Domů Recepty Krkovice: Nejlepší recepty

Krkovice: Nejlepší recepty

od jezzina

Krkovice je maso, které se – jak napovídá označení – nachází  na přední části trupu vepře, v místech, kde krk přechází v hrudník. Maso z krkovice je hodnoceno jako střední kvality. Je prorostlé a potřebuje delší dobu tepelné úpravy. Právě pro tukové a vazivové „žilkování“ je ovšem krkovice velice chutná, šťavnatá.

Nabízíme nejlepší recepty na úpravu vepřové krkovice: s tymiánem a česnekem, na divoko, krkovici na pivu, na víně, valašskou a slovenskou specialitu z krkovičky a ražniči pečené v troubě – rovněž z vepřové krkovice.

Vepřová krkovice: Nejlepší recepty

Divoká krkovice

  • 500 g vepřové krkovičky bez kosti, větší cibule, lžíce oleje, lžíce hořčice, 4 jalovčinky, 2 zrnka pepře, nového koření, lístek bobkového listu, lžička tymiánu, 2 dl červeného vína, sůl.
    Příprava: Krkovici naporcujeme, osolíme a potřeme pastou z hořčice, ustrouhané cibule a mletého koření. Pak porce zprudka osmahneme v rozpáleném oleji a podlité polovinou vína a trochou vody dusíme doměkka. Nakonec zalijeme zbytkem vína a necháme prohřát.
    Podáváme s bramborovým knedlíkem, brambory, nebo rýží.

Vepřová krkovice s česnekem a tymiánem

  • 600 g vykostěné krkovice, 3 stroužky česneku, zelená petrželka a tymián, 6 lžic jemné strouhanky, pepř, sůl.
    Příprava: Omyté a osušené maso upravíme na kostky a nasucho je za stálého míchání opečeme. Pak přidáme sůl, pepř i prolisovaný česnek a pokrm dusíme pod pokličkou doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, krátce v něm osmahneme strouhanku, vrátíme zpět maso a na mírném ohni je v ní obalujeme.
    Porce posypeme petrželkou i tymiánem a podáváme s brambory v různé úpravě a zeleninovým salátem.

Tatranské vepřové plátky

  • 4 libovější plátky z krkovičky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, sterilované lečo v oleji (bez uzeniny), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 150 ml sladké smetany, pepř, sůl.
    Příprava: Krkovici lehce naklepeme, po obvodu nařízneme, osolíme a opepříme. Na každou porci položíme plátek anglické slaniny, plátek šunky a lžíci sterilovaného leča. Takto připravené plátky urovnáme na pekáč, posypeme strouhaným sýrem, zalijeme smetanou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
    Příloha: Bramborová kaše, zeleninová obloha.

Vepřové maso na kmínu s pivem

  • 600 g vepřové krkovice, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, 1/4 l piva, 2 lžíce strouhaného chleba.
    Příprava: Rozpálíme sádlo, zpěníme nakrájenou cibulku a na to vložíme maso pokrájené na kostky, osolíme, podlijeme a dusíme s pepřem a s kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu, zasypeme chlebem, podlijeme troškou vody a pivem a povaříme.
    Je to staročeské jídlo a podává se s brambory.

Valašské kůsky

  • 2 kg větších brambor, 1 kg kyselého zelí, hrubá mouka, sůl, 1 kg vepřové krkovice, menší cibule, česnek, kmín, vepřové sádlo, vejce.
    Příprava: Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák, přebytečnou vodu z brambor je možno slít. Přidáme rozšlehané vejce, osolíme a přidáním hrubé mouky zpracujeme na tužší těsto jako na polévkové noky. S trochou vody uvaříme kyselé zelí, slijeme veškerou vodu, dochutíme solí, přidáme trochu sádla, promícháme. Vytřeme pekáček sádlem a na dno rozprostřeme zelí. Z těsta vykrajujeme polévkou lžící „kůsky“, neboli noky, uvaříme je v osolené vodě (po uvaření vyjímáme sítem), opláchneme studenou vodou a klademe na zelí v pekáčku. Pak vše protřepeme a dáme asi na 15 minut oschnout do vyhřáté trouby. Nepečeme. Vepřové maso upečeme s cibulí a česnekem, naporcujeme.
    Na talíř dáme kůsky (se zelím), přidáme porci masa a vše polijeme šťávou z masa.

Špikovaná krkovice na víně

  • 500 g krkovice, 2 jemné párky, 1 větší cibule, 100 g celeru, 1 dl červeného vína, lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl.
    Příprava: Krkovici vcelku vykostíme a prošpikujeme párky. Pak ji osmahneme na oleji ze všech stran, vyjmeme a ve výpeku osmahneme sekanou cibuli a strouhaný celer. Vrátíme maso, osolíme, podlijeme lžicí vína a vodou. Dusíme pod pokličkou. Podléváme podle potřeby trochou vína a vodou a dáme péci do trouby. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, necháme povařit, dolijeme zbytek vína a necháme přejít varem. Prochladlé maso nakrájíme na porce a dáme prohřát do šťávy.
    Podáváme s bramborem.

V troubě pečené ražniči z krkovice

  • 400 g vepřové krkovice, 100 g prorostlé anglické slaniny, 200 g šunkového salámu, 4 papriky, 2 větší cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce oleje, pepř, paprika sladká i pálivá, 1 dl vína, sůl.
    Příprava: Pekáček vymažeme olejem a dno pokryjeme malými tenkými plátky vykostěné krkovice. Osolíme, opepříme, opaprikujeme a překryjeme vrstvou kroužků cibule. Další vrstvu tvoří plátky anglické slaniny, které zakapeme rajským protlakem a překryjeme krájenou paprikou, na to přijde vrstva na plátky krájeného salámu, vrstva cibule a nakonec zbytek masa. Zakápneme zbytkem oleje, podlijeme vínem a pekáček překryjeme alobalem, který na okrajích pevné utěsníme.
    Pečeme v troubě nejméně 40 minut. Podáváme s bramborem.

Foto: (jez)

Související

Váš názor