Domů Recepty Rajská omáčka: Jednoduchý recept

Rajská omáčka: Jednoduchý recept

od jezzina

Rajská omáčka se dřív nejčastěji podávala k vařenému přednímu hovězímu masu a s kynutým houskovým knedlíkem. V moderní kuchyni se ale rajská omáčka připravuje i jinými způsoby, než jak jej známe ze školní jídelny. Nabízíme jednoduchý recept na klasickou rajskou omáčku a dva další tipy na snadnou rajskou omáčku v jiné úpravě.

Rajčata už nepěstujeme pro okrasu

Rajčata, tak jako brambory, pocházejí z Jižní Ameriky. Dodnes je můžeme spatřit jako divoce rostoucí v Peru, na Kanárských ostrovech. Aztéci je nazývali „tomati“ a jako jablka lásky byla rozšířena po celé Evropě.

Rajčata byla původně považována tak jako brambory za nejedlá. Byla užívána jako dávicí prostředek a běžně sloužila jako okrasná rostlina. Když ruský agronom Bolotov vyvrátil pověry o jejich jedovatosti, neboť se jimi léčily kurděje, počala se rajčata pěstovat v Rusku ke konzumním účelům.

Dnes víme, že rajská jablka jsou cenným zdrojem mnoha potřebných látek, které lidský organismus potřebuje k udržení zdraví. Kromě vitaminů skupiny A a B a hlavně C obsahují zásadité soli (sodík, draslík, hořčík a další).

Nejobvyklejší je požívání rajčat v syrovém stavu nebo v různých salátech. Přidávají-li se rajčata do tepelně zpracovaných pokrmů, je nutno to učinit až deset minut před ukončením vaření. Měkká, vyzrálá se přidávají do polévek a omáček, snáze se sloupnou, když se na minutu ponoří do vařící vody a poté do studené.

Rajská omáčka: Jednoduché recepty

Klasická rajská omáčka s hovězím masem

  • 500 g vařeného hovězího masa, 250 g rajčat, 1 cibule, 30 g másla nebo rostlinného tuku, 30 g hladké mouky, 1 čajová lžička cukru, 1 bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka tymiánu, sůl, ocet, vývar z vařeného hovězího.
    Příprava: Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. K ní postupně a za stálého míchání přidáme 1/2 litru hovězího vývaru, až vznikne hladká omáčka. Tu osolíme a vaříme půl hodiny (mouka se musí provařit). Mezitím si spaříme a po zchladnutí oloupeme rajčata. Rozkrájíme je na čtvrtky a vložíme do jíškové omáčky. Zároveň s rajčaty přidáme i koření a vaříme společně ještě 10 minut. Potom vyjmeme z omáčky koření, kousky rajčat prolisujeme cedníkem (případně promixujeme elektrickým šlehačem) a podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme.
    Omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, jako příloha se hodí houskový knedlík nebo těstoviny.

Rychlá rajská omáčka po italsku

Na oleji osmahneme cibulku, bobkový list, nové koření a celý pepř. Pak přidáme 500 g rozsekaných oloupaných rajčat a plnou hrst bazalky. Omáčkou polijeme špagety a posypeme velkým množstvím parmazánu.

  • (Další recepty na omáčky ke špagetám najdete ZDE)

Zapečené hovězí plátky s rajskou omáčkou a špagetami

  • 4 hovězí plátky z kýty, 2 lžíce nadrobno pokrájené anglické slaniny (špek nebo bůček by přebil chuť), lžíci másla, 1 větší cibuli, 4 rajčata, trošku hladké mouky, trošku vývaru, 1/4 l kyselé smetany (je lepší, ale jde to i se sladkou), trošku pepře, parmezán nebo ementál, na osobu lžíci strouhanky.
    Příprava: Plátky masa naklepeme, okraje zařízneme, opepříme a můžeme lehce poprášit moukou. V kastrole vyškvaříme drobně pokrájenou anglickou slaninu, přidáme máslo a na tomto základě zpěníme cibuli. Pak přidáme plátky masa a opečeme krátce po obou stranách. Podlejeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme rajčata nebo protlak s kečupem a dodusíme.
    Maso vyjmeme, do omáčky přidáme smetanu smíchanou se lžičkou hladké mouky a vše promícháme a vlijeme do pekáče, kam přidáme maso – každý plátek posypeme strouhaným sýrem podle chuti, nejlepší je strouhaný ementál, který se při pečení pěkně rozteče i do omáčky. Zapečeme v dobře rozehřáté troubě.
    Mezitím uvaříme špagety podle receptu a na pánvi nasucho opražíme strouhanku dozlatova. Na nahřáté talíře rozložíme věnec špaget. Doprostřed nalijeme omáčku a do ní položíme plátek masa.
    Nakonec špagety posypeme horkou opraženou strouhankou.

Mohlo by vás zajímat

Recepty na rajskou omáčku z rajského protlaku naleznete ZDE.

Související

Váš názor