Domů Recepty Tilápie: recepty

Tilápie: recepty

od jezzina

Tilápie nilská (okounovec nilský, tlamoun nilský) je sladkovodní ryba, která se v posledních letech dostává i na český trh. Maso tilápie nemá typickou rybí vůni, která někomu vadí. Výhodou masa tilápie také je, že filety nemají kosti. Z těchto důvodů se o tilápii nilskou zajímají především maminky těch dětí, které na ryby nejsou moc zvyklé. Tilápii lze připravovat jako kteroukoliv rybu. Protože je maso tilápie poměrně bez chuti, svědčí ji úpravy s aromatickým kořením. Přinášíme několik receptů na úpravu masa tilápie.

Tilápie: recepty

Tilápie na slanině

500 g filetů tilápie, 50 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa, citronová šťáva, hladká mouka, půl lžičky pepře, půl lžičky tymiánu, půl lžičky mletého nového koření, olej, sůl.

  • Filety tilápie zakápneme citronovou šťávou a necháme odležet. Odleželé opatrně protkneme špalíčky z poloviny slaniny, okořeníme, osolíme a poprášíme moukou. Opékáme zvolna na oleji. Upečené porce tilápie vyjmeme, slijeme tuk a do šťávy vložíme pokrájený zbytek slaniny. Necháme rozpustit, zaprášíme moukou, mírně podlijeme vodou a povaříme. Omáčku přelijeme přes filé. Podáváme s brambory nebo rýží.

Tilápie se zelím

500 g tilápie, 400 g kysaného zelí, 3 lžíce rajského protlaku, 1 menší cibule, 1 bílý jogurt nebo 2 dcl domácího jogurtu, lžíce oleje, sladká paprika, pepř, sůl.

  • Filety tilápie pokrájíme na menší kousky a posypeme mletou paprikou. Cibuli pokrájíme, osmažíme dozlatova, přidáme pokrájené zelí, rajský protlak, podlijeme trochou vodou a podusíme. Po 20 minutách položíme navrch kousky tilápie, přisolíme a společně na mírném ohni (nebo v troubě)  dodusíme bez míchání. Nakonec zalijeme bílým jogurtem a opepříme a necháme ještě prohřát nebo zapéct v troubě . Podáváme svařenými brambory, s chlebem nebo s celozrnným pečivem.

Rybí kari z tilápie

500 g tilápie, 2 lžíce kokosové moučky, 1 cibule, 3 lístky máty peprné, lžíce sekané petrželky, menší citron, 1/2 lžičky hořčičného semínka, lžička kurkumy, pálivá paprika podle chuti, sůl, olej

  • Filé tilápie nakrájíme na kostičky, osolíme a zakapeme šťávou z půlky citronu. Na oleji osmahneme hořčičné semínko a když začne praskat, přidáme cibuli a kokosovou moučku. Vložíme rybu, okořeníme, zalijeme zbytkem citronové šťávy, osolíme a na mírném ohni dusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží nebo s kuskusem.

Tilápie  po Olomoucku

500 g tilápie, 200 g olomouckých tvarůžků, 5 – 6 rajských jablíček, 1 cibule, sůl, kmín, 50 g másla

  • Na pekáči rozpustíme máslo, na něj dáme na plátky pokrájená rajčata a cibuli, na ty rozložíme porce tilápie, velmi mírně je osolíme a bohatě pokmínujeme, posypeme nadrobno nakrájenými tvarůžky a pečeme ve středně teplé troubě. Je-li potřeba, lehce podléváme. Jako příloha jsou nejlepší vařené (nové) brambory sypané petrželkou.

Související

Váš názor