Když se řekne „zapékané těstoviny“, může to být cokoliv. A leckterý kuchař na to také hřeší. Zapékají se těstoviny jakýchkoliv tvarů a kvality, a zapékají se s čímkoliv. Když se ale řekne „šunkafleky“, je představa strávníka jednoznačná: pevné, nerozbředlé flíčky smísené s uzeným masem, prolité vaječnou hmotou, která zapečením ztuhla. Pravé české šunkafleky mají zespodu i svrchu opečenou vrstvičku a chutnají teplé, vlahé i studené. Šunkafleky s uzeným masem jsou jedním ze základů tradiční české kuchyně. Jak je udělat, aby představa jedlíků splnila očekávání?
Není nad české šunkofleky
Těstoviny zapékáme na různý způsob a s různými surovinami: s kuřecím masem, se salámem, se špenátem, mletým masem… Zapékáme kolínka, vrtule, lasagně… Těstoviny zapékáme s bešamelem, se sýrem, s rajčatovou omáčkou… Nemálo lidí si ovšem ze všeho nejvíc pochutná na tradičních českých šunkoflekách (šunkaflekách).
Je trochu příznačné, že se u nás používá trochu zavádějících pojmů. A tak i šunkafleky neděláme ze šunky, ale z uzeného masa. A nepoužíváme jenom těstoviny ve tvaru čtverečků (flíčky, fleky), ale také široké nudle.
Šunkafleky mají rádi lidé všeho věku a všech sociálních skupin. Nejedí je snad jenom dietáři, kterým nedělá uzené maso dobře, a nebo vegetariáni. V tomto pokrmu ale uzené maso být musí, aby byly to byly ty „echt“ pravé české šunkafleky.
Maso na šunkafleky
- Úplně nejlepší, typickou chuť dodávající, je maso z uzených vepřových žeber. Je libové,šťavnaté, má výraznou chuť. Uzená žebra jsou k přípravě šunkafleků skoro předurčena i proto, že nejsou nijak zvlášť vzhledná, což v zapékané směsi ovšem vůbec nevadí.
- Žebra jsou levná, protože kupujeme i kosti. Na šunkafleky proto bereme obvykle celá jeden kus žeber. Necháme si je ale řezníkem přeseknout, aby se vešly do hrnce.
- Uzená žebra musíme předem uvařit. Nejlépe a nejrychleji v tlakovém hrnci. Vývar po žebrech poslouží jako výtečný základ silné uzené polévky.
- Z uvařených žeber pak obereme všechno maso. Dobře je přebereme a nakrájíme, aby se do pokrmu dostaly jenom takové kousky, které v něm pak chceme najít.
- Používat jiné uzené maso, které koupíme vcelku, je neekonomické a kontraproduktivní – je celkem škoda rozřezat drobně pěkný kus masa.
Těstoviny na šunkafleky
- Nejchutnější jsou těstoviny připravené doma. Recept a pracovní postup na přípravu domácích těstovin je v samostatném článku ZDE. Rozdíl je pouze v tom, že placky těsta nakrájíme na uzší pásky a pak na čtverečky, které necháme proschnout.
- Častěji se ale používají fleky (nebo široké nudle) kupované. Vybíráme tak zvané vaječné těstoviny. Protože jsou šunkafleky pokrm poměrně levný, je lepší na těstovinách nešetřit. Kvalitnější vaječné těstoviny zůstanou i po zapečení pevné.
- Těstoviny (fleky) musíme nejdřív předvařit. Ale jen krátce, protože se pak budou dál tepelně upravovat při zapékání.
Vejce do šunkafleků
- Vejci v šunkaflekách nikdy nic nezkazíme. Ale počítáme minimálně jedno vejce na 200 g suchých fleků. Když jich bude víc, pokrm jen získá na chuti i konzistenci – bude kypřejší a chutnější.
- Vejce rozklepneme do hrnku, přisolíme, opepříme a rozkvedláme s mlékem. Mléko je potřeba nejen proto, aby vejce zatekla mezi fleky a maso, ale i proto, že těstovina se bude při zapékání „dodělávat“ a k tomu potřebuje tekutinu.
Koření na šunkafleky
- Kromě pepře a soli bylo v tradiční české kuchyni zvykem kořenit šunkafleky muškátovým květem. To je možná ona „ztracená chuť“, kterou měly šunkafleky našich babiček, a kterou mnohdy marně hledáme.
- Šunkafleky okoření také cibule, kterou osmažíme dozlatova a na níž krátce podusíme i maso obrané z kostí. Někdo ale cibuli do šunkafleků nedává.
- Když použijeme jiné koření, bude mít pokrm jinou chuť, což nemusí být každému milé.
Pečení šunkafleků
- Směs těstovin, masa a případně cibule dobře promísíme a vysypeme do pekáče dobře vymazaného tukem – sádlem, případně olejem. Svrchu pokryjeme lístečky tuku nebo okapeme olejem, aby se pokrm opékal i nahoře.
- Dáme do trouby, asi deset minut zapékáme při nejvyšší teplotě. Pak zalijeme vaječnou směsí a necháme dopéct, až se vytvoří na povrchu kůrka. Někdo pokrm vejci zalije hned, a pak teprve dá do trouby. Tak se ovšem stane, že vejce zatečou ke dnu pekáče a vrchní část pokrmu bude drobivější.
- Když jsou šunkafleky upečeny, vyndáme je z trouby a necháme asi deset minut odstát. Nemusíme mít obavy, nevychladnou, ostatně příliš horké šunkafleky nikdo nemá moc rád. Po deseti minutách se ale vejce dobře zpevní a pokrm se bude dobře lopatkou dobře nabírat a bude držet tvar.
Zapékané těstoviny (šunkofleky)
- 400 g širokých nudlí nebo flíčků, sůl, pepř, špetka muškátové květu nebo ořechu, 1 velká cibule, 200 g uzeného masa,2 lžíce sádla nebo oleje, , 1dcl mléka, 2 – 5 vajec.
Příprava: Nudle nebo flíčky vaříme poloviční dobu, než je uvedena v návodu na obalu, scedíme a propláchneme. Uzené maso z žeber také nakrájíme. Na pánvi si rozehřejeme trochu tuku a uzené maso a cibuli na něm podusíme. Smícháme nudle, cibuli a uzené maso a vše naplníme do vymaštěné zapékací misky. V 1,5 dcl mléka rozkvedláme celá vejce, opepříme, osolíme, přidáme muškát. Těstoviny asi po patnácti minutách zapékání rozkvedlaným vejcem zalijeme.
Zapékáme ještě asi dalších 15 minut až se utvoří růžová kůrčička.
Foto: (jez)