Domů Recepty Zapékané brambory

Zapékané brambory

od jezzina

Zapékané brambory jsou velmi chutný a všeobecně oblíbený pokrm. Protože k jeho přípravě potřebujeme jen jednu nádobu a troubu, a nebo jen remosku, můžeme zapékané brambory připravit i ve zhoršených podmínkách třeba na chatě nebo na chalupě. Základ zapečených brambor tvoří brambory, které se ve vrstvách prokládají dalšími surovinami: vařeným masem, zeleninou, houbami, sýrem, luštěninami. Připravit zapékané brambory dokáže i naprostý kuchařský elév, který se do vaření pouští poprvé.

Nabízíme několik receptů, které není třeba dodržovat nijak striktně – spíš jen pro inspiraci.

Zapékané brambory, jednoduchá klasika

V některých receptech se uvádějí brambory vařené, je ovšem praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor – někdy jich může být málo. Syrové brambory můžeme přidat – oloupat další. Chceme-li do zapečených brambor přidat brokolici nebo květák, a nebo mý-li být hlavnáí náplní sýr, použijeme brambory předem uvařené. Tato zelenina potřebuje k tepelnému zpracování kratší čas než syrové brambory.

Jedna porce pro dospělého váží kolem 300 gramů. Na jednu porci proto počítáme minimálně 250 gramů syrových brambor.

Zapékané brambory: Recepty

Zapečené brambory s kuřecím masem

  • 1,5 kg brambor, 400 g kuřecího masa, 200 g cibule, 100 g oleje, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl smetany, 4 vejce, strouhanka podle potřeby, pepř, sůl.
    Příprava: Na části oleje dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme jemně pokrájené kuřecí maso bez kůží , rajčatový protlak, prolisovaný nebo utřený česnek, sůl a pepř podusíme. Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky, polovinu vložíme do vymaštěného pekáče vysypaného strouhankou, na ni dáme vrstvu podušené směsi a navrch další vrstvu plátků brambor. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Pak brambory přelijeme smetanou rozšlehanou s vejci a solí a ještě asi 15 minut dopékáme.
    Podáváme se zeleninovými saláty.

Zapečené brambory s uzeným masem

  • 800 g brambor, 250 g tvrdého sýra, 200 g mletého uzeného masa, 125 ml mléka, 4 vejce, 60 g másla, malá plechovka sterilovaného hrášku, sůl, pepř mletý, pažitka, petrželka (když máme).
    Příprava: Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Mísu z varného skla vymažeme máslem. Do mísy klademe 1/3 bramborových plátků, ty posolíme a opepříme, posypeme  polovinou mletého masa. Na tuto vrstvudáme druhou třetinu brambor, maso, hríšek a polovinu sára. Končíme třetí, poslední vrstvou brambor. V mléce rozkledláme vejce, osolíme, trochu opetříme a směsí zalijeme brambory. Dáme zapéct do nádoby s poklicí. Když jsou brambory měkké, sundáme poklici, pokrm posypeme sýrem a dopečeme.
    Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou.

Zapékané brambory se zelím a uzeným masem

  • 250 g uzeného masa, 500 g kysaného zelí, 30 g oleje, 2 větší cibule, polévková kostka, 500 g vařených brambor, máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku, strouhanka, 150 g kysané smetany, 3 vejce, 50 g tvrdého sýra, pepř, sůl.
    Příprava: Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Kysané zelí podusíme na cibuli osmahnuté na oleji dozlatova. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou, dno poklademe tenkými plátky vařených brambor, popepříme a posolíme. Na vrstvu brambor dáme část uzeného masa a podušené zelí a vrstvy opakujeme do spotřebování. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 20 minut. Pak brambory zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a dopečeme.

Brambory zapečené s baklažánem

  • 400 g syrových brambor, asi 400 g lilek, 2 stroužky česneku, 2 žloutky, 50 g strouhaného parmazánu (když nemáme, tak  čedaru nebo jiného chuťově výraznějšího sýra), špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, sůl, pepř.
    Příprava: Oloupané brambory a omyté cukety nakrájíme na velmi tenké plátky. Pekáček vytřeme lžící másla smíchaného s prolisovaným česnekem a klademe střídavě vrstvu brambor a vrstvu „vypoceného“ a osušeného lilku. Zalijeme rozšlehanými žloutky smíchanými se sýrem, muškátovým oříškem, solí a trochou pepře. Pekáček vložíme na rošt předem rozehřáté horkovzdušné trouby a při 150 °Celsia.
    Zapékáme 25 až 30 minut, dokud povrch nezačne hnědnout.

Vařené brambory zapékané s hermelínem

  • 1 kg brambor, 1/8 l mléka, 3 hermelíny, 3 cibule, 10 dkg anglické slaniny, 3 lžíce tuku, 2 lžíce strouhanky, kmín, pepř, zelenou petrželku, muškátový květ.
    Příprava: Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Vychladlou hmotu zpracujeme s mlékem, se solí, špetkou muškátového květu a lžící jemně nasekané petrželky a rozdělíme ji buď do malých misek z ohnivzdorného skla, nebo do velké mísy vymazané tukem. Do předehřáté trouby ji dáme krátce zapéct. Když je směs zespodu trochu zapečená, rozdělíme na ni na malé kousky nakrájený hermelín. Vše okmínujeme, opepříme a posypeme drobně nakrájenou cibulí, kterou jsme předem na tuku zpěnili. Navrch nasypeme kostičky anglické slaniny obalené ve strouhance.
    Zapékáme 10 až 15 minut, servírujeme horké, aby sýr zůstane měkký.

Foto: (jez)

Související

1 komentář

jiří 25.6.2019 - 11.58

moc slusny recepty

Reply

Váš názor