Domů Recepty Vepřové koleno – nejlepší recepty

Vepřové koleno – nejlepší recepty

od jezzina

Vepřové koleno je z hlediska „řeznického“ méně hodnotné maso. Labužníci si ovšem na vepřovém koleni pochutnávají. Příprava vepřového kolena trvá vždy několik hodin, aby se rozvařily menšé svalové úpony, maso a kůže změkly a aby měl výsledný pokrm lahodnou a měkkou konzistenci. Nabízíme osvědčené „nejlepší“ recepty na vepřové koleno.

Vepřové koleno – nejlepší recepty

Vepřové koleno na rožni

1 zadní vepřové koleno, 1 cibule, 2 – 3 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, celý pepř, sklenka piva, polévková lžíce cukru

Postup: Vepřové koleno vaříme asi hodinu v osolené vodě, do které jsme dali veškeré koření. Koleno vyjmeme a potřeme cukrem, který jsme rozvařili v pivu, a posypeme grilovacím kořením. Pečeme v rozpálené troubě nebo na grilu. Potíráme cukrem v pivu, aby se vytvořila pěkná hnědá kůrčička.

Sulc z vepřového kolena

1 vepřové koleno, 2 mrkve, 1 cibule, 5 sladkokyselých okurek, celý pepř, bobkový list, jalovec, nové koření, tymián, 3 lžíce octa, sůl.
Postup: Vepřové koleno dáme vařit do osolené vody společně s mrkví a kořením. Uvaříme doměkka, pak vykostíme. Maso i s kůžemi umeleme na strojku, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, okurky a cibuli. Do scezeného vývaru přilijeme ocet a promícháme s připravenou masovou směsí. Nalijeme do mísy a dáme vychladit.

Plněné vepřové koleno

1 kg vepřového kolena s kostí, svazek řapíkatého celeru, 50 g vlašských ořechů, svazek natě z pórku a mladé cibulky, šálek piva, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 2 lžíce masového extraktu (vývaru), špetka pepře, tymiánu a soli, bobkový list.

Postup: Z omytého, čistého kolena vyjmeme maso a kost z kůže, která tvoří „rouru“. Maso nakrájíme na malé kostičky, smícháme se sekanými vlašskými ořechy, sekanou petrželkou (řapíkatým celerem), osolíme, opepříme, dobře promícháme, náplň vložíme do kůže („roury“) a zašijeme. Vložíme na pekáček, posypeme posekanými zelenými natěmi, podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka (k pečení můžeme přidat kosti a zbytky odřezků). Před ukončením maso vyjmeme, osušíme a na grilu za stálého otáčení a potírání pivem doděláme doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlý bešamel, zředíme jej vývarem z kolena, ochutíme masovým extraktem, povaříme na mírném ohni 10 minut. Podáváme s vařeným bramborem a jako přílohu použijeme dušenou mrkev s růžičkovou kapustou.

Pečené vepřové koleno (mistrovský recept)

Pro čtyři porce potřebujeme: 4 vepřová kolena, 5 dkg soli, 4 dkg mleté papriky, 2 dcl oleje, 6 dkg česneku, 0,5 g chilli, 30 dkg cibule, křen, hořčici, kyselé okurky
Postup: Vepřové koleno lehce nakrojíme a rozevřeme tak, aby kost zůstala u masa. Kůži kolena nařežeme na kostky. Do oleje zamícháme sůl, papriku, nalisovaný česnek, chilli a cibuli nakrájenou nahrubo. Do této marinády vložíme koleno a necháme dva dny uležet. Naložené koleno pak pečeme při teplotě 140 stupňů dvě a půl až tři hodiny do zlatova. Podáváme s čerstvým křenem, plnotučnou hořčicí, kyselou okurkou a pečivem.
Doba přípravy: dva dny

Doba pečení: tři hodiny

Dušené vepřové koleno

Koleno vykostíme a dáme i s kostí vařit do osolené vody s 15 až 20 kapkami polévkového koření, špetkou libečku a kopru (i sušené, případně semeno), hrstí namočených sušených hub, 2 až 3 bobkovými listy, 6 až 8 kuličkami nového koření a pepře. Vaříme jen do tužší konzistence – tlakový hrnec maximálně 25 až 30 minut. Pak maso pokrájíme na větší kostky a s posekanými houbami podusíme na cibuli osmažené doskleněna společně se zeleninovou směsí. Podléváme vývarem, podle chuti přidáme 2 až 3 stroužky česneku utřeného se solí a dochutíme solí a kořením. Na závěr zavaříme 1 až 2 lžíce světlé jíšky. Podáváme s rýží nebo s brambory.

Související

Váš názor