Čerstvá brokolice má zelenou růžici. Když uvadá, žloutne. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, je také bohatá na vitaminy skupiny B, vitaminy A a E, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor, železo, síru, hořčík, zinek a další prvky. O brokolici se hovoří jako o protirakovinné zelenině, je vhodná i při chorobách jater, žlučníku, žaludku a ledvin. Při úpravě odřízneme dřevnatý konec a pak vaříme 10 – 15 minut. Můžeme ji použít do polévky, jako přílohu, výborná je syrová v zeleninových salátech. Velmi oblíbená úprava je zapékaná brokolice. Nabízíme vyzkoušené recepty na zapékanou brokolici.

Zapékaná brokolice: Vynikající recepty

Hovězí maso zapečené s brokolicí

  • 500 g vařeného hovězího masa. 400 g brokolice, 120 g eidamu, 50 g másla, petrželka, červená kapie, citronová šťáva.
    Příprava: Omytou brokolici krátce spaříme horkou vodou a rozdělíme na menší růžičky. Do zapékací misky klademe nakrájené vařené maso (2-3 plátky na porci), pomazané máslem, na ně klademe brokolici, pokapeme citrónem, pokryjeme plátky sýra a zapečeme krátce v troubě. Zdobíme kapií a petrželkou, podáváme s vařenými bramborami.

Zapečená brokolice s rajčaty

  • 600 g brokolice, 100 g šunky, 4 rajčata, na bešamelovou omáčku 40 g másla, 40 g mouky a špetka zázvoru, 50 g strouhaného sýra, pepř, sůl, tuk a strouhanka na formu.
    Příprava: Brokolici vaříme v osolené vodě pouze 4 minuty, vyjmeme ji a necháme okapat. Rajčata sloupneme, upravíme na tenké plátky, uzeninu nebo šunku na nudličky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vývarem ze zeleniny, osolíme a okořeníme. Brokolici urovnáme do vymaštěné a vysypané formy, posypeme uzeninou, poklademe rajčaty, zalijeme bešamelem a zapečeme ve vyhřáté troubě. Posypeme sýrem a dohotovíme dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, které mohou také tvořit první a poslední vrstvu.

Zapečená brokolice se sýrem

  • Rozpis pro dvě osoby: 1 brokolice (může být i mražená), rama, 15 dkg 30% eidamu, 1 vejce, sůl, zelené koření.
    Příprava: Vařenou brokolici pokrájíme, sýr nastrouháme na hrubší části struhadla. Zapékací misku vymažeme ramou, poklademe brokolicí, kterou posypeme bylinkami, osolíme a posypeme 1/2 nastrouhaného sýra. Zapékáme asi 10 minut. Pak přisypeme druhou polovinu sýra, zalijeme rozšlehaným vejcem a dopečeme. Jako příloha je vhodný rajčatový nebo hlávkový salát.

Brokolice zapečená se žampióny

  • 500-700 g brokolice rozebrané na růžice uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Vyjmeme z vody, kterou můžeme použít do zeleninové polévky. Růžice pokrájíme na středně velké kousky a vložíme do zapékací misky vymazané olejem nebo rostlinným máslem. Dále přidáme 300 g žampiónů, které jsme předtím nakrájeli na plátky a udusili v malém množství osolené vody. Dvě až tři vejce osolíme, rozšleháme a nalijeme do misky. Nakonec posypeme povrch nastrouhaným tvrdým sýrem a zapečeme 30 minut.

Zapečená brokolice – lehce a zdravě

  • 600 g brokolice, sůl, 200 g strouhaného sýra, 1,5 špetky muškátového květu, 1 vejce, 2 bílky, 2 dl nízkotučného mléka, olej, strouhanka.
    Příprava: Uvařenou brokolici (nejlépe v sítu v páře nad osolenou vodou) rozebe reme na růžičky, které ve vrstvě poklademe do zapékací misky vymazané olejem a vysypané strouhankou. Přidáme strouhaný sýr a znovu položíme vrstvu brokolice. Celé vejce rozšleháme s připravenými bílky a s mlékem, mírně osolíme a do toho vmícháme zbytek nastrouhaného sýra. Vzniklou hustou hmotou zalijeme brokolici v zapékací misce a vložíme do horké trouby. Po chvíli pečení můžeme ještě povrch lehce posypat strouhankou nebo pokrýt několika i silnějšími proužky sýra. Pečeme, až vznikne načervenalá kůrka.

Foto: sxc.hu