Olejová, octová, smetanová, majonézová? Zálivka dokáže změnit chuť i vzhled rajčatového salátu k nepoznání. Protože ovšem salátu dávají charakter a chuť především použité suroviny, nelze kteroukoliv zálivku použít na jakýkoliv rajčatový salát.

Nabízíme proto recepty na rajčatové saláty, nebo na saláty s rajčaty. Recepty nebo tipy na zálivky jsou součástí konkrétního předpisu.

Jestli někdo zvolí jinou kombinaci zeleniny a zálivky na rajčatová salát, to už je záležitostí svobodné vůle.

Nálev na rajčatový salát
Recepty na rajčatové saláty s různými zálivkami

 

Srbský salát

  • 200 g salátové okurky, 200 g rajčat, 200 g paprik, 1 střední cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 stroužky česneku, ocet, sůl, pepř, trochu pálivé papriky.
    Příprava: Všechnu zeleninu upravíme na drobné kousky, cibuli jemně nasekáme.
    Zálivka: V míse uděláme z prolisovaného česneku a ostatních přísad marinádu a promícháme ji se zeleninou. Podáváme s chlebem.

Jarní salát  s rajčaty

  • 1 svazek ředkviček, 1 svazek mladých cibulek, 1 hlávka salátu, kousek salátové okurky, 2 rajčata, 1 zeleninová paprika, pepř, sůl, zelená petrželka nebo pažitka.
    Na zálivku: 1 lžíce majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, podle chuti cukr. 
    Příprava: Zeleninu upravíme na plátky a proužky, osolíme, opepříme a přelijeme zálivkou připravenou z uvedených přísad. Hojně posypeme zelenými bylinkami.

Ukrajinský salát s rajčaty

  • 400 g rajčat, 400 g jablek, 1 hlávkový salát, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, ocet, pepř, sůl, zelená petrželka.
    Příprava: Rajčata nakrájíme na kolečka, oloupaná a jádřinců zbavená jablka na plátky, střídavě obojí urovnáme na mísu a doprostřed naaranžujeme natrhané listy hlávkového salátu.
    Zálivka: Zalijeme dressingem připraveným z oleje, octa, cukru, pepře a soli. Salát podáváme vychlazený a vydatně posypaný zelenou petrželkou.

Salát z cibule a česneku s rajčaty

  • 250 g mladé cibule s natí, 250 g mladého česneku s natí, 200 g rajčat, špetka soli, 2 lžíce oleje, trocha octa.
    Příprava: Mladou cibuli i česnek dobře opereme, necháme okapat, pak nakrájíme na plátky, osolíme a dáme odležet.
    Zálivka: Šťávu, kterou zelenina pustí, scedíme, přidáme kolečka nakrájených rajčat, pokapeme octem a olejem a promícháme. Salát chutná i s bílým pečivem nebo chlebem.

Rajčatový salát s olejovou zlivkou

  • 4 rajčata, 1 menší cibule, petrželová nať, olej.
    Příprava: Rajčata nakrájíme na menší kousky, pokapeme olejem, přidáme jemně nakrájenou cibuli, posekanou petrželovou nať a rozmícháme.
    Salát můžeme podle chuti přisladit nebo přidat trochu utřeného česneku a dozdobit natvrdo uvařenými vejci.

Andaluský pastýřský salát

  • 1 salát, 1 velká cibule, 1 zelená paprika, 15 paprikou plněných oliv, 5 rajčat, 100 g ovčího sýra, olejo-octová zálivka (bez cukru, jen se solí a bazalkou).
    Příprava: Opraný a osušený salát roztrháme, cibuli a papriku nakrájíme na kroužky, olivy rozpůlíme a rajčata nakrájíme na osminky. Promícháme a posypeme rozdrobeným sýrem. Přelijeme zálivkou a podáváme.

Selský salát s rajčaty

  • 1 menší salátová okurka, 4 větší rajčata, 4 zelené papriky, svazeček naťových cibulek, mletý pepř, citrónová šťáva nebo vinný ocet, šálek kysané smetany, 1 stroužek česneku, sůl.
    Příprava: Oloupanou okurku nakrouháme, rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na kroužky, cibulky i s natí nadrobno. Složíme do mísy, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou nebo octem. Smetanu ochutíme česnekem utřeným se solí a nalijeme k zelenině. Promícháme a necháme krátce proležet.

Salát podomácku (s rajčaty)

  • 1 velký salát, 1 svazek ředkviček, 4 rajčata, 4 naťové cibulky, 100 g šunky, 200 g pečeného nebo grilovaného kuřete, 1 stroužek česneku, majonéza.
    Příprava: Salát natrháme na menší kousky, ředkvičky a rajčata nakrájíme na kolečka, cibulku i s natí na drobnější kousky, šunku a kuřecí maso na kostky. Omáčník nebo misku vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a vlijeme majonézu. Zeleninu a maso rozdělíme na talíře.
    Svou porci si každý sám podle chuti polije majonézou. Podáváme s chlebem jako lehkou letní večeři.

Dvoubarevný z rajčat a okurek

  • 8 středně velkých pevných rajčat, 4 větší okurky nakládačky, sůl, hrst cibulek šalotek, kopr, pažitka, šálek kysané smetany, sůl, citrónová šťáva.
    Příprava: Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme do poloviny mísy. Na druhou polovinu mísy nakrouháme na plátky neloupané okurky. Pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a posypeme na tenké plátky nakrájenými šalotkami. Na rajčata ještě nasypeme nakrájenou pažitku a na okurky kopr.
    Zálivka: Smetanu přisolíme, dochutíme citrónovou šťávou a podáváme zvlášť v omáčníku.

Řecký salát se sýrem a olivami

  • 1 hlávkový salát, 300 g salátové okurky, 250 g rajčat, 150 g tvrdého sýra, 100 g sterilovaných černých oliv, 75 g na´tové cibule, 1 lžíce sekané pažitky
    Na zálivku: 2 lžíce vinného octa 5 lžic olivového oleje sůl pepř oregano
    Příprava: Opraný hlávkový salát natrháme nebo nakrájíme na větší kousky a upravíme na talířky. Přidáme na osminky nakrájená rajčata, na půlkolečka nakrájené salátové okurky, posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem, ozdobíme černými olivami bez pecek, posypeme na proužky krájenou cibulí a nasekanou pažitkou.
    Zálivka: Takto upravený salát přelijeme dobře rozšlehanou zálivkou z vinného octa, olivového oleje, soli, pepře a trošky oregana.

Česneková omáčka

  • 3 stroužky česneku, 1 natvrdo vařené vejce, 2 lžíce octa, 1 lžíce bílého vína, 1/8 l oleje, sůl, špetka pepře.
    Všechny přísady ušleháme v mixéru a hotovo.