Domů Moučníky a dezerty Tvarohová buchta na plech

Tvarohová buchta na plech

od jezzina

Tvarohová buchta na plech – nebo také koláč, táč a podobně – je poměrně jednoduchý moučník, který můžeme podávat jako hlavní chod, chutnou snídani, přesnídávku či svačinu. Tvarohová buchta přijde vhod, když mají děti (ale i dospělí) náhlou chuť na něco sladkého – je každopádně zdravější, než různé oplatky, čokoládičky a podobně. Nabízíme dva způsoby, jak upéct tvarovou buchtu jen tak na plechu.

Než začneme péct…

Jestliže chceme péct tvarohovou buchtu na plechu, musíme zvolit pevné podkladové těsto – kynuté nebo tak zvané „křehké“ či „linecké“ těsto. Na těsta litá tvaroh nenatřeme a kdybychom tvaroh nanášeli jiným způsobem, propadl by (i když existují předpisy, v nichž se tohoto efektu využívá, ale ty už spadají spíše do kategorie tvarohových řezů).

Tvarohová buchta na plech

Buchta z křehkého těsta

Nejjednodušší je upéct tvarohovou buchtu z křehkého těsta. Úkon zvládnou i úplní začátečníci nebo šikovné větší děti. Na přípravu budeme potřebovat půl kilogramu polohrubé mouky, jeden kypřící prášek do pečiva, celý tuk na pečení (typu Héra), dva žloutky (bílky uchováme do tvarohu), tři vrchovaté polévkové lžíce cukru, ostrouhanou kůru z půlky kartáčem vydrhnutého citronu.

  • Z uvedených surovin rukama vypracujeme kompaktní těsto. Zpočátku se bude drobit, ale nepodlehneme panice, pracujeme dál. Někdo doporučuje přidat trošku mléka. Je to možné, ale není to  nutné – těsto se sice lépe zpracuje, ale výsledné těsto bude po upečení méně křehké. Tuky na pečení obsahují dost vody, která nám při pilném hnětení těsto provlhčí.
  • Když je těsto zpracované, vytvarujeme z něj bochánek, přikryjeme talířem nebo fólií a dáme tak na hodinu odpočinoud do lednice.
  • Odleželé těsto vyválíme na moukou trochu podsypaném vále a přeneseme na plech. Není třeba podmazávat, těsto pustí tuk při pečení. Kdyby se těsto při transportu potrhalo, rukama je na plechu spojíme a spoj smáčkneme – nevadí to.
  • Na těsto naneseme tvarohovou nádivku ze dvou balíčku tvarohu, stěrkou uhladíme.
  • Pečeme při 180 stupních, víc ne, abychom buchtu propekli rovnoměrně i tvarohem.
  • Když jsou okraje zlato červené, vyndáme z trouby.
  • Necháme zchladnout a nakrájíme na porce.

Varianta: Třetinu těsta oddělíme, vyválíme, radýlkem nebo nožem nakrájíme na proužky a na vrstvě tvarohu z nich vytvoříme mřížku. V takovém případě ale zvolíme menší plech nebo koláčovou formu.

Tvarohová buchta z kynutého těsta

Tvarohová buchta na plech z kynutého těsta je trochu náročnější na přípravu, ale ne o moc. Z vykynutého těsta uděláme dva plechy tvarohové buchty (nebo druhou placku pokryjeme ovocem).

  • Dvě deci mléka mírně ohřejeme, rozpustíme v ní lžíci cukru, rozmícháme lžíci mouky a rozdrobíme půl balíčku kvasnic (droždí). Necháme vzejít kvásek.
  • Do půl kilogramu polohrubé mouky zamícháme rovnou kávovou lžičku soli, čtyři lžíce cukru, kůru z půlky omytého citronu.
  • Do mouky vlijeme vzešlý kvásek, přidáme jedno celé vejce nebo jedno celé a jeden žloutek (bílek uchováme) a půl hrnku rozpuštěného tuku (může to být i směs: Héra, olej, sádlo, rostlinné nebo pravé máslo).
  • Hnětačem vypracujeme hladké těsto, které se nebude přilepovat na stěny nádoby. Kdyby bylo příliš tuhé, přilejeme během hnětení maličko mléka, aby bylo měkké a vláčné.
  • Přikryjeme utěrkou a dáme na půl hodinou kynout na teplé místo.
  • Těsto překlopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě části, lehce vyválíme, přeneseme na tukem vymazaný plech, roztáhneme těsto po celém plechu.
  • Naneseme tvarohovou nádivku, rozetřeme
  • a vložíme do předem dobře vyhřáté trouby.
  • Pečeme při 200 stupních asi dvacet minut (okraje buchty budou světle zlatohnědé).

Tuto buchtu můžeme podávat i vlažnou jako sladké jídlo třeba k obědu (předcházet bude nějaká vydatná polévka, například boršč).

Základní tvarohová nádivka

Tvarohová nádivka: rozmícháme půl kilogramu tvarohu (lepší je tučný) s 80 gramy cukru, jedním vanilinovým cukrem (nebo vyškrábeme dřeň z kousku vanilky), přidáme kůru z druhé půlky omytého citronu, případně rozinky a dále jeden žloutek. Zamícháme. Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do tvarohové hmoty. Bílkový sníh tvaroh nakypří.

Související

1 komentář

Zdeňo 26.5.2018 - 23.54

Zbožňuji recepty s tvarohem a tuto buchtu dělám poměrně často dětem, děkuji za super recept. Hned po ní u nás vede také bábovka. Prostě pečení s tvarohem je nej a děti to „žerou“ 🙂 Zdeňo

Reply

Váš názor