Domů Recepty Špagety: Výborné recepty

Špagety: Výborné recepty

od jezzina

Špagety bývají v každé domácnosti tou nejvděčnější železnou zásobou. Správně uložené  v dobře těsnící nádobě vydrží až dva roky. Pokud ovšem nebyly staršího data už při nákupu, což signalizuje nejen datum výroby, ale také matný povrch a drť uvnitř obalu. Je zajímavé, kolik populárních lidí si potrpí právě na špagety. Třeba Sylvester Stallone v době své největší slávy údajně prohlásil, že jde o tu nejkrásnější podobu kalorií, jakou zná – zvlášť když je korunovaná kousky kuřete dušenými na víně se zeleninou, chilli a zázvorem. Nabízíme výborné recepty na špegety, které jsou méně známé.

Špagety: Výborné recepty

Sváteční špagety s hovězími plátky a sýrem

  • 4 hovězí plátky z kýty, 2 lžíce nadrobno pokrájené anglické slaniny (špek nebo bůček by přebil chuť), lžíce másla, 1 větší cibule, 4 rajčata, trošku hladké mouky, trošku vývaru, 1/4 l kyselé smetany (je lepší, ale jde to i se sladkou), trošku pepře, strouhaný ementál, na osobu lžíci strouhanky.
    Příprava: Plátky masa naklepeme, okraje zařízneme, opepříme a lehce poprášíme moukou. V kastrole vyškvaříme drobně pokrájenou anglickou slaninu, přidáme máslo a na tomto základě zpěníme cibuli. Pak přidáme plátky masa a opečeme krátce po obou stranách. Podlijeme vývarem a dusíme do polo měkka. Přidáme rajčata a dodusíme. Maso vyjmeme, do omáčky přidáme smetanu smíchanou se lžičkou hladké mouky, promícháme a vlijeme do pekáče, kam přidáme maso. Každý plátek posypeme strouhaným sýrem podle chuti. Zapečeme v dobře rozehřáté troubě. Mezitím uvaříme špagety a na pánvi nasucho opražíme strouhanku dozlatova. Na nahřáté talíře rozložíme věnec špaget. Doprostřed nalijeme omáčku a do ní položíme plátek masa se sýrem. Nakonec špagety posypeme horkou opraženou strouhankou..

Špagety s krabím masem

  • 1 balení krabího masa, 2 dl suchého bílého vína, 2 stroužky česneku, petrželová nať; olej, feferonka, smetana, citron, 250 g špaget.
    Příprava: V pánvi osmažíme nadrobno nakrájený česnek, petržel a feferonku. Zalijeme trochou bílého vína. Přidáme na kousky pokrájené krabí maso a přidáme zbytek vína a tři lžíce smetany. Uvařené těstoviny smícháme s připravenou směsí. Vše ještě zamícháme asi jednu minutu na ohni. Podáváme pokapané citronem a posypané nakrájenou petrželovou natí.

„Zdravý“ recept: Špagety s růžičkovou kapustou

  • 300 g růžičkové kapusty, 150 g tofu, 400 g špaget z tvrdé pšenice, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g oleje, 100 ml kysané smetany, 30 g polohrubé mouky, špetka mletého libečku, sůl, 1 lžíce sekané petrželové nati.
    Příprava: Růžičky očistíme, přepůlíme a uvaříme ve vodě s mořskou solí do polo měkka. Špagety uvaříme podle návodu na obale. Na oleji osmažíme očistěnou a nakrájenou cibuli s česnekem a na kostičky nakrájené tofu, přidáme koření a růžičkovou kapustu, podlijeme 1 dl vývaru a dusíme do měkka. Smetanu rozmícháme s moukou a zavaříme ke kapustě a tofu. Povaříme 10 minut, ochutíme solí, promícháme se špagetami a necháme chvíli uležet.
    Na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí.

Špagety s masem, houbami a sýrem

  • 1 balíček špaget, 350 g pečeného vepřového masa z plecka, 300 g hub, sůl, kmín, pepř, 1 cibule, 60 g slaniny, kečup, 80 g sýra na strouhání.
    Příprava: Cibuli nakrájenou na kostičky osmažíme a přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme kmín a podusíme. Ve větším kastrole vyškvaříme rozkrájenou slaninu, vložíme na ni uvařené a okapané špagety, na kostky nakrájené maso, přidáme dušené houby, promícháme a prohřejeme. Na talíři dochutíme kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.
    Podáváme se zeleninovými saláty.

Italské kotlety se špagetami

  • 4 vykostěné vepřové kotlety, lžíce oleje, sůl, zázvor, půl lžičky tymiánu, 2 dl vývaru, 2 lžičky sekaných kaparů nebo sladkokyselé okurky.
    Příprava: Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme mletým zázvorem a po obou stranách zprudka opečeme na oleji, podlijeme vývarem, přidáme tymián a udusíme doměkka. Krátce před dokončením vložíme kapary nebo okurku. Podáváme s vařenými špagetami, které můžeme dochutit kečupem (podáváme na stůl, aby si každý případně posloužil sám).

Špagety s nivou

U nás jsou poměrně oblíbené omáčky z ostrého plísňového sýry typu niva. Nejjednodušší je rozpustit rozdrobenou nivu na špeku a zalít jí těstoviny. Kdo rád tráví u sporáku víc času, může rozškvařit kostičky slaniny, zalít je šlehačkou, přidat rozdrobenou nivu, krájené žampiony a rozetřený česnek. Na závěr každou porci posypat čerstvou bazalkou. Také lze smíchat v hrnci nadrobno nakrájenou nivu, smetanu, čerstvě nastrouhaný parmazán a smetanový sýr. Porci na talíři pak posypeme čerstvě namletým barevným pepřem. Ve všech případech, kdy se do omáčky přidává niva, je potřeba ji jen zahřívat, ne vařit.

Ilustrační foto: scx.hu

Související

Váš názor