Domů Moučníky a dezerty Ořechová roláda: Nejlepší recept

Ořechová roláda: Nejlepší recept

od jezzina

Ořechová roláda patří do zlatého fondu svátečních zákusků. Ořechovou roládu lze připravit dvěma způsoby: buď zhotovíme těsto s přídavkem ořechů, a nebo roládu naplníme ořechovou nádivkou, krémem. V případě ořechového těsta platí víc než u kteréhokoliv rolády, že je třeba upečený plát stočit dokud je horký, aby nepopraskal. Nabízíme nejlepší recepty na pečené ořechové rolády, jednu nepečenou roládu s ořechovou nádivkou. A pro ty, kteří sladké neradi, také recept na vepřovou roládu s nádivkou s ořechy.

Ořechová roláda: Nejlepší recept

Ořechová roláda

  • 6 vajec, 180 g moučkového cukru, 180 g rozemletých ořechů.
    Krém: 1/2 l mléka, 1 a 1/2 balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 200 g másla, 150 g moučkového cukru.
    Příprava: Pudinkový prášek rozmícháme v mléce a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Máslo utřeme s moučkovým cukrem a po lžících vmícháme vychladlý pudink. Žloutky třeme s moučkovým cukrem asi patnáct minut. Přidáme mleté ořechy a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, rozetřeme a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Upečený, ještě teplý moučník na plechu svineme a necháme vychladnout. Pak opatrně rozvineme, potřeme krémem a opět svineme.
    Povrch ozdobíme zbylým krémem.

Roláda s ořechovou nádivkou

  • 150 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 5 vajec, máslo, loupané sekané mandle.
    Na krém: 250 g másla, 70 g cukru, 150 g mletých ořechů, 3 žloutky, koňak nebo rum.
    Příprava: Pět žloutků a 5 lžic studené vody ušleháme do hustá, zašleháme cukr a po částech vmícháme polohrubou mouku a sníh z pěti bílků. Plech vyložíme papírem, vymažeme jej máslem a posypeme moukou. Těsto na něj rozetřeme. Upečené pak zatočíme a necháme vychladnout. Studenou roládu naplníme ořechovým krémem a povrch ozdobíme zbytkem krému a sekanými ořechy.
    Krém připravíme následovně: máslo utřeme se žloutky a cukrem, postupně vmícháme rozemleté ořechy a 3 lžíce alkoholu.

Ořechová roláda

  • 6 vajec, 120 g pískového cukru, 60 g mouky, 60 g strouhaných ořechů.
    Příprava: Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme cukr, po jednom žloutky a nakonec vmícháme mouku a ořechy. Pečeme na papírem vyloženém plechu v dobře vyhřáté troubě (na 190 °Celsia).
    Plníme máslovým krémem s ořechy.

Ořechová roláda s medem

  • 100 g hrubé mouky, 3 vejce, 80 g tekutého medu, 50 g cukru krystal, 80 g mletých vlašských ořechů, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 čokoládová poleva.
    Na nádivku: 120 g tekutého medu, 60 g másla, 120 g mletých vlašských ořechů, 500 ml mléka, půl balíčku vanilkového cukru, meruňkovou marmeládu na potření.
    Příprava: Vejce, med, cukr a citronovou kůru ušleháme do pěny. Přimícháme mouku, mleté ořechy a vypracujeme těsto, které potom rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Upečeme dozlatova. Teplé těsto vyklopíme na čistou utěrku a papír sejmeme. Těsto i s utěrkou hned rychle sbalíme do rolády. Necháme asi minutu stát, roládu rozbalíme, utěrku sundáme a těsto opět zavineme. Mleté ořechy na náplň spařáme horkým mlékem, přidáme med a necháme vychladnout. Máslo, vanilkový cukr a ořechy s medem dobře ušleháme.
    Roládu rozbalíme, potřeme krémem, zavineme, potřeme teplou meruňkovou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

Recepty na piškotovou roládu, která se povede, jsou uvedeny v samostatném článku ZDE. Piškotový korpus lze pak naplnit ořechovým krémem.

Nepečená ořechová roláda

  • 1,5 krabice máslových sušenek (třeba esíček), 150 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, vařená silná a vychlazená černá káva.
    Náplň: 150 g másla, 50 g cukru moučka, 100 strouhaných ořechů, 1 žloutek a trochu rumu.
    Příprava: Sušenky rozdrtíme nebo nameleme na jemno a smícháme ingredience. Kávy přidáme tolik, aby vzniklo vláčné těsto. Kdybyly bylo moc tuhé, roláda by praskala. Vyválíme placku asi 0,5 cm silnou mezi mikrotenovými sáčky, spodní ještě posypeme pískovým cukrem, natřeme náplní, pomocí spodního sáčku srolujeme, mírně přitlačíme a dáme ztuhnout. Pak krájíme na stejnoměrné plátky.

Ořechová roláda z vepřového masa

  • 600 g vepřové kýty, 60 g sušených švestek, 3 lžíce rumu, 2 lžíce hrubě sekaných ořechů, 200 g slaniny, 1 jarní cibulka, 2 krajíčky toustového chleba, 2 lžíce másla, 1 vajíčko, sůl, pepř, tymián.
    Příprava: Vepřovou kýtu nařežeme na tenký plát pokud možno ve tvaru obdélníku, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Sušené brusinky namočíme do rumu. Na másle osmažíme jarní cibulku, hrubě nastrouhaný toustový chleba a dva jemně nakrájené plátky slaniny. Potom ještě přidáme brusinky, ořechy, syrové vajíčko, sůl a pepř. Směsí potřeme plát masa, který pak stočíme do rolády a obalíme plátky slaniny. Roládu zabalíme pevně do alobalu a dáme ji asi na 15 minut zapéct do předehřáté trouby.  Po zapečení alobal opatrně sundáme, roládu vrátíme do pekáče, trochu podlijeme vývarem nebo vodou a ještě asi 20 minut dopečeme.
    Pečenou roládu nakrájíme na plátky a podáváme se šťouchanými bylinkovými bramborami nebo s bramborovou kaší.

Další recepty na úpravu vepřové kýty pro začínající kuchaře jsou k nalezení v samostatném článku ZDE.

Související

Váš názor