Domů Recepty Zelené fazolky jako příloha

Zelené fazolky jako příloha

od jezzina

Zelené fazolky jako příloha jsou nejen velmi chutné, ale i zdravé.  A co nás také zajímá, zelené fazolky jako příloha k masitým jídlům jsou lehké a méně kalorické, než tradiční přílohy. Zelené fazolky jsou nejchutnější čerstvé, ale protože bývají na trhu pouze zkraje léta (a ještě poměrně málo), musíme spokojit s fazolkami mraženými. Můžeme si je zamrazit i sami. Co o zelených fazolkách víme a jak je upravit jako přílohu? Nabízíme méně známé recepty na vynikající zelené fazolky jako přílohu.

Zelené fazolky: Zásobárna zdraví

Zelené fazolky jsou nedozrálé lusky fazolu. Když se v české gastronomii hovoří o fazolkách, jsou tím vždy míněny zelené fazolové lusky, nikoliv suché plody fazolu. Dozrávají v první polovině července. Skladovat je můžeme v lednici po dobu asi čtyř dnů. Kromě čerstvých můžeme koupit i mražené zelené fazolky. Jestliže máme zelených fazolek nadbytek, můžeme si je doma zamrazit do zásoby. V mrazáku vydrží až deset měsíců, je však patrná ztráta chuťových vlastností.

  • Zelené fazolky jsou zdravé a v zeleném stavu dodávají tělu tolik potřebnou vlákninu.
  • Fazolky jsou silně močopudné, sušené lusky se používají dodnes při močových potížích.
  • Mají také schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, v tom případě se používají jako odvar.
  • Zelené fazolky neobsahují cholesterol, zato množství kyseliny listové, vápníku a vitaminu A.
  • Ve fazolkách se stejně jako v ostatních druzích ovoce a zeleniny vyskytují fytochemické látky, které mají nezanedbatelný význam při snižování rizika rakoviny, oběhových potíží, osteoporózy a vysokého krevního tlaku.
  • Mimo to poměrně slušné zastoupení vitaminu B opravňuje fazolky zařadit do takzvané protistresové spižírny.

Zelené fazolky obsahují

  • Tuky (3,09 %)
  • Sacharidy (73,20 %)
  • Bílkoviny (23,71 %)

Zelené fazolky jako příloha

Salát ze zelených fazolek s cibulí

  • 500 g syrových nebo zmrazených zelených fazolek, 1 menší cibuli s natí, 1 lžíci sekané petrželové nati, 1 lžičku soli, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci slunečnicového oleje.
    Příprava: Očištěné fazolky uvaříme v 1 litru vody, do kterého jsme přidali lžičku soli. Když jsou fazolky téměř měkké, vyjmeme je z vývaru a necháme vychladnout. Vývar nevyléváme, ale použijeme na polévku. Očištěnou opranou cibuli i s natí nakrájíme na jemná kolečka a trochu rukou promačkáme. Fazolky (pokud možno celé) urovnáme na mísu, posypeme cibulí, pokapeme mírně zředěným vinným octem, posypeme sekanou petrželkovou natí a zakapeme olejem. Podáváme jako přílohu například ke grilovaným masům

Dušené fazolky s rajčaty

  • Asi 30 g fazolek zbavených vláken dáme na 1/4 hodiny do vroucí osolené vody, slijeme na síto a necháme okapat.
    Příprava: 1 velkou cibuli nakrájíme na plátky a necháme ji zesklovatět v těžkém litinovém rendlíku na 3 lžících oleje. Pak k cibuli přidáme 2 rajčata nakrájená na plátky, osmahneme, osolíme, opepříme a přidáme okapané fazolky. Dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Přidáme nasekanou zelenou petrželku a ještě 2 minuty podusíme. Servírujeme jako samostatné jídlo nebo jako výbornou přílohu k pečenému nebo jinak upravenému masu.

Teplá čalamáda se zelenými fazolkami

  • 3 velké cibule, olej, 4 zelené papriky, 800 g rajčat, 1 lilek, 300 g zelené fazolky, sůl, šálek kysané smetany.
    Příprava: Jednu cibuli nakrájíme a zpěníme v oleji. Přidáme na nudličky nakrájené papriky, na šikmé kousky překrájenou fazolku a na kostky nakrájený lilek. Dusíme asi čtvrt hodiny při nepatrném podlití. Potom přidáme oloupaná rozpůlená rajčata, na kolečka nakrájenou cibuli, sůl a dodusíme doměkka. Před podáváním přidáme do pokrmu kyselou smetanu a už jenom dobře prohřejeme. Podáváme k pečenému nebo grilovaného masu.

Salát ze zelených fazolek

  • 500 g fazolek, sůl, 1 stroužek česneku, čerstvě mletý pepř, cukr, ocet, 2 lžíce oleje, kopr nebo naťová cibulka a petrželka.
    Příprava: Očištěné fazolky překrájíme na dvoucentimetrové kousky a v osolené vodě uvaříme téměř doměkka. Scedíme je, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme česnek utřený se solí, pepř, cukr a ocet a omastíme olejem. Dobře promícháme a necháme v chladnu pod pokličkou proležet. Při podávání sypeme usekaným koprem nebo cibulkou a petrželkou.

Fazolky se strouhankou

  • 1,2 kg mladých zelených fazolek, sůl, asi 100 g strouhanky, olej.
    Příprava: Mladé zelené fazolky očistíme, umyjeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si na oleji dozlatova osmahneme strouhanku (dáváme pozor aby se nám nepřipálila). Uvařené fazolky posypeme až na talíři osmaženou strouhankou (zásadně je nemícháme se strouhankou už v hrnci).
    Podáváme s k různě upravenému masu.

Fazolky po orientálsku

  • 1/2 kg zelených fazolek, 1 cibule, 2 mrkve, 1 menší celer, pepř, kari koření, sůl.
    Příprava: Fazolky očistíme, umyjeme a vaříme ve slané vodě. Uvařené necháme okapat. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Zamícháme a přidáme zelené fazolky. Osolíme, okořeníme pepřem a kari, podle potřeby trochu podlijeme a dusíme doměkka.
    Výborně chutnají k pečenému nebo grilovanému kuřeti.

Fazolový salát se zázvorem a kokosem
(pro náročné)

  • Pro 2 osoby: 1 polévková lžíce arašídového nebo slunečnicového oleje, 2,5 cm čerstvého oloupaného a najemno nakrájeného zázvorového kořene, 1 čerstvá červená nadrobno nakrájená paprika bez zrníček, 1 nadrobno nakrájená šalotka, 1 nasekaný stroužek česneku, 1,5 dl vody, 0,25 l sáček zahuštěného kokosového mléka, 250 g očištěných a napůl rozkrojených fazolových lusků, 150 g koktejlových garnátů, sůl, 150 g najemno nakrájeného bílého zelí, 2 polévkové lžíce praženého mletého kokosu.
    Příprava: Olej zahřejeme v pánvi, zázvor, papriku, šalotku a česnek opékáme za stálého míchání 2 minuty. Přidáme vodu a kokosové mléko, přimícháme fazole a za občasného míchání necháme4 minuty mírně vařit. Přidáme garnáty, osolíme. Zelí rozdělíme na misku. Fazolovou směs dáme navrch doprostřed a posypeme mletým kokosem. Výborné s grilovaným kuřetem nebo rybou.

Související

Váš názor