Domů Recepty Utopenci s cibulí

Utopenci s cibulí

od jezzina

Nekorunovaným králem českých lidových delikates a věrný souputnik českého piva je utopenec, špekáček nebo jiná uzenina naložená s cibulí v ostrém octovém a kořeněném nálevu. Utopence nenajdeme v žádné jiné národní kuchyni. Utopenec s cibulí je častokrát prvním jídlem, které si v české restauraci objednávají rodáci, vracející se do Česka po delším pobytu v zahraničí. Na utopence s cibulí neexistuje jeden „pravý“ recept. Utopence s cibulí každý připravuje podle svého „zaručeného“ receptu. Ze škály receptů jsme vybrali klasické i méně obvyklé recepty na utopence s cibulí.

Utopenci s cibulí: Recepty

Klasické utopence s feferonkou

  • 2 kg špekáčků, 800 g cibule, 0,75 l vody, 0,5 l octa, špetku soli, 2 lžíce cukru krystal, 16 kuliček pepře, 16 kuliček nového koření, 8 feferonek.
    Příprava: Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Vše naskládáme do 3l láhve (cibule, špekáčky, cibule…) a zalijeme nálevem. Nálev: vodu, ocet, cukr, koření a feferonky vaříme 10 minut a vychladlým zalijeme špekáčky s cibulí. Necháme v chladu zaležet nejméně týden.

Utopenci bez rozležení

  • Olej, 8 malých cibulek, ocet, mletý pepř, sladká paprika nebo i trocha pálivé mleté papriky, hořčice, sůl, lžíce petrželové natě, 2 lžíce pažitky.
    Příprava: Na 4 lžíce octa dáme 2 lžíce oleje, špetku pepře, papriku (i vegetu), lžičku hořčice, sůl a šálek vody. Nálev promícháme vidličkou. Na dno vyšší zavařovací sklenice urovnáme polovinu uzenin, zasypeme polovinou na proužky nakrájené cibulky, polovinou sekané zeleniny a zakapeme polovinou nálevu. Promačkáme vidličkou. Stejným způsobem narovnáme do sklenic druhou polovinu tak, aby vše bylo potopeno v nálevu. Uzavřeme víčkem a dáme nejméně na 4 hodiny do ledničky. Pro zpestření můžeme utopence proložit dílky červené sterilované kapie a kolečky sladkokyselých okurek. Množství nálevu se řídí množstvím uzenin.

Rychlé kořeněné utopence s cibulí a česnekem

  • 500 gramů červené cibule, sůl, 2 lžičky rozdrolené dobromysli, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky nahrubo mletého černého pepře, 6 oloupaných pokrájených stroužků česneku, 300 ml vinného octa.
    Příprava: V misce promícháme bylinky a nakrájený česnek s octem. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené červenou cibulí, a zalijeme připraveným nálevem. Necháme nejméně 4 hodiny uležet v chladu.

Utopenci s jablky

  • 500 g cibule, 500 g kyselých jablek, sůl, 1/2 lžičky dobromysli, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky estragonu, 300 ml jablečného octa, 600 ml vody.
    Příprava: V hrníčku krátce povaříme vodu, sůl, ocet a bylinky. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené s cibulí (nakrájenou na plátky) a oloupanými a na plátky nakrájenými jablky. Vše zalijeme vychladlým nálevem.
    Necháme několik dní při pokojové teplotě uležet.

Utopenci s cibulí (klasika)

  • 500 g cibule, sůl, 1 lžička celého nového koření, 1 lžička celého černého pepře, 5 bobkových listů, 1/2 lžičky koriandru, 300 ml octa, 600 ml vody.
    Příprava: V hrníčku krátce povaříme ocet, vodu, sůl a koření. Podle chuti je možné do vroucího nálevu přidat několik feferonek. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené s cibulí (nakrájenou na plátky), zalijeme vychladlým nálevem.
    Necháme několik dní při pokojové teplotě uležet.

Utopenci `a la Ring

  • 1 kg špekáčků, 20 dkg cibule, 15 dkg česneku, 2 feferonky, mletý pepř, 2 dl octa.
    Příprava: Špekáčky oloupeme a po délce nařízneme. Otvor opepříme a vyplníme česnekem nakrájeným na plátky. Do nádoby pak střídavě skládáme špekáčky a cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme feferonky a zalijeme studeným nálevem. Ten připravíme z převařeného octa s vodou.
    Utopence odložíme na chladné místo a podáváme nejdříve po dvou dnech.

Foto: (jez)

Související

Váš názor