Domů Recepty Vepřová plec: Nejlepší recepty

Vepřová plec: Nejlepší recepty

od jezzina

Vepřová plec, segedínský guláš

Vepřová plec se také někdy nazývá plecko nebo ramínko. Je to velmi chutné maso z oblasti kloubu přední nohy. Vepřová plec přichází na trh s kostí (levnější) nebo bez kosti.

Maso z vepřové plece je světlé, libové, není prorostlé sádlem. Plec má z vepřového masa snad nejširší použití. Lze ji využít na pečení, na minutky (tenké plátky), guláš (mimo jiné i segedínský). Z vepřové plece se vaří boršč s červenou řepou, je součástí masové směsi na tlačenku. Velice chutná je vepřová plec dušená na různé způsoby.

Vybrali jsme několik nejlepších receptů na úpravu vepřové plece.

Vepřová plec

Maso vepřové plece je  tvořeno krátkými svaly a úpony, bývá na něm i trochu bílého sádla. Rozvařené svalové úpony (kolagen) zajistí kvalitní silnou šťávu. Proto se plec často přidává k vepřovému bůčku, například když děláme vepřové výpečky. Vepřová plec je šťavnatější než například vepřová kýta. Plec řežeme na větší kousky podle tvaru svalu – možno i na plátky přes vlákno (třeba na grilování). A nebo vepřovou plec před úpravou krájíme na kostky.

Vepřová plec: Nejlepší recepty

Segedínský guláš

  • 500 g vepřové plece bez kosti, olej, 1 cibule, mletá sladká paprika, sůl, kmín, 500 g kysaného zelí, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl smetany.
    Příprava: Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku, po zpěnění hned zalijeme trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme maso, sůl, kmín a dusíme, až je maso napůl měkké. Přidáme překrájené zelí a dusíme, až maso i zelí téměř změknou. Guláš zahustíme moukou rozkvedlanou se smetanou a dohotovíme.
    Podáváme s houskovými knedlíky.

Smíchovská vepřová plec

  • 500 g vepřové plece, 50 g sádla, 1 velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, trochu kmínu, nového koření a muškátového květu, 2 dl světlého piva, sůl.
    Příprava: Maso nakrájíme na menší kousky a vložíme na cibulku, kterou jsme dozlatova osmahli na části sádla. Lehce opečeme, okořeníme a za mírného podlévání vodou i pivem dusíme téměř doměkka. Pokrm zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky a společně dohotovíme.
    Podáváme s rýží nebo knedlíky.

Formanský guláš z vepřové plece

  • 700 g vepřové plece, 350 g cibule, 150 g debrecínských párků nebo paprikové klobásy,  30 g feferonek, 6 dl hovězího vývaru, 75 g rostlinného tuku, 40 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 15 g rajčatového protlaku, 15 g mleté papriky, sůl, pepř, kmín, majoránka.
    Příprava:
    Vepřovou plec nakrájíme na menší kostky. Na rostlinném tuku osmažíme nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme mletou papriku, zastříkneme troškou vody, přidáme maso a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, utřený česnek, rajčatový protlak, polovinu vývaru a pod pokličkou dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou a zarestujeme. Pak zalijeme zbylým vývarem, promícháme, přidáme majoránku a necháme provařit. Šťávu přecedíme na maso, vložíme na kolečka nakrájené debrecínské párky nebo klobásu, nasekané feferonky a vše ještě chvíli provaříme, než tuk vystoupí na povrch.
    Příloha:
    Vařené brambory, houskový nebo bramborový knedlík, těstoviny.

Konšelský guláš

  • 400 g vepřové plece, 100 g vepřových jater, 100 g vepřového mozečku, 3 dl černého piva, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, dobromysl, drcený kmín, mletý pepř a sůl.
    Příprava: V kastrole na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené vepřové maso. Vepřová játra uvaříme zvlášť. Vepřové maso osolíme, okořeníme a dusíme do polo měkka. Poté přidáme nastrouhaná játra a nadrobno rozsekaný mozeček. Zalijeme pivem a zvolna dohotovíme.
    Podáváme s knedlíkem.

Vepřové v kedlubnách (dietní)

  • 400 g vepřové plece, 5 kedluben, olej, 1 cibule, pepř, vrchovatá lžička hladké mouk, lžička másla, cukr, sůl, zelená petrželka.
    Příprava: Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, rozkrájenou cibuli a na drobné kostičky nakrájené maso. Vše osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou ve vlastní šťávě. Když je maso poloměkké, zaprášíme je moukou, zarestujeme, podlijeme vodou. Znovu přikryjeme a dusíme doměkka. Potom k masu přidáme na kostičky nakrájené kedlubny a dusíme, až je vše měkké. Přidáme jemně nasekanou petrželku, ochutíme lžičkou másla.
    Podáváme s chlebem.

Související

Váš názor