Domů Moučníky a dezerty Tiramisu z mascarpone, ale bez vajec

Tiramisu z mascarpone, ale bez vajec

od jezzina

Tiramisu – italský dezert z vajec, šlehačky, mandlového likéru, jemného krémového sýru mascarpone, cukrářských piškotů a kakaa. Ale právě použití syrových vajec je důvodem, proč se na tradiční recepturu díváme trochu s nedůvěrou. Jsou známy případy onemocnění salmonelózou po požití tiramisu se syrovými vejci. Nabízíme několik variant na dezert typu tiramisu – z maskarpone, ale bez vajec.

Mascarpone – italský čerstvý sýr

Sýr mascarpone se vyrábí téměř v každé italské provincii. Získá se tak, že s pomocí citronové kyseliny necháme srazit smetanu. Mascarpone je velmi tučný mazlavý krém s příchutí i barvou mléka. Snadno se kazí, a proto přichází na trh převážně v chladném ročním období. Není používán jen k jídlu, ale i k přípravě sladkých pokrmů a čokolády, kakaového prášku či likérů. Velmi dobře se hodí k náplni dortů (sladkých, ale i slaných) nebo jako náhražka za máslo, eventuelně smetanu při vaření omáček na těstoviny. Krém mascarpone se prodává ve velkých supermarketech a v lahůdkářstvích. Když ho neseženeme, lze nahradit poctivou zakysanou smetanou s vyšším obsahem tuku nebo ušlehanou lučinou s trochou mléka.

Tiramisu z mascarpone bez vajec

Tiramisu bez vajec

  • 250 ml šlehačky, 250 g mascarpone, 2 lžíce cukru, trochu černé kávy, 2 cl likéru amareto a 20 cukrářských piškotů.
    Příprava: Z tuhé šlehačky, mascarpone, cukru a likéru připravíme krém. Na dno mísy naskládáme piškoty a ty namáčíme ve směsi silné černé kávy s kapkou amareta nebo brandy. Na ně navršíme krémovou hmotu a opět namočené piškoty. Nakonec přijde krém posypaný kakaem. Před podáváním necháme dobře ztuhnout.

Tiramisu s jogurtem

  • 2 kelímky smetanového krému mascarpone (500 g), 200 g dlouhých piškotů, 100 g cukru,  250 g smetanového jogurtu, 1 šálek silné kávy, 2 cl likéru (kávový kahlúa nebo amaretto), kakao nebo strouhaná hořká čokoláda.
    Příprava: Mascarpone ochutíme likérem a smícháme s vejci. Piškoty krátce máčíme do kávy a klademe do mísy. Polovinu piškotů potřeme polovinou krému, dáme druhou část piškotů a navrch krém. Silně posypeme kakaem nebo čokoládou a necháme v chladu uležet alespoň hodinu.

Reveňové tiramisu

  • 100 g cukrářských piškotů nebo kulatých dětských piškotů, 600 g reveňového rozvaru, 400 g mascarpone, 150 g zakysané smetany, 1 šálek vody, 1 lžička instantní kávy, 3 lžíce mandlového likéru, 2 balíčky vanilkového cukru. Na posypání: 4 lžíce čokoládové strouhanky, meduňkové lístky.
    Příprava: Piškoty klademe jeden vedle druhého do mělké formy. Potom přivedeme do varu jeden šálek vody, rozpustíme v ní instantní kávu a vmícháme 2 lžíce mandlového likéru. Tekutinou pokapeme nebo v ní smočíme piškoty. Navrch naklademe reveňový rozvar. Mascarpone se smetanou, vanilkovým cukrem a jednou lžící mandlového likéru smícháme a prošleháme. Směsí poklademe reveňový rozvar. Tiramisu necháme přikryté odpočinout v chladničce nejméně hodinu. Před podáváním posypeme čokoládovou strouhankou, rozdělíme na porce a obložíme lístky meduňky.

Pochoutka z maskarpone z lesního ovoce (dvě porce)

  • 125 gramů cukru krátce povaříme s 1/8 litru vody, přidáme malou sklenku rumu a 150 gramů borůvek nebo malin. Vše necháme velmi krátce povařit a vystydnout. Pak smícháme v míse 125 gramů mascarpone s 30 gramy moučkového cukru, 2 lžícemi citrónové šťávy a balíčkem vanilkového cukru. Nakonec vmícháme 4 lžíce ušlehané šlehačky. Podáváme v v poháru, dobře vychlazené.

Související

Váš názor