Domů Recepty Pečený losos v troubě

Pečený losos v troubě

od jezzina

Losos u nás patří k lahůdkám spíš výjimečným, třebaže odborníci na stravování upozorňují, že bychom z hlediska nutričních hodnot jeho masa měli mít lososa na talíři alespoň jednou týdně. S přípravou lososa české hospodyňky moc zkušeností nemají. Obvykle se jeho příprava omezí na prosté opečení na pánvi – s různými ingrediencemi Lososa ale můžeme připravit i pečeného v troubě. Protože má losos maso tučné, je pro pečení vhodný. Nabízíme několik receptů na lososa pečeného v troubě.

Losos: Zdravá pochoutka

Maso lososa je chutné a velmi hodnotné. Je lehce stravitelné, má mnoho proteinů a vitamínů, a pokud má tuky, pak jen ty „hodné“. Ryby obsahují tuky nenasycené, které našemu zdraví prospívají. Losos je výborným zdrojem zdravých omega – 3 mastných kyselin, které se podílejí na snižování hladiny nezdravého LDL cholesterolu, který ničí cévy a zvyšují HDL cholesterol, který z cév nepřetržitě odstraňuje škodlivé látky. Dále má losos:

  • vysoký obsah bílkovin
  • a vitamínů A, B12 a D.
  • Mezi další přednosti lososího masa patří snadná a rychlá příprava i chuť nabízející široké kulinářské možnosti.

Ke zvýraznění chuti větších ryb jako je losos je možné použít pikantnějšího koření – například pepře, chilli i česneku. Hodí se k nim také více aromatické bylinky jako je anýz či fenykl, dodávající pečínce vynikající nevšední chuť.

  • Lososa připravujeme celého jen v případě zvláštního způsobu úpravy, jinak se dělí buď na poloviny a pak na jednotlivé porce řezem napříč, nebo se z celého kusu krájí příčně porce ve tvaru podkovy. Obvykle se u něj odstraňuje páteř.

Losos pečený v troubě: recepty

Losos s vaječnou omáčkou

  • 4 plátky lososa (každý zhruba 200 – 250 g), citronová šťáva, sůl, pepř, máslo, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce kyselé smetany, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 lžíce jemně nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička nasekaného kopru, olivový olej.
    Příprava: Plátky lososa opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Pak okořeníme solí a pepřem, máslem pomažeme 4 kusy alobalu a do každého kusu zabalíme jeden plátek ryby. Jemně, ale těsně alobalové balíčky uzavřeme, položíme na plech a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 25 – 30 minutách vyjmeme z trouby a hotové ryby necháme vychladnout.
    Omáčku k rybě připravíme tak, že smícháme majonézu s kysanou smetanou a nadrobno nasekanými vejci, do směsi vmícháme ještě pažitku, petrželku a kopr a trochu olivového oleje. Osolíme a opepříme podle chuti.
    Studeného pečeného lososa upravíme na mísu a lehce potřeme olivovým olejem. Omáčku podáváme zvlášť v misce.

Pečený losos s rajčetem

  • Středně velký losos, drcený kmín, práškový (jemně utřený) česnek, sladká paprika, hladká mouka, citron (limetka), olej (olivový), bazalka.
    Postup přípravy: Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2 – 4 hodiny. Poté obalíme v mouce (mouku smícháme s mletou paprikou), vložíme do pekáčku vytřeného olejem a svrchu lososa trochu pokapeme olejem. Asi deset minut pečeme při 200 stupních. Když se mouka zatáhne, pomalu dopečeme pod pokličkou. Šťávu vysmahneme a před dokončením pokapeme citronem (limetkou), posypeme jemně bazalkou a nazdobíme rajčetem.
    Příloha: brambory, bramborová kaše, zeleninový salát

Losos pečený v kabátku

  • Maso z lososa se pokape citronovou šťávou, přidá se citronový pepř a trochu soli. Maso se nechá marinovat 20 minut. Plátky masa a list špenátu se zabalí do listového těsta a vše se peče v troubě při 180 C po dobu 15 minut. Jako příloha jsou vhodné brambory a malá zeleninová obloha.

Losos na fenyklu

  • Větší kus čerstvého lososa, 2 větší kusy fenyklu, 5 stroužků česneku, 50 g anglické slaniny – plátky, čerstvé bylinky (máta, rozmarýn, medvědí česnek, petržel, pažitka) bobkový list, citron, olej na smažení, sůl, pepř.
    Příprava: Rybu omyjte studenou vodou, osušte a šikmo nařízněte kůži. Osolte, opepřete, pokapejte citronem a potřete česnekem i zevnitř. Do ryby vložte bylinky, sepněte ji, aby se nerozevírala, posypte nadrobno nakrájeným fenyklem. Na rybu položíme plátky anglické slaniny a dva až tři bobkové listy. Vložíme do trouby a při 180 stupních asi 20 minut pečeme.
    Před podáváním vyndejte z ryby bylinky a použijte jako oblohu, jsou výborné.

Losos zapékaný s kedlubnami

  • 2 mladé kedlubny, sůl, 16 tenkých plátků lososa (asi po 50 g) bílý pepř, šťáva z citronu, 4 jarní cibulky, 300 g loupaných krevet, tuk na vymazání formy, 2 lžíce másla, 600 ml smetany ke šlehání, 4 žloutky – podle chuti cayenský pepř.
    Příprava: Plátky kedluben předvaříme v osolené vodě, zchladíme studenou vodou – okapeme. Lososa omyjeme, osušíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Očištěnou cibuli nasekáme. Krevety pokrájíme a zakápneme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 200 ° C. Vymažeme zapékací mísu. Cibulku dáme zesklovatět na rozehřáté máslo. Podlijeme smetanou a povaříme. Necháme trochu vychladnout a přidáme krevety. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme (můžeme okořenit cayenským pepřem), formu střídavě plníme lososem a kedlubnami, vrstvu vždy zakápneme omáčkou.
    Zapékáme asi 20 minut. Možno posypat bylinkami.

Související

Váš názor