Domů ZahradaZelenina Topinambury pěstování

Topinambury pěstování

od jezzina

Topinambur je hlíza rostliny s botanickým názvem slunečnice hlíznatá. Někdy se topinamburům lidově říká jeruzalémský artyčok nebo židovský brambor. U nás tato plodina není příliš známá. Před druhou světovou válkou prý však byla k dostání v každém lepším zelinářství. V poslední době se začíná dostávat do našeho povědomí pro své výživové a léčebné účinky. Topinambur má méně kalorií než brambory. V našich podmínkách lze sklízet od října do dubna.

Odkud přišly topinambury

Slunečnice hlíznatá pochází z území dnešní Kanady a východního pobřeží Spojených států a do Evropy se dostala spolu s bramborami. Tyto dvě poněkud odlišné plodiny se prý kdesi pomíchaly a dlouho byly považovány za jedinou rostlinu. Protikladné vlastnosti ztížily jejich přijetí, pěstování i použití. Prvenství získal brambor a topinambur se pak uplatnil jen v dobách válek či hladomoru, kdy se oceňovala jeho plodnost. U nás se dnes pěstuje jen ojediněle jako krmivo pro lovnou zvěř, výjimečně ve venkovských zahrádkách.

Pěstování topinamburů

  • Topinambur tvoří velmi silné rostliny s bočními výhony a množstvím velkých listů.
  • Dosahují výšky dvou až tří, někdy až čtyř metrů.
  • Na půdu nemají zvláštní nároky, důležitý je ale dostatek světla a prostoru.
  • Květy jsou drobné žluté „slunečnice“.

Mimořádnou vlastností topinamburových hlíz je jejich vysoká odolnost proti mrazům. Sice v zemi zmrznou, ale buňky zůstanou nepoškozené. Jediné, co je v zemi ohrožuje, jsou myši a hryzci. Ve sklepě však během několika týdnů podléhají plísním a hnilobě.

  • Když zasadíme hlízu do záhonu asi tak koncem března, vyroste v létě až třímetrový stonek, který má slunečnicové listy spíš u země.
  • V pozdním létě zkrátíme stonek, aby měl rezervu na budoucí další úrodu.
  • V říjnu začneme topinambury vykopávat.
  • Hlízy, které se ponechají v zemi, rostou dále, takže můžeme sklízet nepřetržitě třeba po celou zimu, pokud ovšem země nezamrzne.

Takto pěstované topinambury mají hlízu těžkou až 400 gramů. Výnosy jsou poměrně vysoké a sklizeň brambor přesahují až dvakrát.

Topinambury: Využití v kuchyni

V současné době topinambur nachází uplatnění jako potravina, sladidlo, krmivo a potravinářská surovina. Hlízy lze v kuchyni upravovat jak zasyrova, tak vařit, dusit, smažit a péci nebo používat jako přísadu spolu s jinými surovinami, doplňovat ovocnými nebo zeleninovými šťávami, jogurtem a podobně.

  • Příprava topinamburů je stejná jako u brambor ve vodě, nebo ještě lépe v páře, a to loupané, nebo po uvaření dodatečně oloupané.
  • Menší topinambury se dají obtížněji loupat a vychladnou dřív, než se připraví více porcí.
  • Někteří kuchaři oloupou hlízy vychladlé, to jde líp a pak je ohřejí jako kaši.
  • Uvařený topinambur je možno připravit jako kaši nebo péci, nebo jej lze syrový nastrouhat do salátů.

Nutriční vlastnosti

Velmi cenné látky obsahuje čistá syrová šťáva. Velice rychle se vstřebává do krevního oběhu a posiluje nejpotřebnější buňky. Topinamburové hlízy obsahují vodu, bílkoviny, tuky a polysacharidy, vitamíny A, B a C, dále draslík, vápník, hořčík, železo a další stopové prvky. Vlákniny je asi jedno procento. Velmi důležitou složkou hlíz je inulín (nezaměňovat s inzulínem), který je velmi vhodný pro diabetiky a pacienty s onemocněním slinivky.

Foto: sxc.hu

Související

Váš názor