5,4K
Uvařit rychle něco k obědu bývá dennodenní starostí mnohých žen, které mají víc povinností, než se jen „točit kolem plotny“. Proto není receptů na rychlý oběd nikdy dost. Nabízíme několik možností – jídla lze upravit přímo podle našich „domácích“ receptů, a nebo mohou posloužit jako inspirace k nějaké variaci přizpůsobenou stavu spíže.
Rychlé recepty k obědu
Rybí filé s koprovou omáčkou
- 500 g rybího filé, sůl, pepř, 2 lžíce másla. Omáčka: 3 polévkové lžíce vývaru (i z ryby), 3 žloutky, 3 lžíce másla, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce mladého kopru.
Příprava: Rybí filé osolíme, opepříme, opečeme na másle. Mezitím uděláme omáčku. V kotlíku postaveném do většího kastrolu s vařicí vodou šleháme žloutky s vývarem a postupně zakapáváme rozpušttěným máslem. Když omáčka zhoustne, ochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a rozsekaným koprem. Opečené filé přelijeme omáčkou a podáváme s brambory a se salátem.
Omáčku můžeme použít i na vařené hovězí maso nebo na smaženou zeleninu.
Těstoviny se žampiony
- 250 g žampionů, 250 g těstovin; 100 libové šunky, 1 cibule, 40 g rostlinného oleje, 80 g rajského protlaku (1 malá konzerva), sůl.
Příprava: Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme kostičky šunky, po chvíli na plátky nakrájené žampiony a vše společně podusíme. Když houby změknou, vmícháme do nich rajčatový protlak a chvíli povaříme.
Potom směs důkladně promícháme s vařenými těstovinami a podáváme s kysaným zelím.
Šunkový řízek s celerem
- 400 g šunky, 2 dl mléka, 1 celer, 20 g mouky, 2 vejce, sladká paprika, 50 g tuku, trochu zelené petrželky.
Příprava: Šunku rozřežeme na 4 plátky a položíme na jednu hodinu do mléka, aby zjemněla. Mezitím uvaříme celer, necháme jej vychladnout a ukrojíme z něho rovněž 4 plátky. Velikost šunkových a celerových řezů má být stejná. Nyní uděláme ze 3 lžic mléka a mouky těstíčko, které osolíme a opaprikujeme. Nejprve v něm obalíme plátek šunky, na ten položíme celerový a oba znovu obalíme.
Osmažíme po obou stranách na tuku a podáváme s rajskou omáčkou a opečenými brambory.
Hruškový trhanec
- 0,5 l mléka, 4 vejce, 80 g cukru, 50 g mandlí, špetka soli, 80 g másla, podle potřeby polohrubá výběrová mouka, 400 g hrušek, moučkový cukr ochucený vanilkovým.
Příprava: Mléko rozšleháme s cukrem a vejci, doplníme oloupanými, hrubě nasekanými mandlemi, nepatrně osolíme a přidáme tolik polohrubé výběrové mouky, aby vzniklo těsto stejné hustoty, jako na palačinky. Máslo rozehřejeme na plechu s vyšším okrajem, vlijeme na ně odpočinuté těsto a poklademe je plátky oloupaných hrušek. Upečeme dorůžova, roztrháme vidličkami a podle chuti osladíme.
Podáváme s mlékem nebo kakaem.
Zapečené nudle se sýrem
- Balíček širokých nudlí, sůl, muškátový oříšek, 10 dkg uzeniny, 1/4 l mléka, 2 vejce, 10 dkg tvrdého sýra, 1 lžíce rostlinného másla.
Příprava: Těstoviny uvaříme ve slané vodě doměkka, v míse promícháme s uzeninou nakrájenou na kostičky, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Pak je vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme osoleným mlékem s rozšlehanými vejci. Bohatě posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct.
Podáváme se zeleninovými saláty.
Špagety s rajskou omáčkou a sýrem
- Balíček špaget, 1 lžíce rostlinného másla, 10 dkg tvrdého sýra, sůl, 5 lžic rajského protlaku, 3 stroužky česneku, hladká mouka, šálek vody.
Příprava: Špagety uvaříme ve slané vodě doměkka. Zatím rozpustíme na kastrolu máslo, přidáme rajský protlak, utřený česnek, tři kávové lžičky mouky, vše zalijeme šálkem vody a povaříme. Uvařené špagety promícháme s touto rajskou omáčkou a na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Podáváme se zeleninovými saláty.
Těftěli v rajské omáčce
- 300 g mletého masa, 1 žemle, 2 vejce, lžíce mouky, malá konzerva rajského protlaku, 1 dl smetany, lžíce mouky, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, kousek bobkového listu, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 cibule.
Příprava: Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme s namočenou žemlí, vejci a lžící mouky. Tvoříme z něho kuličky o průměru 2 cm, které prudce opečeme v oleji. Pak je vyjmeme, na oleji osmažíme sekanou cibulku, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme trochou vody arajským protlakem. Do omáčky vrátíme kuličky masa, přidáme koření a společně dusíme 1/2 hodiny.
Podáváme s těstovinami nebo s rýží.
Makaróny s kapustičkami
- Balíček makarónů, balíček zmrazené růžičkové kapusty, 20 dkg tvrdého sýra, 1 cibule, olej, pepř, sůl.
Příprava: Makaróny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, scezené pokrájíme na kousky a osmažíme na cibuli. Olejem vymazaný pekáček vysypeme strouhaným sýrem, přidáme makaróny promíchané s kapustičkami, osolíme, opepříme, opět posypeme strouhaným sýrem a v hodně teplé troubě zapečeme.
Můžeme podávat s čerstvou zeleninou.