Nedoceněnou zeleninou v naší kuchyni je červená řepa. Výborné jsou nejen různé saláty, ale pochutnat si lze i na tepelně zpracované řepě. Je to zelenina velmi hodnotná – obsahuje sodík, draslík, vápník a hořčík. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanidů, které posilují cévy. Z vitamínů obsahuje vitamín C, B a další. Má močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Pro zdraví by bylo užitečné zkonzumovat alespoň dvě kila červené řepy ročně. Cévy by omládly, ledviny se pročistily a také jídelníček bude bohatší.

Historie červené řepy

Řepa mívala v naší výživě důležité místo, o které přišla poté, co se v celé Evropě začaly ve velkém pěstovat brambory dovezené z Nového světa. Kromě cukrové nám z různých druhů a použití zůstala salátová červená řepa, konzumovaná obvykle pouze vařená a nakrouhaná s křenem. Léčebné účinky červené řepy nebyly v minulosti nijak zvlášť ceněny. Matthioli znal její močopudné účinky a pečenou v horkém popelu s růžovým olejem a včelím voskem ji doporučoval na kůži poškozenou „oznobeninami“. Na druhé straně konstatoval, že „plodí povětrnost a nadýmání a chlípnost vzbuzuje“.

Červená řepa v přírodním léčitelství

Červená řepa obsahuje množství cenných minerálů, stopových prvků a rostlinných barviv, která příznivě ovlivňují vláčnost a dobrou činnost jater.

Říká se, že:

  • Šťáva nebo hustý sirup z umletých neloupaných bulev údajně dokáže při intenzivním několikadenním požívání rozpustit i ledvinové kameny.
  • Šťávu z červené řepy doporučují léčitelé míchat v poměru jedna k u jedné se šťávou mrkvovou a tuto směs opět smíchat ve stejném poměru s vodou. Denně vypitá půllitrová dávka takového koktejlu by měla dobře působit pro ti nejrůznějším krevním chorobám.
  • Stejně tak se tento nápoj v rámci přírodní léčby doporučuje při všech formách rakoviny.
  • Červená řepa má sice nízký obsah vitaminů, ale díky ostatním prvkům je právě ve zmíněné kombinaci s mrkví a vodou vhodná i při úpravě kyselosti organismu.
  • Pomáhá odvádět zplodiny metabolismu, takže působí také pro ti dně, revmatismu a roztroušené skleróze.
  • Její složky na sebe vážou i těžké kovy a vylučují je z těla ven.
  • Barviva řepy zvyšují pevnost krevních kapilár, snižují tlak krve a uvolňují cévní sraženiny.
  • Pravidelná konzumace řepy nebo její šťávy proto chrání před aterosklerózou, mozkovými příhodami, hypertenzí a chorobami cévního systému.
  • Řepa kromě toho stimuluje činnost jater, žlučníku, žaludku a střev .
  • Podle amerického léčitele Johna Heinermana se řepná šťáva doporučuje i pro nápravu škod způsobených na vnitřních orgánech přemírou pití alkoholu a užíváním drog.

Za zkoušku skoro nic nedáme

Zkuste: Šťávu z jedné menší řepy smíchejte v mixéru s polovinou svazku petrželky, třemi listy hlávkového salátu, třemi malými mrkvemi a stroužkem česneku. Pijte jednu sklenici denně. Pozor, samotná neředěná řepná šťáva může být příliš silná, a tak ji raději míchejte s vodou.