8,8K
Vepřové v čínských pokrmech. Podstatou většiny pokrmů čínské kuchyně je velice rychlá příprava, jejíž požadavky právě vepřové maso splňuje. Nabízíme několik receptů na tak zvanou čínu z vepřového – tedy na pokrm připravený pokud možno na čínský způsob.
„Čína“ z vepřového maso: Nejlepší recepty
Maso dvou barev
- 200 g libové kýty, 200 g vepřových jater, 80 g loupaných mandlí, cibulí a česnekem.
Příprava: Maso i játra nakrájíme na kostičky a každé zvlášť promícháme s namočeným škrobem. Pak prudce opečeme v oleji kostičky kýty. Když zrůžoví, přidáme játra a za stálého míchání opékáme. Přidáme kostičky cibule a plátky česneku a jakmile zesklovatí, vložíme půlené mandle a zalijeme omáčkou z lžičky škrobu, lžíce vody, sojové omáčky a glutasolu.
Necháme přejít varem a teprve pak osolíme.
Vepřové po s´-čchuansku
- Nudličky vepřové kýty osolíme, promícháme se škrobem a odležené osmahneme na oleji. Pak přidáme na plátky pokrájené hlavičky 4 žampionů (nebo jidášovo ucho), 100 g nudliček zelí, 50 g paprikového lusku v podobě nudliček a plátky ze dvou stroužků česneku.
Směs opečeme, okořeníme chilli, zalijeme lžící vody smíchanou s lžicí octa a lžičkou cukru a krátce podusíme.
Nakonec zalijeme lžicí sojové omáčky s máčeným škrobem a glutasolem.
Rybízové maso
- Tenoučké plátky vepřové kýty osolíme, promícháme se škrobovou moučkou a necháme do druhého dne v chladničce odpočívat. Připravíme si 100 g rybízového kompotu, hvězdičku badyánu, 2 lžíce vývaru, sójové omáčky a dezertního vína. Maso za stálého míchání opečeme na oleji. Když zrůžoví, zalijeme ho šťávou z kompotu, vývarem, vínem a sójovou omáčkou. Vložíme hvězdičku badyánu a podusíme. Pak koření vyjmeme, šťávu zahustíme máčeným škrobem a dochutíme glutasolem.
Na míse pak maso obložíme na nudličky pokrájeným hlávkovým salátem a rybízem z kompotu.
Vepřové s vlašskými ořechy
- Připravíme velmi tenké plátky vepřové kýty nebo krkovičky. Naložíme je do marinády ze dvou lžic dezertního vína, soli a škrobu. Ovaříme kousek mrkve a kedlubny (asi 50 g) a pokrájíme také na plátky. Na oleji osmahneme maso, přidáme zeleninu, společně osmahneme, podlijeme trochou vývaru a podusíme.
Pak přidáme ořechy (100 g) rozdělené na čtvrtky, mírně přisladíme a ochutíme sójovou omáčkou a glutasolem.
Bůček v zelenině
- Vepřový bok nakrájíme na tenké plátky a naložíme osolený do škrobu. Druhý den ho osmahneme, přidáme kousky vařeného květáku, plátky vařené mrkve a dvě lžíce sterilovaného hrášku. Osmahneme, okořeníme zázvorem a bílým pepřem, podlijeme vývarem a podusíme.
Nakonec šťávu zahustíme máčeným škrobem a ochutíme sójovou omáčkou a glutasolem.
Bůček v pekingském zelí
- Vepřový bok nakrájíme na tenké plátky a naložíme osolený do škrobu. Druhý den jej osmahneme na oleji, přidáme pokrájené pekingské zelí (asi 300 g), plátky česneku, okořeníme zázvorem a bílým pepřem a podlité trochou vývaru společně asi deset minut podusím. Na závěr zalijeme dvěma lžícemi vína, lžicí sójové omáčky.
Vepřové maso na rajčatech s ananasem
- 400g libového masa, nejlépe z vepřové kýty, 0,5 kg rajčat, 1 konzerva ananasu v kolečkách, 1 lžíce cukru, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžíce škrobové moučky Maizena, 2 lžíce sójové omáčky, olej.
Příprava: Rajčata oloupeme, pokrájíme a podusíme na oleji, až z nich odpaříme šťávu. Ananas nakrájíme na velké kostky a zahříváme i se šťávou, která byla v konzervě, aby byl horký. Maso pokrájené na tenké nudličky poprášíme škrobovou moučkou a vložíme do rozpáleného oleje. Opékáme pouze několik minut, pak vmícháme směs ze sójové omáčky a zázvoru. Dokonale mícháme, hlavně ode dna dobře odškrabujeme. Na závěr vmícháme podušená rajčata a přidáme polovinu horkých ananasových kostek.
Zbývající ananas nabízíme v miskách jako horký kompot.
Vepřové maso s houbami
- Pět středně velkých plodnic hlívy ústřičné nakrájíme na hrubší plátky, menší pórek na kolečka a připravíme asi 400 g vepřového masa, nejlépe z kýty. Maso pokrájíme na malé kostičky, osolíme a zalijeme směsí z jednoho vejce a lžičky máčeného rýžového škrobu. Dobře promícháme a vložíme do pánve s rozpáleným olejem. Krátce orestujeme, přidáme houby a pórek. Vše stále mícháme a po chvíli přidáme trochu vína (nejlépe čínského), cukru, a sójové omáčky.
Podlijeme vývarem, podusíme a zahustíme lžičkou máčeného škrobu.
Podáváme s neslanou rýží, posypané zelenými bylinkami.