Překyselení organismu neboli odborně acidóza je stav nerovnováhy mezi kyselými a zásaditými elementy. Nejde o kyselost žaludku, ale o rovnováhu mezi kyselinotvornými a zásadotvornými potravinami ve svalové tkáni. Často se vyskytuje u lidí, kteří trpí cukrovkou a žaludečními vředy. Většinou tuto acidózu doprovázejí tyto další problémy jako je pálení žáhy, zhoršení usínání až nespavost, zrychlené dýchání, revmatoidní bolesti kloubů, migrenozní bolesti hlavy zvláště v oblasti čela, snížený krevní tlak, sklon k suché a tvrdé stolici, může se vyskytovat větší pocit suchosti až pálení v ústech. Důvodem překyselení organismu je jednak nevhodné stravování, jednak nedostatek pohybu. Za normálních okolností se tomuto stavu tělo stačí bránit.

Příznaky překyselní organismu

Někdy se stává, že zatížení organismu kyselinotvornými potravinami je tak vysoké, že dochází k jeho překyselení. To vede k tomu, že procesy látkové výměny v těle se zpomalují, v buňkách se ukládají nečistoty a živiny se nedostávají k určeným orgánům. Příznakem této situace mohou být poruchy koncentrace, nevolnost, snazší podléhání stresu, a dokonce i propuknutí revmatického onemocnění. Obranyschopné síly těla potřebují k odstraňování kyselin minerální látky, které pak chybějí v jiné části těla; například kalcium, které je nezbytné pro kosti.

Příčiny acidózy

Zdravá krev obsahuje jednu pětinu kyselin a čtyři pětiny alkálií – zásad. Požíváme-li potraviny, které zvyšují hladinu kyselin v krvi, přetěžujeme vylučování orgány, zvláště ledviny, a dochází k rychlému zaplavování tělesných tkání kyselinami atoxiny.

Na překyselení organismu se podílí: snížená funkce ledvin a jater, kyselinotvorná strava, hladovění, nadváha, opakované stresy, hněv, horečky, nadměrný přívod léků okyselujících organismus jako kupříkladu acylpyrin a mnohé další. Důležité je léčit oslabené orgány.

Nevhodné a vhodné potraviny

Z jednotlivých potravin, které překyselení způsobují, jde především o cukr, kávu, tuk, maso, rafinované obiloviny, limonády a alkohol. Jde tedy o potraviny, které nejsou zrovna příliš zdravé. Stejné schopnosti ovšem má i například zelí, kapusta, mák a ořechy.

Naopak velmi vhodné jsou z tohoto hlediska jáhly, oleje, mandle, brambory, listová a kořenová zelenina, koření, ovoce a některé minerální vody.

Chce to změnu životního stylu

  • Proti kyselosti organismu působí pojídání syrové stravy, dokonce i citrusy působí zásadotvorně v našem organismu.
  • Vhodným doplňkem, jsou různé čerstvé zeleninové šťávy (mrkev, celer, cibule, citron, okurky).
  • Pamatujme, že na překyselenosti organismu se dále podílí konzumace alkoholu, zrnkové kávy, kouření tabáku, ocet a jeho pochutiny.
  • Vhodné je do mnohých pokrmů přidat syrové ovoce, pokud možno nepoužívat bílý rafinovaný cukr.
  • Prospívá svižná rychlá chůze v přírodě a hluboké dýchání.
  • Vhodné je do organismu vpravovat více draslíku obsaženého v bramborech, ořeších a meruňkách.
  • Vhodné jsou i mořské řasy.
  • Výborné je denně popíjet bylinkové čaje obsahující: třezalku tečkovanou nať, nať řepíku lékařského, chmel, bezinky, nať slézu a lipový květ.

Acidóza

Jedná se o stav organismu, kdy dochází k jeho překyselení. Je porušena rovnováha mezi kyselým a zásaditým. Je známo, že kyselost, ale i zásaditost se dají zjistit na stupnici vodíkového potencionálu – tzv. pH. Jako základ slouží pH s hodnototu 7,0. Tato hodnota platí pro vodu. Klesá-li hodnota pH pod 7,0, jedná se o kyselost. V opačném případě se hovoří o zásaditosti. Jaký je rozsah pH zdravého lidského organismu?  Z výzkumů vyplynulo, že ideální pH zdravého jedince je 6,0 – 6,8. Z toho je zřejmé, že zdravé tělo má mírně kyselou reakci pH. Acidóza začíná už na hranici 6,2. Na druhou stranu hranicí pro vznik zásadité reakce je hodnota od 6,8.

Ilustrační foto: sxc.hu