Vepřové maso se dělí zhruba na sedm hlavních částí. Ty se liší z kuchyňského hlediska svou konzistencí, užitnými vlastnostmi, z výživového pohledu obsahem tuku a cholesterolu. Jedním z hlavních spotřebitelských kritérií je také cena. Vepřová kýta se hodí hlavně na obalované řízky, ke grilování, na různé minutky a ražniči. Nelze ji však doporučit na pečení, protože je to zčásti sval, který nemá ve svých vláknech potřebnou šťávu a po upečení je sušší. Kýta rovněž není vhodná na uzení.

Vepřová kýta – recepty pro začátečníky

Vepřová ouška s pyré

  • 100 g vepřové kýty, sůl, 150 g jablka, 7 g cukru, citrónová šťáva, sůl.
    Příprava: Vepřovou kýtu udusíme. Po vychladnutí nakrájíme na tenké plátky, které stočíme do kornoutků (oušek). Jablka oloupeme, vyndáme jádřinec, nakrájíme, zakapeme citrónovou šťávou a rozdusíme. Měkká jablka se vyšlehají s cukrem na pyré, kterým plníme kornoutky.

Guláš z vepřové kýty s arašídy

  • 400 g vepřové kýty, 3 cibule, 2 lžíce oleje, lžíce mleté papriky, špetka pálivé papriky, pepř, 2 stroužky česneku, 100 g solených arašídů, trochu worcesteru, sůl.
    Příprava: Nadrobno pokrájené cibule osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Osolíme, okořeníme, přidáme na plátky krájený česnek a podlité dusíme doměkka. Nakonec nasypeme solené arašídy a zakápneme podle chuti vorčestrem. Podáváme s brambory nebo chlebem.

Radniční špízy s játry

150 g vepřové kýty, 150 g vepřových jater, 100 g špekáčků, 100 g slaniny, 200 g tvrdého sýra, 1 zeleninová paprika, 2 střední cibule, sladká mletá paprika, sůl, trochu oleje. Příprava: Maso, játra, špekáčky, slaninu i sýr upravíme na stejně velké medailonky, kousky kýty naklepeme, cibuli nakrájíme na kolečka a papriku na proužky. Na špízy napichujeme střídavě jednotlivé součásti. Pokrm osolíme, opaprikujeme, lehce potřeme olejem a pečeme pod grilem nebo v tuku (sádlo, olej) na pánvi. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Vepřová kýta s pórkem

  • 500 g vepřové kýty, 5 pórků, 5 paprik, pepř, 1 lžička sladké papriky, půl lžičky papriky pálivé, sůl, 100 g oleje.
    Příprava: Maso nakrájené na kostky osmahneme na oleji, podlijeme malým množstvím vody, osolíme a dusíme. K téměř měkkému masu přidáme na kolečka nakrájený pórek, necháme vydusit tekutinu a společně vše znovu smahneme. Potom pokrm doplníme paprikami upravenými na proužky, oběma druhy mleté papriky a ještě vše krátce podusíme. Pokrm podle chuti opepříme a podáváme s noky, rýží nebo těstovinami.

Vepřový perkelt se zelím

  • 500 g vepřové kýty, 3 střední cibule, 20 g másla, 20 g oleje, 3 stroužky česneku, špetka sladké i pálivé papriky, 1 větší bobkový list, 0,5 l vody, 1 kg bílého hlávkového zelí, 1 malý rajčatový protlak, sůl.
    Příprava: Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli a opečeme na ní na kostky upravené maso. Vmícháme do něj papriku a spolu s bobkovým listem dusíme pod pokličkou téměř doměkka. Pokrm doplníme rajčatovým protlakem, prolisovaným česnekem a nudličkami hlávkového zelí. Dusíme, až je maso a zelí měkké. Těsně před podáváním jej zjemníme máslem. Podáváme s chlebem nebo s vařenými brambory.

Obsah cholesterolu ve vepřovém (v mg/100g stravitelného podílu)

  • ramínko 70
  • koleno 70
  • panenka 70
  • kýta 85
  • krkovička 120
  • bůček 120
  • játra 346

Zdroj: Fórum zdravé výživy