajec, 300 g vypeckovaných třešní (višní), špetka soli, máslo na vymazání pekáče, trochu mléka.

Utřeme máslo, cukr a vejce do pěny, postupně vmícháváme mouku s práškem do pečiva, podle potřeby zředíme trochou mléka na řidší těsto. Polovinu těsta vlijeme do vymaštěného pekáče, posypeme ovocem a zalijeme zbylým těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve zprudka, potom teplotu zmírníme a pomalu dopečeme.

Moravská bublanina

  • 150 g másla, 150 g cukru moučky, 3 vejce, 150 g mouky, třešně nebo višně

Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, znovu napěníme, přidáme postupně žloutky a třeme půl hodiny. Pak střídavě přidáváme lžíci mouky a lžíci sněhu z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný pekáček a hustě poklademe třešněmi nebo višněmi. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi dvacet minut.

Sousedčina čerešňová bublanina

  • 3 dl mléka, 120 g cukru moučky, 5 vajec, 50 g hery, 100 g hrubé mouky, 100 g strouhanky, půl prášku do pečiva, citronová kůra, 1 kg třešní

V mléce rozmícháme žloutky, cukr, rozehřátou heru, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a prosátou strouhanku, nakonec citronovou kůru a sníh z bílků. Těsto rozestřeme na vymazaný a vysypaný plech. poklademe vypeckovanými třešněmi a pečeme ve vyhřáté troubě.

Bramborová bublanina

  • 4 vejce, 25 dkg cukru krystalu ušleháme a poté přidáme 35 dkg vařených strouhaných brambor, 16 dkg dětské krupice, 1/2 prášku do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru.

Vložíme do vymaštěného pekáčku, poklademe ovocem (třešně, višně nebo drobně nakrájené meruňky) a upečeme.

Višňová bublanina

  • 500 g polohrubé mouky, 250 g hery, 300 g cukru, 3 vejce, 1/4 l mléka, prášek do pečiva, višně.

V míse třeme změklý tuk s cukrem a žloutky do pěny, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného velkého pekáče a poklademe višněmi. Višně můžeme předem posypat moukou, aby neklesaly ke dnu pekáče. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova.

Foto: sxc.hu

Související

Váš názor