Domů Recepty Palačinky: Jednoduchý recept

Palačinky: Jednoduchý recept

od jezzina

Palačinky jsou poměrně oblíbený pokrm nebo moučník, do jehož přípravy se bez obav pustí i méně zkušený kuchař nebo odrostlejší děti. Na těstu připraveném z vajec, mouky a mléka opravdu nelze nic zkazit, protože korekce je možná jak při těstě příliš hustém (přidat tekutinu), tak v případě těsta moc hustého (přisypat mouku). Pečení palačinek je už pak jen otázka velmi krátkého cviku.

Ale palačinky nemusejí být podávány jen se džemem, tvarohem či se šlehačkou. Nabízíme tipy na jednoduché, a přesto méně obvyklé palačinky.

Palačinky: Jednoduché recepty

Palačinky s ovocem

  • 1-2 vejce, špetka soli, 1 lžíce cukru, 0,5 l mléka, 200 g hladké mouky, olej nebo máslo na opékání, libovolný džem, ovoce a moučkový cukr na ozdobu.
    Příprava: Vejce rozšleháme se solí a cukrem, přidáme prosátou mouku a postupně rozředíme mlékem. Hladké těsto vyšleháme metlou nebo elektrickým šlehačem. Na rozehřátou vymaštěnou pánev lijeme palačinkové těsto na celé dno v tenké vrstvě (rozléváme těsto krouživým pohybem). Opečeme je, obrátíme a dopečeme druhou stranu.
    Palačinky potíráme džemem, svineme nebo přeložíme do šátečků a ozdobíme ovocem.

Jablkové palačinky

  • 250 g polohrubé mouky, 4 středně velká jablka, 2 vejce, 20 g cukru krupice, 1/2 l mléka, sůl, olej na smažení, pikantní zavařenina, skořicový cukr.
    Příprava: Vejce rozkvedláme s cukrem a se solí, po částech přidáváme mouku a mléko. Husté těstíčko pomalu ředíme na přiměřenou hustotu. Necháme je asi 30 minut odpočinout. Potom do něj vmícháme na hrubé nudličky nastrouhaná oloupaná jablka, lijeme na pánev s rozehřátým olejem silnější palačinky a po obou stranách opékáme dozlatova.
    Horké palačinky mažeme zavařeninou, v půli přeložíme a sypeme skořicovým cukrem.

Hruškové palačinky

  • 250 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné mouky, 8 dl kravského nebo sojového mléka, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky soli, 3 ­ 4 nastrouhané hrušky. Olej na smažení. Náplň ­ tvarohová pěna: 250 g měkkého tvarohu, 6 lžic džemu, šťáva z 1/2 citronu, vanilkový cukr, rozinky, trocha bílého jogurtu.
    Příprava: Vejce, mléko, med a sůl rozšleháme, přidáme nastrouhané hrušky a nakonec po částech prosátou mouku. Hladké těsto necháme chvíli stát, potom na oleji upečeme po obou stranách přiměřeně tenké palačinky.
    Z tvarohu, džemu, citrónové šťávy, cukru a rozinek vyšleháme pěnu, kterou můžeme dle potřeby naředit trochou bílého jogurtu.

Palačinky sváteční

  • 6  vajec, tři a půl deci mléka, ½ l minerálky, 100 g hladké mouky, 60 g cukru, citronovou kůru, špetku soli, dva vanilkové cukry, 50 g tuku, 500 g jemného tvarohu, dvě lžíce mletého máku, 150 g zakysané smetany, 30 g škrobové moučky, 50 g mandlových hoblinek a čtyři lžíce moučkového cukru.
    Příprava: Ze dvou vajec, mléka, minerálky, mouky, vanilkového cukru a ze soli připravíme těsto a usmažíme z něj osm tenkých palačinek. Utřeme tvaroh, mák, citronovou kůru, tři žloutky a cukr. Ze tří bílků ušleháme sníh a lehce ho vmícháme do tvarohu. Vše spojíme dohromady a na střed každé palačinky dáme tři lžičky tvarohové náplně. Okraje přehneme, a palačinky naskládáme do zapékací misky vymazané máslem. Zalijeme zakysanou smetanou rozšlehanou s deci a půl mléka, vejcem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Můžeme i posypat mandličkami.
    Zapečeme ve vyhřáté troubě při 175-200 °Celsia.
    Zapečené palačinky pocukrujeme nebo mírně polijeme medem.

Slané palačinky

Zapečené palačinky plněné zeleninovou směsí

  • 2 vejce, 0,2 l mléka, sůl, špetka cukru, 100 g hladké mouky, 100 g cukety, 100 g cibule, 100 g paprik, 100 g rajčat, 40 g oleje, kozí (nebo jiný) sýr.
    Příprava: Mouku promícháme s vejci a mlékem, přidáme sůl, špetku cukru a vypracujeme v hladké těsto. Napečeme silnější palačinky. Na rozpáleném oleji krátce orestujeme cibuli společně s cuketou a paprikou. Přidáme rajčata na kostičky a velmi krátce podusíme.
    Směsí plníme palačinky, stočíme, navrch položíme plátky rajčat a kozí sýr a zapečeme v troubě.

Květákové palačinky

  • 1 menší květák, 100 g řunkového salámu, hladká mouka, vejce, mléko, kečup, máslo, pepř, sůl, pažitka.
    Příprava: Z vejce, mouky a mléka zaděláme běžným způsobem palačinkové těsto (množství podle počtu strávníků), trochu osolíme a necháme chvíli stát. Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, nadrobno rozsekáme, salám nastrouháme nebo také hodně drobně pokrájíme a spolu s pažitkou vmícháme do palačinkového těsta. Trochu opepříme a na másle pečeme palačinky, které potřeme kečupem a zavineme. Na talíři je můžeme ještě posypat strouhaným sýrem, nebo je dáme do vymazané zapékací misky, posypeme sýrem a zapečeme v troubě.
    Podáváme s vařenými brambory.

Víte, že…

přidání cukru do těsta není nutné?

lehčí palačinky získáme přidáním špetky kypřicího prášku do pečiva?

palačinkové těsto je vhodné nechat alespoň 20 minut odpočinout, aby mouka dobře nabobtnala?

Dalších deset receptů na sladké i slané palačinky je možno nalézt v článku Babiččiny palačinky

Ilustrační foto: freeimages.com

Související

Váš názor