Domů Recepty Květákové placičky podle babičky

Květákové placičky podle babičky

od jezzina

Jestliže by se měly vybrat nějaká typická česká domácí jídla, květákové placičky by jistě v nominaci figurovaly. Nic tak nevoní domácí kuchyní, jako květákové placičky od babičky nebo od mámy. Každá domácnost má svůj způsob, jak květákové placičky připravovat. Vybrali jsme recepty na květákové placičky, jak se připravují v různých rodinách. Květákové placičky jíme s bramborami, kaší, samotné. Dobře chutnají teplé i studené. Studené květákové placičky můžeme připravit i jako netradiční pohoštění třeba na letní zahradní sešlost s grilováním.

Květákové placičky: Základ je vždy stejný

Květákové placičky se připravují z povařeného květáku, který se rozseká na drobné kousky. Květák se spojí vejci a směs se zahustí strouhankou, moukou nebo krupicí – podle receptu. Do směsi je možno pro změnu přidat sekané nebo mleté vařené či uzené maso, šunku, sýr, žampiony. Ze směsi se vytváří placičky, a nebo se nabírá na lžíci a smaží se na sádle nebo na oleji. Pro menší potřebu tuku je také možno květákové placičky upéct v troubě. Pak jsou ale méně křehké.

Květákové placičky podle babičky a jiné recepty

Babiččiny květákové placičky

  • 1 květák, 2 vejce, 5 lžic polohrubé mouky, sůl, pepř, strouhanka, tuk na smažení, 1 kg brambor, 5 rajčat na obložení.
    Příprava: Vařený květák rozsekáme na drobné kousky, promícháme se žloutky a moukou, ochutíme solí i pepřem a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Ze směsi tvarujeme malé placičky, které obalíme ve strouhance a po obou stranách osmažíme na tuku. Ozdobíme rajčaty a podáváme s vařenými brambory

Květákové křupinky

  • 1 vařený květák rozmačkáme na hrudky, přidáme 3 žloutky, 3/4 hrnku mléka, ze 3 vajec ušlehaný sníh, špetku soli, špetku kypřicího prášku, polohrubou mouku.
    Příprava: Hmotu lehce promícháme a smažíme placičky na bílém tuku, například Ceres softes. Opatrně obracíme širší lopatkou. Podáváme s bramborem a salátem z rajčat.

Květákové placičky se žampiony

  • 1 větší květák, 4 vejce, 1 žemle, 250 g žampionů, 1 střední cibule, lžíce sekané petrželky, 1 lžíce másla, 6 lžic mléka, pepř, sůl, strouhanka, tuk na smažení.
    Příprava: Květák uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Na másle zpěníme jemně nasekanou cibuli a na ní na plátky upravené žampiony. Přidáme i petrželku. Nakrájenou žemli navlhčíme mlékem, promícháme se žloutky, nasekaným květákem a houbami. Směs přisolíme, opepříme a dobře prohněteme. Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme placičky, omočíme je v rozšlehaných bílcích i ve strouhance a smažíme rychle po obou stranách dozlatova. Podáváme s brambory a salátem.

Květákové placičky se žampiony  pro dvě osoby

  • 300 gramů květáku, 150 gramů žampionů, dvě vejce, tři lžíce strouhanky, lžíci oleje, trochu petrželky nebo pažitky, sůl, pepř.
    Příprava: Květák uvaříme a posekáme nadrobno, žampiony pokrájíme a podusíme ve vodě. Vše smícháme a tvoříme tenké placičky, které dozlatova usmažíme. Podáváme s bramborem. Recept je pro dvě osoby

Květákové placičky se sýrem

  • 150 g květáku, 30 g strouhaného sýra, 1 vejce, 0,5 dl mléka, 30 g mouky, sekaná pažitka, 50 g oleje, 100 g brambor, sůl, pepř, kmín, 50 g lehké tatarské omáčky.
    Příprava: Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme nastrouhaný syrový květák, sýr a pažitku, osolíme, opepříme a vmícháme tolik mouky, aby vzniklo polotuhé těsto. Lžící tvoříme do rozpáleného oleje placičky a po obou stranách je osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Květákové smaženky

  • Květák uvaříme doměkka, necháme vychladnout a jemně nasekáme. Rozklepneme 6 vajec a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme žloutky, 6 lžic hrubé mouky, půl lžičky soli, špetku muškátového květu a květák. Hmotu nabíráme lžící, klademe do rozpáleného tuku a smažíme z obou stran dorůžova. Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou.

Květákové placičky s balkánským sýrem

  • Menší květák, 50 g balkánského sýra, 3 vejce, 3 lžíce prosáté strouhanky, sůl, muškátový květ, olej na smažení.
    Příprava: Květák ponoříme na chvíli do osolené vody. Okapaný ho nahrubo nastrouháme. Z vajec a strouhanky ušleháme těstíčko, přidáme strouhaný sýr, květák, okořeníme a případně trochu osolíme (sýr je slaný). Lžicí klademe do rozpáleného oleje hromádky a tvarujeme do podoby tenčích placiček. Smažíme do růžova. Podáváme s vařenými brambory.

Související

Váš názor