Bývaly doby, kdy byly šťouchané brambory něco tak obyčejného, běžného a samozřejmého, že se o nich ani nemluvilo. Ve školních jídelnách, menzách, závodních jídelnách, ve vojenských jídelnách – když byly brambory, byly šťouchané. Jedině nové brambory se nešťouchaly a podávaly se vcelku.  A také brambory v restauracích byly podávány nerozmačkané. Pak se na šťouchané brambory nějak zapomnělo.  Kolo času se pootočilo – a šťouchané brambory slaví svůj „návrat s fanfárami“. Nabízíme pár „staronových“ typů na nejlepší šťouchané brambory.

Šťouchané brambory nelze zkazit

Výhodou je, že když chceme brambory před podáváním tak zvaně rozšťouchat, nezáleží na varném typu. Když jsou brambory tak zvaně lojovité odrůdy, jen se trochu méně rozpadnou, což ničemu nevadí. Brambory vaříme v osolené vodě – nebudeme je pak muset dosolovat. Na šťouchání brambor se používal speciální nástroj, který neměl žádné jiné určení, než právě šťouchání brambor. V současné době jsou šťouchadla opět v nabídkách obchodů s domácími potřebami, a dokonce různých konstrukcí. Když šťouchadlo nemáme, musíme si pomoci třeba vidličkou. Nepoužíváme však šlehač, to bychom udělali kaši

Šťouchané brambory: Nejlepší recepty

Šťouchané brambory se škvarky

  • Brambory uvaříme se solí a kmínem.  Domácí škvarky rozehřejeme společně s vepřovým sádlem na omaštění brambor. Brambory rozšťoucháme a omastíme škvarky a sádle. Případně přisolíme. Podáváme s vařeným kyselým zelím, nebo se zakysaným mlékem či podmáslím.

Šťouchané brambory se špekem

  • Uvaříme brambory. Uzený špek (nikoliv anglickou slaninu) nakrájíme na velice drobné kousky a na suché pánvi je vyškvaříme ve drobné křupavé škvarečky. Přidáme do brambor, společně rozšťoucháme. Uzený špek dá bramborám jinou chuť než obvykle používaná slanina. Výborně chutnají k sekané nebo karbanátkům s vařeným kyselým zelím.

Šťouchané brambory s jarní cibulkou

  • Z naťové cibulky odřízneme bílou paličku i s pevným kousek krčku a nakrájíme nadrobno. Volnou nať odložíme. Nakrájenou cibulku usmažíme na sádle nebo na másle do zlatova (aby při míchání „šustila“). Odložené natě nakrájíme na tenké proužky. Do brambor vlijeme osmaženou cibulku a tuk, rozšťoucháme a nakonec vmícháme zelenou nať. Hodí se ke smaženému nebo přírodnímu řízku, „minutkovým“ játrům a s hlávkovým salátem.
    Obměna: Místo jarní cibulky můžeme v sezoně jeho růstu použít česnek medvědí.

Staročeská lepenice

  • Uvaříme brambory s kmínem a v jiném hrnku kyselé zelí. Na dvou lžicích sádla usmažíme cibulku. Zelí slijeme, brambory rozšťoucháme. Vmícháme uvařené zelí a cibulku i se sádlem. Podáváme se zabíjačkovými specialitami nebo k pečené masu (vepřové, králík) nebo s uzeným masem.

Šťouchané brambory s parmezánem

  • Uvaříme brambory. Ohřejeme sladkou smetanu, nastrouháme parmezán. Brambory rozšťucáme, vlijeme horkou smetanu a nakonec vmícháme parmezán. Chutnají ke grilovaným masům, se zelenými fazolkami, a nebo i samotné, například s rajčatovým nebo šopským salátem.

Foto: (jez)