Tortilly jsou jednoduché placky z kukuřičné mouky a vody. V současné době jsou tortilly vnímány jako hlavní složka mexické, a potažmo i celé středoamerické kuchyně. Třebaže má ve své domovině tortilla neomezené postavení, v Česku se dočkala popularity nejvíc tortilla plněná kuřecím masem, kterou začaly nabízet řetězce a stánky rychlého občerstvení.
Tortilly je možno udělat si snadno doma, jen je třeba mít kukuřičnou mouku. V současné době však není nemožné koupit i u nás hotové kukuřičné tortilly (kukuřičné placky). Tortilla s kuřecím masem se dá připravit a podávat na různý způsob.
Tortilla: Hlavní pokrm, nádobí i příbor
Tortilly jsou nekynuté placky z kukuřičné mouky a vody. Kukuřičná mouka se používá různá a podle ní mají tortilly také barvu – bílou, žlutou nebo i šedou. Z těchto dvou ingrediencí (poměr asi tři váhové díly mouky k jednomu dílu vody) se hnětením vytvoří těsto, z kterého se ručně vytvoří bochánek a z něj se vyválí placka, která se nasucho opeče a pak všemožně využívá – v podstatě jako u nás chleba. Zakusují se jimi pokrmy, ale tortilla poslouží i jako kornoutek či miska, či coby naběračka sypkých a polo tekutých pokrmů.
- Tortilly mohou mít podobu větší placky, z které si strávník ulamuje a zakusuje tím polévku nebo nebo hlavní jídlo, případně se velké placky něčím pomažou nebo naplní (například směsí ze zeleniny a masa, často kuřecího) a smotají do závitku. Tak jsou nejznámější u nás.
- Nebo jsou tortilly malé asi jako náš lívanec z lívanečníku. Potom opět slouží jako příloha k polévkám nebo k hlavním jídlům (jako u nás chleba nebo ve Francii bageta), a nebo se na ně kladou různé směsi – masové, zeleninové, těstovinové a nakládaná zelenina. Takto upraveným tortillám se říká tacoc (čti takos, jednotné číslo taco). Tacos se velmi často prodávají v celé Střední Americe jako pouliční jídlo (viz foto).
- Když jsou zabalené tak, že do nich není vidět, a uvnitř je maso se zeleninou nebo jiná náplň, říká se jim burritos.
- Osmažené tortilly se nazývají tostadas.
- Další podoba tortilly jsou kukuřičné lupínky, nejčastěji ve tvaru trojúhelníčků, upečené dokřupava. Tomuto typu tortilly se říká nachos (čti načos). I tyto lupínkové tortilly nachos se podávají ve Střední Americe jako příloha ke hlavním jídlům, ale pojídají se také jako slaný zákusek (nejčastěji se namáčejí do různých pikantních omáček (salsa) nebo do populárního guacamole z avokáda.
Domácí příprava tortill – hlavně sehnat kukuřičnou mouku
Jestliže si chceme doma připravit základní placky a udělat z nich v Česku populární tortilly s kuřecím masem, bude asi největším problémem sehnat kukuřičnou mouku. Na vesnicích a v menších městech to je nemožné, opak by byl výjimkou. Ve větších městech se dá kukuřičná mouka pořídit v prodejnách se zdravou výživou, případně ve velkoplošných marketech (obvykle v oddělení racionální a zdravé výživy). V těchto typech prodejen ale bývají k mání i tortilly hotové, ty se pak před použitím ohřejí podle návodu na obale.
Tortilla s kuřecím masem
- Na tortilly: 300 g kukuřičné mouky, 100 ml vody, a nebo jeden balíček hotových tortil.
Na náplň: 300 g kuřecích prsou, 5 lžic olivového oleje, trochu soli, špetku bylinkového koření (mexické nebo i proslovenská směs), půl ledového salátu, malou plechovku kukuřice, 1 větší rajče, 1 kelímek bílého jogurtu, česnek, 1 cibuli.
Příprava: Z kukuřičné mouky, soli a vody vypracujeme tuhé těsto, které vyválíme na tenké placky a pečeme buďto suché na plotýnce, nebo na nevymazané pánvi. Očistíme maso a nakrájíme na proužky. Posypeme jej trochou soli, bylinek a jedním stroužkem česneku. Prohněteme.
Do misek připravíme kukuřici, salátovou řezanku a na jemno nakrájené rajče s cibulí. Dresing připravíme z jogurtu, rozmačkaného česneku a 3 lžic oleje. Na teflonové pánvi a zbytku oleje opečeme maso a přesypeme do misky.
Na talíř dáme teplé tortilly, které si pak může každý naplnit a zabalit podle své chuti.
Foto: Pouliční nabídka různých druhů tortill v guatemalském Flores (jez)