Domů Recepty Srbské rizoto

Srbské rizoto

od jezzina

Srbské rizoto je český název dušeného rýžového pokrmu, který se složením podobá jídlům připravovaným na takzvaně srbský způsob – tedy při použití rajčat, paprik a cibule.  Samotní Srbové by se asi našemu názvu podivili – takové jídlo v národní kuchyni nemají. Srbské rizoto je „počeštěná“ verze balkánského džuveče.

Srbské rizoto se většinou dusí s vepřovým masem, ale protože se jedná o spíš „typové označení“ jídla než o přesnou recepturu, lze velmi chutné srbské rizoto připravit i z jiných druhů masa.

Srbské rizoto: Česká verze džuveče

Srbské rizoto je název pro rýži dušenou s masem. Chuť pokrmu dodá paprika a rajčata, a to buď při použití syrové zeleniny, nebo mleté papriky a rajského protlaku.

Název srbské rizoto je uměle vytvořený hybrib:

  1. Rissoto je pokrm italský a má poměrně striktní recepturu.
  2. Srbové (a i jiné jihoslovanské národní kuchyně) nazývají pokrm z rýže, dušeného masa a balkánské zeleniny jako džuveč.

Lze logicky usuzovat, že označení „srbské rizoto“ pochází z dob, kdy u nás nebyla zahraniční gastronomie známa a kdy vše, co bylo slaného z rýže, bylo nazýváno rizotem. A vše, co bylo dušeno na paprikách, cibuli a rajčatech, neslo exotické označení „srbské“.

Srbské rizoto: Recept a postup

Na srbské rizoto potřebujeme:

  • půl kilogramu masa – klasické jsou vepřová plec nebo libový bůček,
  • dále dvě větší cibule,
  • tři paprikové lusky,
  • tři větší rajčata,
  • sůl, případně trochu pálivé papriky nebo pepře,
  • asi 100 ml oleje
  • a 400 g suché rýže.

Z tohoto množství se připraví asi deset běžných porcí, což se zdá sice pro běžnou rodinu hodně, ale srbské rizoto je velmi oblíbené a dají se předpokládat přídavky, takže obvykle toto množství zmizí během půl dne.

  • Cibuli oloupeme a pokrájíme, dáme zvolna smažit na olej.
  • Maso očistíme a velmi drobně nakrájíme.
  • Když je cibule zlatá („šustí“), přidáme maso.
  • Opečeme, aby se zatáhlo,
  • posolíme a dále opékáme, až se na dně vytvoří slabě zlatá vrstva výpeku z masa a z cibule.
  • Pak zalijeme vodou, aby bylo maso zpola ponořené, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu a dusíme téměř do měkka.
  • Rýži propereme v teplé vodě, až z ní vytéká jen čirá voda.
  • Papriky nakrájíme na tenké proužky a rajčata na drobné kousky. Někdo doporučuje předem rajčata spařit a oloupat, ale vzhledem k další použité zelenině je to celkem zbytečné – jen zvýšíme podíl vlákniny.
  • Když je maso poloměkké, přisypeme zeleninu. Chvíli mcháme, aby trochu zavadla.
  • Pak nasypeme rýži a přilijeme horkou vodu – dvojnásobek objemu rýže.
  • Chceme-li mít pikrm ostřejší, můžeme přidat mletý pepř nebo ještě spíš mletou pálivou papriku, ale s citem.
  • Zvýšíme teplotu, směs uvedeme do prudkého varu, snížíme teplotu na střední hodnotu a za občasného promíchání pět minut vaříme „klokotem“.
  • Pak teplotu stáhneme na minimum (jednička na elektrickém sporáku), přiklopíme poklicí a necháme patnáct minut dusit.
  • Nebo pokrm po pěti minutách prudkého varu přendáme do trouby vyhřáté na 100 stupňů a necháme v ní 15 minut dusit.

Hotové srbské rizoto podáváme tradičně sypané sýrem a s kyselou okurkou.

Související

Váš názor