Domů Moučníky a dezerty Rebarborový koláč s tvarohem

Rebarborový koláč s tvarohem

od jezzina

Buchty a koláče s rebarborou patří k typickým domácím produktům, které v běžné obchodní síti nekoupíme. A jen zřídka, snad jen na tržnicích s farmářskými produkty, můžeme rebarborové stvoly koupit. Rebarboru většinou pěstujeme na zahradě nebo ji dostáváme od jiných pěstitelů.

Rebarborový koláč (může být třeba i s tvarohem) patří k sezonním pochoutkám. Proto nevadí, když jej upečeme častěji – na podzim, v zimě a na jaře nebude. Tak si ji užijme dosytosti.

Známe rebarboru?

Rebarbora (reveň) se trochu podobá lopuchu. Ke kuchyňským účelům používáme masité stvoly listů, které mohou být zelenkavé, zelené, načervenalé až červené. Oloupeme z nich tuhou slupku a nakrájíme na malé kousky.

Rebarbora je velmi šťavnatá, ostře nakyslé typické (rebarborové) chuti. Tepelnou úpravou se rozpadne a „pustí“ šťávu, s čímž musíme počítat. Proto se do koláčů nebo buchet s rebarborou přidávají složky, které šťávu zachytí. Mohou to být piškotové drobky nebo strouhaný perník (v případě klasických balených buchet), drobenka nebo tvaroh u koláčů. Tvarohový koláč s rebarborou patří k velmi oblíbeným moučníkům. Rebarbora dodá tvarohu lahodnou pikantní příchuť.

Rebarborový koláč s tvarohem

Rebarborový koláč s tvarohem můžeme upéci z kynutého nebo křehkého (linecké) těsta.

Plech nebo formu nejprve vyložíme těstem a mírně zvedneme okraje. Na těsto rezetřeme tvarohovou nádivku. Následuje rebarbora. Závěrečnou vrstvu tvoří buď drobenka nebo mřížky z předem odložené části těsta. Protože je moučník poměrně vysoký, pečeme jej zvolna, ale delší dobu ve středně vyhřáté troubě. Že je upečený, poznáme podle zlatavě nahnědlého povrchu a okrajů těsta (zkouška špejlí je u tohoto moučníku klamavá – je hodně šťavnatý).

Rebarborový koláč s tvarohem podáváme buď teplý nebo studený. Teplý musíme z plechu nebo z formy nabírat lopatkou (bortí se). Podáváme jej s dezertní vidličkou. Můžeme jej přizdobit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Potřebné ingredience

Rearbora (reveň) – asi půl kilogramu oloupaných stvolů

Kynuté těsto:

¾ kg směsi mladké a polohrubé mouky (může být i pouze polohrubá)

½ litru mléka

250 g (necelý čtvrtlitrový hrnek) směsi rozpuštěného tuku (hera, sádlo, máslo)

250 g krystalového cukru

špetka soli

1 balíček čerstvého droždí

  • Ve vlahém mléku rozmícháme lžíci mouky, lžíci cukru a všechno droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  • Do větší zadělávací mísy vsypeme mouku. Měla by mít pokojovou teplotu. Zamícháme do ní cukr a špetku soli. V mouce utvoříme důlek.
  • Vzešlý kvásek vlejeme do důlku v mouce, rozklepneme dvě vajíčka a nalejeme vlahý tuk.
  • Vařečkou nebo elektrickým hnětačem těsta (u ručních to jsou hákovité nástavce) vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny místy ani na vařečku. Na vypracování těsta hodně záleží. Ruční hnětení je poměrně namáhavé a trvá tak 15 minut. Hnětač usnadní práci.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto svůj objem minimálně zdvojnásobí.

Tvarohová nádivka:

2 balíčky tvarohu

2 celá vejce nebo 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí

1 balíček vanilinového cukru

¼ kg cukru

Drobenka

¼ kg hladké mouky

¼ kg práškového cukru

1 vanilinový cukr

100 g pravého másla

Z uvedeného množství se připraví dva klasické plechy koláče.

Rebarborový koláč s krupicovou kaší podle Jiřiny  Bohdalové

1/2 l mléka, 3 lžíce krupice, lžíce cukru. Těsto: 7 g tuku, žloutek, 70 g cukru, 210 g hrubé mouky, lžíce prášku do pečiva, 300 g rebarbory, cukr, skořice. Z mléka, krupice a cukru uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Pak si připravíme těsto. Utřeme tuk s cukrem a žloutkem. Přidáme mouku s práškem, těsto rozetřeme stejnoměrně do vymazané formy nebo na plech, na ně dáme prochladlou krupicovou kaši a posypeme jí tenkými plátky syrové rebarbory. V létě můžeme dát rybíz, vypeckované višně, na podzim jablka. Ovoce posypeme cukrem se skořicí a upečeme ve středně teplé troubě. Koláč můžeme ještě ozdobit sněhovou čepicí ze zbylého bílku, oslazeného lžící cukru. Pocukrujeme ji a necháme zaschnout.

Obrácený reveňový (rebarborový) koláč

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Dno vyložte pokrájenými kousky oloupané reveně a posypte je cukrem smíchaným se skořicí. Utřete 3 žloutky se 150 g cukru, po troškách k nim přimíchejte 3 lžíce horké vody a přidejte 150 g polohrubé mouky promíchané s 1 lžičkou prášku do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte pevný sníh ze 3 bílků a vzniklé piškotové těsto nalijte na reveň. V nepříliš horké troubě pozvolna upečte. Vyklopte (revení navrch) a pocukrujte.

Ilustrační foto sxc.hu

Související

Váš názor