Srbské rizoto je český název dušeného rýžového pokrmu, který se složením podobá jídlům připravovaným na takzvaně srbský způsob – tedy při použití rajčat, paprik a cibule. Samotní Srbové by se asi našemu názvu podivili – takové jídlo v národní kuchyni nemají. Srbské rizoto je „počeštěná“ verze balkánského džuveče.
Srbské rizoto se většinou dusí s vepřovým masem, ale protože se jedná o spíš „typové označení“ jídla než o přesnou recepturu, lze velmi chutné srbské rizoto připravit i z jiných druhů masa.
Srbské rizoto: Česká verze džuveče
Srbské rizoto je název pro rýži dušenou s masem. Chuť pokrmu dodá paprika a rajčata, a to buď při použití syrové zeleniny, nebo mleté papriky a rajského protlaku.
Název srbské rizoto je uměle vytvořený hybrib:
- Rissoto je pokrm italský a má poměrně striktní recepturu.
- Srbové (a i jiné jihoslovanské národní kuchyně) nazývají pokrm z rýže, dušeného masa a balkánské zeleniny jako džuveč.
Lze logicky usuzovat, že označení „srbské rizoto“ pochází z dob, kdy u nás nebyla zahraniční gastronomie známa a kdy vše, co bylo slaného z rýže, bylo nazýváno rizotem. A vše, co bylo dušeno na paprikách, cibuli a rajčatech, neslo exotické označení „srbské“.
Srbské rizoto: Recept a postup
Na srbské rizoto potřebujeme:
- půl kilogramu masa – klasické jsou vepřová plec nebo libový bůček,
- dále dvě větší cibule,
- tři paprikové lusky,
- tři větší rajčata,
- sůl, případně trochu pálivé papriky nebo pepře,
- asi 100 ml oleje
- a 400 g suché rýže.
Z tohoto množství se připraví asi deset běžných porcí, což se zdá sice pro běžnou rodinu hodně, ale srbské rizoto je velmi oblíbené a dají se předpokládat přídavky, takže obvykle toto množství zmizí během půl dne.
- Cibuli oloupeme a pokrájíme, dáme zvolna smažit na olej.
- Maso očistíme a velmi drobně nakrájíme.
- Když je cibule zlatá („šustí“), přidáme maso.
- Opečeme, aby se zatáhlo,
- posolíme a dále opékáme, až se na dně vytvoří slabě zlatá vrstva výpeku z masa a z cibule.
- Pak zalijeme vodou, aby bylo maso zpola ponořené, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu a dusíme téměř do měkka.
- Rýži propereme v teplé vodě, až z ní vytéká jen čirá voda.
- Papriky nakrájíme na tenké proužky a rajčata na drobné kousky. Někdo doporučuje předem rajčata spařit a oloupat, ale vzhledem k další použité zelenině je to celkem zbytečné – jen zvýšíme podíl vlákniny.
- Když je maso poloměkké, přisypeme zeleninu. Chvíli mcháme, aby trochu zavadla.
- Pak nasypeme rýži a přilijeme horkou vodu – dvojnásobek objemu rýže.
- Chceme-li mít pikrm ostřejší, můžeme přidat mletý pepř nebo ještě spíš mletou pálivou papriku, ale s citem.
- Zvýšíme teplotu, směs uvedeme do prudkého varu, snížíme teplotu na střední hodnotu a za občasného promíchání pět minut vaříme „klokotem“.
- Pak teplotu stáhneme na minimum (jednička na elektrickém sporáku), přiklopíme poklicí a necháme patnáct minut dusit.
- Nebo pokrm po pěti minutách prudkého varu přendáme do trouby vyhřáté na 100 stupňů a necháme v ní 15 minut dusit.
Hotové srbské rizoto podáváme tradičně sypané sýrem a s kyselou okurkou.