Domů Moučníky a dezerty Míša řezy na plech

Míša řezy na plech

od jezzina

Míša řezy nenajdeme ve starých kuchařkách. Ačkoliv v cukrářských recepturách by už figurovat mohly, protože řezy nazvané po tvarohové mražené pochoutce se do cukráren a prodejen s mléčnými lahůdkami dodávaly z výroben asi od 80. let, tedy v dobách, kdy na všechno musely existovat státní normy. Protože v současné době panuje velká obliba moučníků s tvarohovým krémem, Míša řezy se dostaly do popředí zájmu. Recepty na Míša řezy jsou různé, ale liší se jen nuancemi: vždy se jedná třený nebo piškotový korpus, na nějž je nanesena vrstva tvarohového krému a čokoládová poleva.

Míša řezy na plech

Míša řezy 1

  • 6 vajec, 5 lžic cukru, 1 a půl lžíce oleje, 6 lžic polohrubé mouky.
    Pro náplň: 200 g cukru, 500 g tvarohu, 250 g másla.
    Na polevu: 100% tuku a 150 g hořké čokolády.
    Příprava: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme postupně olej a mouku. Nakonec zamícháme tuhý sníh vyšlehaný z šesti bílků. Hmotu rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem) a pečeme při 180 stupňů Celsia asi 20 minut. Upečený piškot potřeme tvarohovým krémem a čokoládou, kterou připravíme ze 100% tuku, ve kterém rozpustíme hořkou čokoládu.

Míša řezy 2

  • Vyšleháme do pěny 6 žloutků, 6 lžic cukru a 1,5 lžíce oleje. Pak přidáváme 2 lžíce kakaa, 1 prášku do pečiva, 5 lžic polohrubé mouky a vše promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z šesti bílku. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
    Mezitím si připravíme krém: utřeme 250 g másla s 200 g moučkového cukru a postupně přidáváme dva tvarohy (po 250 g) a trošku rumu.
    Upečený a vychladlý korpus potřeme krémem a necháme v chladničce trochu zatuhnout.
    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, přidáme trochu oleje a polevu rozetřeme na krém a opět dáme do chladničky ztuhnout.

Míša řezy 3

  • Těsto: 2 vejce, 250 g másla, 200 g hladké mouky, 40 g kakaa, 250 g práškového cukru, 25 0 ml mléka, 1 prášek do pečiva.
    Příprava: Z uvedených přísad utřeme těsto a rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme asi 35 minut. Necháme vychladnout.
    Náplň: 2 balíčky tvarohu, 1 vanilinový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku, 250 g másla, 150 g cukru. Tvaroh, tuk a cukr utřeme dohladka a náplní potřeme korpus. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Dáme ztuhnout.
    Zvolna rozpustíme čokoládu na vaření a potřeme jí povrch moučníku.
    Znovu dáme ztuhnout a proležet.

Míša řezy 4

  • Korpus: 4 až 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 6 žloutků, 6 bílků, 2 lžíce oleje, sůl,  tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy.
    Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru, 250 g másla, sáček vanilkového cukru.
    Čokoládová poleva: 2 čokolády na vaření, cca 250 g 100% tuku.
    Příprava: Žloutky, cukr, kakao a olej dobře rozmícháme. Po troškách přisypeme prosátou mouku. Do vzniklé hmoty opatrně vmícháme sníh z bílků, který trošku osolíme. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. Náplň: V míse vyšleháme máslo, tvaroh a cukr, hmotu rozetřeme na vychladlý korpus. Čokoládu rozpustíme s tukem v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a nalijeme ji na korpus potřený tvarohem.
    Zákusek necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Míša řezy 5

  • Korpus: 6 vajec, 150 g krupicového cukru, 50 ml oleje 100 g polohrubé mouky 1/2 sáčku prášku do pečiva 60 g kakaa, tuk a hrubá mouka na plech.
    Náplň: 250 g másla, 200 g krupicového cukru, 500 g měkkého tvarohu.
    Poleva: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 1 lžíce solamylu.
    Příprava: Žloutky vyšleháme s 1/2 cukru a olejem do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme tuhý sníh. Obě hmoty propojíme. Vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva a kakaem. Plech s vyšším okrajem naplníme těstem a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Máslo utřeme s cukrem, poté vmícháme tvaroh a rozetřeme na vychladlý korpus. Dáme asi na 60 min. zatuhnout. K rozpuštěnému máslu přidáme cukr, kakao a solamyl. Mícháme, dokud se všechno nespojí. Polevu rozetřeme na moučník.
    Dáme ztuhnout a rozležet

Dort Míša nepečený

  • 1 balíček cukrářských piškotů, 2 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek bílého jogurtu, 1 balíček vanilkového cukru, 2 – 3 lžíce pískového cukru, čokoládová poleva.
    Příprava: Smetanu a jogurt smícháme, přidáme vanilkový a pískový cukr a dobře promícháme. Když se cukr rozpustí, vmícháme celý balíček piškotů. Hmotu rozetřeme do vodou vypláchnuté dortové formy a povrch přelijeme čokoládovou polevou. Dort dáme do chladničky a necháme do druhého dne rozležet.
    Po ztuhnutí sejmeme boční část dortové formy a dort nakrájíme na dílky.

Související

Váš názor