Domů Recepty Kapustové karbanátky bez masa

Kapustové karbanátky bez masa

od jezzina

Kapustové karbanátky s vařenými bramborami

U nás je nejznámější kapusta hlávková a růžičková. Hlávková kapusta bývá označována jako typická letní zelenina našich končin. V kuchyni ji upravujeme vždy tepelně, dá se ale i mrazit, a to nakrájená a krátce spařená. Připravují se z ní chutné polévky, přílohy, karbanátky a podobně. Obsahuje nadýmavé látky, ale jinak velmi prospívá zdraví.

Kapustové karbanátky chutnají i lidem, kteří jinak kapustě moc nedají. Nabízíme recepty na několik variant kapustových karbanátků bez masa: kapustové karbanátky klasické, s ovesnými vločkami, s pohankou, se sójovým granulátem. Navíc recept na podobné karbanátky ze zelí.

Kapustové karbanátky bez masa

Kapustové karbanátky: Základní recept

  • 200 g kapusty, 1 žemle, 20 g slaniny, 1 vejce, 1 menší cibule, strouhanka, trochu mléka, sůl, pepř, olej na smažení.
    Příprava: Kapustu uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme ji dobře okapat. Nasekáme ji nadrobno, nebo umeleme společně s máčenou žemlí na masovém strojku. Přidáme na špeku osmahnutou cibuli, vejce, osolíme, opepříme a připravíme karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme v oleji. Podáváme s bramborem, nebo studené s chlebem.
    Jako koření můžeme přidat ještě i česnek, případně česnek medvědí.

Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami

  • Jednu menší kapustu uvaříme v osolené vodě do měkka a jemně rozsekáme nožem. K sekané kapustě přidáme za tepla 150 g ovesných vloček a tři lžíce hladké mouky a asi 5 lžic zeleninového vývaru. Do směsi zapracujeme 1 vejce, jeden stroužek utřeného česneku a usmaženou nakrájenou cibuli. Podle potřeby dochutíme solí a zahustíme strouhankou. Lžičkou tvoříme menší karbanátky, které obalíme v hladké mouce a smažíme na sádle do růžova. Do hmoty můžeme také přidat strouhaný sýr, dušené houby, kousky šunky a jiné. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem. Vločky dodají tělu potřebnou vlákninu (prevence proti zácpě).

Kapustové karbanátky s pohankou

  • 250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 2 vejce, majoránka, muškátový oříšek, petrželka.
    Příprava:
    V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vroucí osolenou vodou (vývarem z kapusty) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíte. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, dochutíme majoránkou, solí a pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší, chlebem či zeleninovým salátem.

Sójové karbanátky s kapustou

  • 100 g sójových granulí, 500 g kapusty, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce solamylu, strouhanka podle potřeby, majoránka, pepř, sůl, olej na smažení.
    Příprava: Sójové granule přelijeme 2 dl vařící vody smíchané s polovinou česneku utřeného se solí a pepřem a necháme odležet. Kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme ji a umeleme na masovém strojku nebo nadrobno rozsekáme nožem. Můžeme použít i kapustu zmrazenou. Do kapusty vmícháme nabobtnalé granule, vejce, solamyl, druhou polovinu česneku utřeného se solí, majoránku, dobře promícháme, případně zahustíme strouhankou a na desce posypané strouhankou tvoříme karbanátky, které usmažíme na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Kapustové karbanátky se sójovým granulátem

  • Půlku střední kapusty uvaříme doměkka, po vychladnutí důkladně vymačkáme vodu a hodně rozsekáme nebo rozmačkáme. Ve zbylé vodě povaříme asi půl balíčku sójového granulátu s uzenou příchutí a také velmi dobře vymačkáme. Přidáme ke kapustě. Dále osolíme, opepříme, přidáme 4 stroužky utřeného česneku, 2 vejce a 3 rohlíky nakrájené na tenká kolečka, které se směsí dobře promícháme a rukou promačkáme; pak necháme asi 10 minut nabobtnat. Rukou nebo lžící tvoříme karbanátky a smažíme je na pomaštěné pánvi. Podáváme s bramborovou kaší.

Zelné karbanátky

  • 500 g hlávkového zelí, 1 lžíce mléka, 1 houska, 20 g tuku, 1 malá cibule, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek; na obalení mouka, vejce, strouhanka; tuk na smažení; 1 kg brambor, petrželka.
    Příprava: Zelí nakrájíme na větší kousky, povaříme v osolené vodě a vymačkáme. Housku namočíme v mléce a se zelím umeleme na masovém strojku. Přidáme osmaženou cibuli, vejce, sůl a koření. Ze směsi tvoříme vyšší karbanátky, obalíme je v trojobalu a osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými brambory posypanými petrželkou a ozdobíme zeleninou, kterou máme k dispozici.
    Zelné karbanátky chutnají skoro stejně jako kapustové.

Foto: Kapustové karbanátky s bramborem (pl)

Související

Váš názor