Domů Recepty Domácí chleba do trouby

Domácí chleba do trouby

od jezzina

Mohlo by se zdát, že péct si doma vlastní chleba je tak trochu rozmařilost – trh je chlebem dostatečně zásoben a obchody jsou otevřeny sedm dní v týdnů. Pečení domácího chleba je v současné době spíš zábava než nutnost. Ale nakonec je každého věc – že co si kdo upeče, také si sní platí v tomto případě doslova. Nejběžnější médium, v němž lze domácí chleba upéct, je kuchyňská pečicí trouba. Jak se peče chleba v troubě?

Chleba se kupoval už od středověku

Chleba se vždy pekl v pecích. Kdo pec neměl, chleba kupoval od pekaře. Pekařina je jedno z nejstarších řemesl, pekaři měli už ve středověku svůj cech, péct, prodávat a na druhou stranu kupovat chleba bylo vždy běžné a normální. Bylo ctí pekaře, aby byl jeho chleba chutný.

Z dobové literatury i památek je zřejmé, že obyvatelé měst – chudí i bohatí – ve svých měšťanských domech i městských činžovních domech chlebové pece neměli. Doma si pekli chleba jen obyvatelé vesniček nebo samot, kde pekaři nepůsobili.

Už ve druhé polovině 19. století vznikaly velké průmyslové pekárny, jejichž produkce chleba byla mnohonásobně vyšší, než z malých pekáren. Například pražská firma Odkolek  začala provozovat velkou průmyslovou pekárnu už v roce 1865. Po první světové válce velkých pekáren přibylo i na českém venkově. Babičky současných babiček už doma chleba nepekly ani na venkově.

K domácímu chlebu se lidé navrátili až koncem 70. let  20. století, kdy se začala vyrábět a dodávat na trh směs na přípravu domácího chleba – říkalo se jí chleba v prášku. Měla ji v zásobě každá hospodyňka, protože zásobování pečivem bylo tristní – zejména v období svátků a podobně. „Chleba v prášku“ sice neměl – nemohl mít – vlastnosti kváskového chleba, ale jíst se dal.  V porovnání s některými současnými „domácími produkty“ byl dokonce výrazně chutnější. Tento chleba se pekl v troubě nebo v remosce.

Další vlna zájmu o domácí pečení přišla na přelomu první a druhé dekády současného století, kdy se staly oblíbené tak zvané domácí pekárny. Jako reakce se zákonitě projevil i zájem o domácí pečení chleba v troubě.

Kde vzít chlebový kvásek?

Typickou chuť a vůni dává českému chlebu žitná mouka a pekařský kvásek. Žitnou mouku můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy nebo ve větších marketech v oddělení zdravé výživy, chlebový kvásek v pekařských výrobnách,  kde jej používají nebo v podhorských a horských oblastech východních Čech, kde je zvykem vařit kyselo a kvásek se tam prodává. Chlebový kvásek si můžeme udělat i sami doma (viz článek Jak připravit kvásek).

Domácí chleba do trouby – z kvásku

  • Večer před pečením promícháme 150 g chlebového kvásku, s půl kilogramem žitné chlebové mouky a litrem vlažné vody, aby vzniklo řidší těsto. Přikryté čistou utěrkou necháme ve velké míse kynout.
  • Druhý den (nebo tak po osmi hodinách) přidáme půl kilogramu pšeničné mouky a půl kilogramu pšeničné chlebové mouky (dá se koupit ve větších marketech),  dvě lžičky soli, tři lžičky kmínu a na vále rukama důkladně vypracujeme středně tuhé těsto. Když se lepí, podsypáváme moukou.
  • Vrátíme do mísy a necháme asi tři hodiny kynout.
  • Pak vytvarujeme dva bochníky nebo veky (šišky) a znovu necháme alespoň hodinu kynout. Ideálně v podmoučené ošatce.
  • Rozpálíme troubu na nejvyšší stupeň spolu s plechem na pečení.
  • Na plech dáme chleby.
  • Na spodek trouby postavíme kastrolek s horkou vodou.
  • Asi pět minut pečeme při nejvyšší teplotě, pak ji snížíme na 200 stupňů a pečeme asi 50 minut až hodinu.

Chleba bez kvásku

  • V míse promícháme 1 kg žitné mouky se stejným množstvím hladké pšeničné mouky.
  • Do důlku uprostřed mouky rozdrobíme 170 gramů droždí (čtyři balíčky) a zalijeme 200 mililitry vlažné vody.
  • Droždí smíchané s vodou necháme pět minut kynout v mouce.
  • Potom přiléváme 800 ml vlažné vody se lžící octa a lžící soli.
  • Vypracujeme těsto a na teplém místě necháme hodinu kynout.
  • Na pomoučeném vále potom těsto prohněteme a rozdělíme do dvou bochníků nebo vek, které položíme na pomoučený plech.
  • Necháme kynout ještě 15 až 20 minut.
  • Povrch potřeme slanou vodou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 stupňů Celsia.
  • Když začne chleba červenat, zmírníme teplotu na 140 stupňů a ještě 40 minut dopékáme.
  • Po vyjmutí ihned potřeme vodou.

Související

Váš názor