Kunovjanka je tradiční výrobek, který má v současné době ve svém výrobním programu společnost Hamé. Jedná se o sterilovanou zeleninovou směs ve sladkokyselém nálevu. Podle současných předpisů musí výrobce uvádět složení výrobku. A tak se na etiketě může každý dočíst, že se Kunovjanka skládá z celeru, cibule, mrkve, papriky a dále, že nálev obsahuje vodu, ocet, sůl, kořenící výtažek, kyselinu citronovou a regulátor kyselosti. To je sice hezké, ale kolik všeho je třeba, když by si člověk chtěl Kunovjanku připravit doma?

Kunovjanka nese název po Kunovicích

Kunovjanka patří k do zlatého fondu konzervárenské společnosti Hamé. Výrobce ji definuje jako: “Tradiční zeleninová směs cibule, papriky, celeru a mrkve v kořeněném sladkokyselém nálevu je skvělá do salátů, pod maso i jako obloha.”

  • Kunovjanku původně vyráběla kunovická OTMA. Značka OTMA existovala v konzervárensví od roku 1937, kdy Otakar Machálek založil v Mařaticích v Uherském Hradišti podnik na výrobu ovocných a zeleninových konzerv.
  • Továrna byla po druhé světové válce znárodněna, přejmenována, ale výrobní sortiment byl zhruba zachován.
  • Po roce 1989 byla vrácena původním majitelům a znovu začala používat značku OTMA (složenina ze jména a příjmení zakladatele).
  • V roce 1999 celý podnik odkoupila česká potravinářská společnost Hamé, která pod značku Otma zařadila výrobky prémiové kvality a pokračovala ve výrobě v tomto tradičním českém závodě.

Kunovjanka se v současné době vyrábí se značkou Hamé nebo Znojmia (rovněž patřící Hamé), a to ve dvojí kvalitě: klasická a se sníženým obsahem cukru.

Udělat Kunovjanku doma? Ano, ale jak?

Kunovjka se dá koupit snad ve všech obchodech, případně i v e-shopu výrobce. To ale neznamená, že by si ji lidé nechtěli vyrobit doma, zejména ti, kdo mají zemědělské přebytky. Kunovjanka má příjemně vyváženou chuť, které se domácí čalamády sice přibližují, ale “není to ono”.

Vyrobit si Kunovjanku, a také jí klidné říkat “domácí Kujovjanka” není nic proti něčemu. Výrobce Hamé neusiloval o známku Chráněné zeměpisné označení nebo Chráněné označení původu.

  • „Nebojíme se, že by Kunovjanka, Hradišťanka, Moravanka a další zeleninové sterilované směsi nešly na odbyt a nebyl o ně zájem v zahraničí. Máme registrované ochrané známky a to nám stačí,“ řekl před řasem generální ředitel společnosti. (Zdroj: Potravinářská komora ČR, 2002).

 Jenže výrobce by byl sám proti sobě, kdyby kromě ze zákona povinného složení výrobku zveřejnil i know how jeho výroby. A tak začala pracovat “lidová tvořivost” a mezi lidmi začaly kolovat různé recepty na „domácí Kunovjanku”. Za je jich přesnost ale neručíme.

V roce 2006 obdržela společnost Hamé na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích další ocenění značky Klasa, tentokráte pro zeleninovou směs Kunovjanka, která je dodávána na trh pod značkou Hamé a prémiovou značkou Znojmia.

Domácí Kunovjanka: Recepty (bez záruky)

Domácí Kunovjanka I.

  • 60 dkg mrkve, 60 dkg celeru pokrájíme a mírně povaříme. Vsypeme do velké mísy a přidáme pokrájené 60 dkg červené papriky (kapie) a 90 dkg pokrájené cibule na proužky. 
    Nálev: 2 l vody, 1/2 l octu, 40 dkg cukru, 1 přípravek Deko. 
    Příprava: Deko podle návodu svaříme a přecedíme přes sítko.
    Zeleninu promícháme v míse, naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních 20 minut.

Domácí Kunovjanka II.

  • 750 g celeru, 500 g mrkve, 1 kg cibule, 750 g paprik.
    Nálev:  2 l vody, 500 ml octa, 80 g soli, 150 g pískového cukru, 2 bobkové listy, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, 2 lžičky hořčičných semínek.
    Příprava: Celer a mrkev na krájené na kostičky krátce povaříme, cibuli nakrájíme na kolečka a papriky na nudličky. Zalijeme horkým nálevem, necháme 24 hodin odležet a pak sterilujeme 20 minut při 80 stupních Celsia

Domácí Kunovjanka III.

  • 1,250 kg cibule, 60 dkg mrkve, 2 kg celeru, 1 kg červené kapie, 1/4 l octu, 33 dkg cukru, 6 dkg soli, 1 dkg kyseliny citronové. Celer zvlášť povaříme do poloměkka s trochou kyseliny citronové.
    Příprava: Mrkev povaříme do poloměkka. Vývar dolijeme vodou aby bylo 2 1/2 litru a přidáme ocet,cukr,sůl. Celer i mrkev nakrájíme na malé kostičky. Kapii i cibuli nakrájíme na drobno.Vše i s nálevem promícháme a plníme do sklenic 0,33 l. Bude toho asi 23 sklenic. Nahoru do sklenic přidáme: 1 kuličku nového koření,celého pepře a kousek bobkového listu.
    Sterilizujeme 20 minut při 80° Celsia.

Kunovjanka trochu jinak

  • 1,4 kg cibule, 1 kg špičatých zelených a červených paprik, 600 g mrkve, 1 kg celeru.
    Na nálev: 3,5 l vody, 1 l octa, 500 g cukru, 100 g soli, 1 lžíci hořčičného semínka, 8 kuliček nového koření, kuliček celého pepře, 1 bobkový list. 
    Příprava: Suroviny na nálev povaříme pět minut a nálev necháme zchladit. Zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle, papriky nakrájíme na tenké nudličky a cibuli překrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Vše důkladně promícháme, plníme do vymytých zavařovacích sklenic a zalijeme vychladlým lákem.
    Sterilizujeme ve vodní lázni při 80 °C 20 minut.