Domů Recepty Výborné řezy ke slavnostní příležitosti

Výborné řezy ke slavnostní příležitosti

od jezzina

Chceme-li rodině připravit něco „svátečního“, nebo čekáme-li hosty, kterým hodláme předložit trochu vznešenější moučník, jsou dobrým tipem zákusky v podobě řezů. Řezy pečeme na plechu a krájíme na podlouhlé kousky, z nichž se snadno oddělují sousta přesně na velikost úst – ať při ukousnutí nebo oddělení dezertní vidličkou nebo lžičkou. Další výhodou je, že z plechu můžeme nařezat jen potřebné množství kousků a zbytek moučníku nechat vcelku pro další ukrojení, a tak kousky neosychají. Jaké sváteční řezy můžeme upéct? Nabízíme několik osvědčených receptů na výborné řezy ke sváteční příležitosti.

Výborné řezy ke slavnostní příležitosti

Punčové řezy

  • 2 vejce, 4 žloutky, 4 bílky na sníh, 150 g moučkového cukru, strouhaá citrónová kůra, 150 g polohrubé mouky, rum na pokapání, marmeláda. Náplň: 150 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citrónu, 150 g dětských piškotů, 150 g mletých ořechů, 50 g čokolády, 1 dl rumu.
    Příprava: Cukr, žloutky a celá vejce umícháme do pěny, přidáme, mouku, citrónovou kůru a nakonec ušlehaní sníh. Zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný vysoký plech nebo do formy na srnčí hřbet. Zvolna upečeme v mírně vyhřáté troubě. Mezitím si vyrobíme náplň: z cukru a citrónové šťávy uvaříme hustý sirup, kterým polijeme rozlámané piškoty, přidáme ořechy, rum, strouhanou čokoládu a zamícháme.
    Když upečený moučník řádně zchladne, rozkrájíme jej na několik plátů, které dáváme na sebe, prokapáváme řádně rumem a spojujeme náplní.
    Před podáváním nechte uležet.

Řezy „opilý františkán“

  • Nejprve připravíme korpus. V hluboké míse smícháme 1/4 kg hladké mouky, 20 dkg cukru krupice, 1/4 l mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa a 10 dkg rozehřátého tuku.
    Těsto položíme na plech s vyšším okrajem, vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Upečeme v troubě, potřeme rybízovou zavařeninou a posypeme směsí 22 dkg mletých ořechů a 15 dkg moučkového cukru. Povrch bohatě pokapeme rumem. Nakonec potřeme kakaovou polevou.
    Poleva: 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 3 lžíce kakaa a 2 lžíce rumu. Rozpustíme, nevaříme.
    Opilého františkána necháme na plechu ztuhnout a alespoň půl dne rozležet.
    Krájíme na úhledné podlouhlé řezy.

Medové řezy

  • 600 g hladké mouky, 150 g tuku, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 5 lžic mléka, 3 lžíce medu, 1 prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr.
    Příprava: V rendlíku v páře rozpustíme tuk, med a cukr. Přidáme vejce a metlou šleháme do zhoustnutí. Potom vmícháme polovinu mouky. Na vále zapracujeme druhou polovinu s pečicím práškem. Pracujeme rychle a ihned rozválíme na tři placky (dokud je těsto teplé) a upečeme dorůžova.
    Krém: Z 0,5 l mléka, 5 lžic hrubé mouky a 150 g cukru uvaříme kaši. Když prochladne, zašleháme do ní 250 g másla a 2 lžíce rumu. Rozdělíme mezi placky, přitiskneme a potřeme čokoládovou polevou (60 g moučkového cukru, 100 g másla a 3 lžíce kakaa) nebo rozpuštěnou čokoládou na vaření.
    Necháme proležet do druhého dne a krájíme řezy.

Mandlové řezy

  • 200 g hladké mouky, 25 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 lžička pomerančové kůry, 1 vejce. Náplň: 70 g másla, 80 g cukru, 100 g loupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 2 žloutky, 1 lžíce pomerančové šťávy, pomerančová poleva.
    Příprava: Prosetou mouku dáme na vál, přidáme vločky másla, cukr, pomerančovou kůru, vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu odležet v chladu. Potom vyválíme na plechu vyloženém pečicím papírem placku, stejnoměrně rozetřeme náplň, kterou utřeme ze všech surovin, a upečeme v mírnější předehřáté troubě. Necháme trochu prochladnout a potom potřeme pomerančovou polevou.
    Po zaschnutí nakrájíme na řezy

Kávové řezy

  • 6 vajec, 50 g moučkového cukru, 50 g pískového cukru, 60 g hrubé mouky, 30 g škrobové moučky, 80 g mandlí, lupínky mandlí a kávová čokoládová zrna na ozdobení. Kávový krém: 400 ml mléka, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 3 lžíce instantní kávy, 250 g másla, asi 100 g moučkového cukru.
    Příprava: Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Z bílků ušleháme sníh, přidáme pískový cukr a došleháme dohusta. Spolu s prosátou moukou, škrobovou moučkou a nastrouhanými mandlemi přidáme sníh ke žloutkové pěně a lehce promícháme. Piškotové těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme.
    Příprava kávového krému: Z mléka, pudinkového prášku a kávy uvaříme pudink. Máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny a po lžičkách přidáme vychladlý pudink.
    Upečený a vychladlý plát nakrájíme na tři stejně velké pruhy. Dva z nich potřeme krémem a přikryjeme třetím pruhem. Také povrch potřeme krémem, posypeme lupínky mandlí, ozdobíme krémovými růžičkami a kávovými čokoládovými zrnky.
    Krájíme na řezy.

Mohlo by vás zajímat

Další recepty na výborné řezy na plech najdete ZDE.

Recepty na ořechové řezy najdete ZDE.

Recepty na nejlepší tvarhové řezy jsou k nalezení ZDE.

Související

Váš názor