Domů Recepty Křehký a rychlý mřížkový koláč

Křehký a rychlý mřížkový koláč

od jezzina

Mřížkové koláče jsou oblíbené a poměrně rychle připravené moučníky nejčastěji z různých křehkých (máslových, lineckých) těst, které jsou tvořeny třemi vrstvami: těsto, náplň a naposled mřížka vytvořená z pásků, válečků nebo do tvarů vykrájené části základního těsta. Mřížka moučník spojí. Nabízíme čtyři recepty na rychlý křehký mřížkový koláč: s rebarborou, s hruškami a brusinkami, s mákem, a křehký mřížkový koláč z bramborového těsta.

Křehký a rychlý mřížkový koláč

Mřížkový hruškový koláč s brusinkami

  • 1 k g hrušek, 2 lžíce citronové šťávy, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g bramborové škrobové moučky, 1 50 g másla nebo rostlinného tuku, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 200 g moučkového cukru a sáček vanilkového cukru, 100 g brusinkové zavařeniny nebo kompotu, mouka na vál, tuk na formu nebo plech, vejce na potření.
    Příprava: Hrušky oloupeme, vykrojíme z nich jádřince, dužinu nakrájíme na plátky a promícháme s citronovou šťávou. Mouku prosejeme na vál s práškem do pečiva a solamylem. Smícháme s cukrem, tukem, vejci, mlékem a uhněteme tužší hladké těsto. Formu potřeme tukem. Větší část těst a vyválíme na plát asi 4 mm silný (ze zbylého těst a vytvarujeme tenké válečky, z nichž vytvoříme mřížku). Na těsto rozložíme plátky hrušek, přesně upravíme mřížku, konce válečků přitiskneme k okraji těsta a do políček v mřížce dáme po lžičce brusinkové zavařeniny. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a koláč vložíme do předem rozehřáté trouby asi na 35 minut péci.

Mřížkový rebarborový koláč

  • 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 1/2 prášku do pečiva a vanilkový cukr, asi 400 g rebarbory, skořici, cukr na rebarboru (4 lžíce), mohou být i rozinky a ořechy.
    Příprava: Suroviny zpracujeme, oddělíme asi 1/3 těsta na mřížku a vše uložíme na 15 minut do chladničky, aby se s těstem lépe pracovalo. Větší díl těsta rozválíme na plech, vhodné je vytvořit zvýšené okraje. Rebarboru očistíme a nakrájíme na špalíčky, nasypeme na těsto, přisypeme cukr, skořici, případně i rozinky a ořechy, zbylou třetinu těsta rozválíme a rádýlkem nakrájíme proužky, které potom křížem klademe na vrstvu jablek. Pečeme v mírně předehřáté troubě. Podle zlatohnědé barvy poznáme, že je koláč hotov.
    Další recepty na koláče s rebarborou a tvarohem najdete ZDE.

Makový mřížkový koláč

  • 500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 250 g mletého máku, 250 g cukru, 100 ml mléka, 1 lžíce rozinek, 1 žloutek na potření koláče, tuk na vymazání plechu a moučkový cukr na poprášení.
    Příprava: Na vál prosejeme mouku s moučkovým cukrem a práškem do pečiva, přidáme 3 rozšlehaná vejce, změklé máslo a rychle vypracujeme těsto, které dáme zhruba na 30 minut do chladu odležet. Mletý mák, cukr a rozinky svaříme s mlékem na hustou náplň. Necháme vychladnout. Přibližně tři čtvrtiny těsta rozválíme na placku silnou asi 1,5 centimetru a pře neseme na vymaštěný plech. Těsto potřeme makovou nádivkou, po obvodu necháme 1 centimetr vysoký okraj. Zbylé těsto rozválíme na proužky a klademe je přes makovou náplň tak, abychom vytvořili mřížku. Povrch koláče potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na tříčtvrtinový výkon zhruba 30 minut.
    Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

Mřížkový koláč z bramborového těsta

  • 250 g vařených strouhaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 50 g cukru, 80 g Héry, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, pikantní zavařenina, 1 žloutek na potření, moučkový cukr na posypání.
    Příprava: Strouhané brambory, prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, sůl, Heru a vejce zpracujeme na vláčné těsto. Těsto pak rozválíme, přeložíme na plech nebo do koláčových forem a potřeme pikantní zavařeninou (například rybízovou, meruňkovou). Ze zbytků těst a vykrájíme zubatým rádýlkem mřížky, kterými koláč ozdobíme. Na závěr potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova.
    Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.

Související

Váš názor