Solamyl je obchodní označené pro jemný bramborový škrob určený pro lidskou výživu. Solamyl se používá na přípravu dezertů, do pečiva, na zahušťování omáček a polévek. Solamyl dobře znají ti, kteří vaří jídla pro lidi s nesnášenlivostí lepku (pro celiaky nebo lidi s jinou formou alergie na lepek).

Solamyl je amylum solani

Už samotné označení produktu je složeninou dvou latinských slov:

amylum  – škrob,

solani – bramborový.

Sol + amyl =Solamyl

Výrazu solamyl se někdy používá v obecném smyslu – prostě bramborový škrob, ale také jako označení konkrétního výrobku, pak by se měl psát s velkým počátečním písmenem Solamyl (podobně jako Pribináček a pribináček).

Použití solamylu

Solamyl se používá k zahušťování pokrmů. Povařený škrob tekutinu vstřebá – a tím ji zahustí. Po vychladnutí – podle koncentrace – dokonce  zajistí změnu skupenství. Typickým příkladem jsou například docela běžné pudinky vyráběné z komerčních pudinkových prášků, což není nic jiného, než ochucený bramborový nebo kukuřičný škrob.

Solamyl se používá:

  • při výrobě sladkých krémů (hustá kaše nastavující místo),
  • k přípravě sladkých omáček (třeba krém na dukátové buchtičky)
  • k zahustění ovocných kyselů,
  • na přípravu nepravého želé.
  • Neochucený solamyl slouží k zahušťování omáček, které mají zůstat čiré (různá soté, asijský kuchyně).
  • Dále se bramborový škrob používá na přípravu těst různých zákusků, které jsou pak díky škrobu obzvlášť jemné a křehké.

Solamyl dobře znají ti, kteří vaří jídla pro lidi s nesnášenlivostí lepku (pro celiaky nebo lidi s jinou formou alergie na lepek).

Recepty s využitím solamylu

Ovocný kysel

  • 2 dl šťávy z kompotu například meruňkového, 1 lžička škrobové moučky (Solamyl).
    Příprava: Štávu z kompotu zahřejeme, přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou v troše vody a povaříme. Vlijeme do mističek a podáváme kysel buď teplý nebo po zchladnutí. Podle chuti můžeme mírně přikyselit citronovou šťávou. K přípravě lze použít též propasírované kompotované ovoce smíchané se šťávou z kompotu.

Smetanové brambory

  • 500 g brambor,  cibule , 0,1 l smetany, 1 lžíce oleje, sůl, muškát , škrob.
    Příprava: Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali trochu škrobu, přidáme muškát a vše provaříme, až smetana trochu zhoustne. Promícháme s brambory a pečeme ve vhodné nádobě v troubě asi 1 hodinu při 140 °C.

Bezlepkové lívance

  • 1 vejce, 80 g hrubé sójové mouky, 50 g bramborového škrobu Solamyl, lžíce oleje, 1/4 l mléka, na špičku nože pečivového prášku, sůl, olej na opékání, malinový nebo jahodový džem (může být i jiná zavařenina).
    Příprava:  Z mléka, vajec, oleje, sójové mouky se Solamylem a pečivovým práškem vymícháme hladké těsto na lívance. Mírně osolíme a v lívanečníku vytřeném olejem pečeme malé lívance. Podáváme mazané džemem s bílou kávou nebo kakaem.

Květáková nákyp

  • 1/2 květáku, 2 – 3 dl mléka, 6 lžiček hladké sójové mouky, 2 lžičky Solamylu, 30 g másla nebo rostlinného tuku, jedno vejce, 30 g tvrdého sýra, například eidamu, máslo, hrubá sójová mouka na formu, sůl.
    Příprava: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, zcedíme a rozebereme na drobné růžičky. Z másla či rostlinného tuku a hladké sójové mouky se Solamylem připravíme jíšku, zředíme mlékem, povaříme. Pak přidáme žloutek, růžičky květáku a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílku. Směsí naplníme formu nebo pekáček dobře vymazaný máslem, který je vysypaný hrubou sójovou moukou. V dobře zahřáté troubě zapékáme. Asi po 1/2 hodině posypeme povrch strouhaným sýrem a ještě na chvíli vložíme do trouby. Podáváme s vařenými brambory, sypanými sekanou petrželkou nebo pažitkou či s bramborovou kaší. Vhodně doplníme zeleninovým salátem nebo kompotem.