O zelí se říká, že je lékárnou chudých. V současné době si kyselého zelí ceníme nejen coby chutné a levné potraviny, ale i pro jeho nutriční vlastnosti. I když se varem zničí podstatná část obsaženého vitaminu C, je zelí vítaným pomocníkem při některých zdravotních potížích: je doporučováno při cukrovce, pro nízkou energetickou hodnotu je vhodné při redukčních dietách, vysoký obsah vlákniny je vynikajícím prostředkem pro vyprazdňování, takže zelí napomáhá při zácpě, a to i dlouhodobé. Velmi populární jsou polévky, tak zvané zelňačky z kyselého zelí. Nabízíme různé recepty na jejich přípravu.

Zelňačka z kyselého zelí: Recepty

Východočeská couračka

  • Půl kilogramu kyselého zelí, mléko nebo smetana, 2 vejce, hladká mouka, brambory vařené ve slupce.
    Příprava: Zelí propláchneme a dáme vařit do 1,5 litru vody. Když je měkké, rozmícháme v 300 ml mléka nebo ve 200 ml sladké smetany vejce a 3 lžíce hladké mouky. Vlijeme k zelí a provaříme. Couračka musí být hustá jako omáčka, takže je-li řídká, přidáme mouku. Ochutnáme, přisolíme. Podáváme jako hlavní jídlo s bramborami „na loupačku“ – uvařenými ve slupce.

Horalská zelňačka

  • Na kostičky nakrájíme 8 dkg slaniny, rozpustíme, přidáme 6 dkg hladké mouky a za stálého míchání připravíme růžovou jíšku, kterou zalijeme 12 dl odvaru z kyselého zelí, povaříme a nakonec vmícháme do polévky vidličkou vejce. Podle potřeby osolíme a před podáváním klademe na každý talíř celý teplý vařený brambor, který zalijeme polévkou.

Zelňačka s vepřovým masem

  • 500 g uzeného masa, 300 g vepřového masa, 500 g kyselého zelí, 2 větší cibule, bobkový list, mletý pepř a nové koření, majoránka, 1 lžíce pokrájené uzené slaniny, 150 g klobásy, mletá červená paprika, 2,5 dl kyselé smetany, špetka hrubé mouky, sůl.
    Příprava: Uzené a čerstvé vepřové maso vložíme do horké vody a uvaříme téměř do měkka. Potom přidáme nakrájené kyselé zelí, na drobno nakrájenou cibuli, bobkový list, mletý pepř a nové koření, majoránku a dovaříme. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostky a vrátíme zpět do polévky. Na drobno pokrájenou slaninu vyškvaříme, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka, trochu osmahneme, zaprášíme červenou paprikou a přidáme do zelňačky.
    Nakonec přilijeme kyselou smetanu, ve které jsme rozmíchali trochu mouky, osolíme a ještě krátce povaříme.

Jednoduchá zelňačka

  • 400 g kysaného zelí, 60 g brambor, 40 g sádla, 40 g cibule, mletá sladká paprika, mletý pepř, česnek, 20 g polohrubé mouky, 200 g zakysané smetany, sůl a petrželka.
    Příprava: Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a mouku. Orestujeme, zředíme vodou a povaříme. Zelí propláchneme, pokrájíme na menší kousky a přidáme do zředěné jíšky. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme do polévky (zahustí ji). Pak přidáme i česnek utřený se solí a mletý pepř.
    Před podáváním ozdobíme porce polévky zakysanou smetanou a snítkou petrželky.

Zelňačka z Valašské Polanky

  • Nálev z kyselého zelí, 250 g kyselého zelí, 150 g brambor, kyselá smetana, slanina, 1 vejce, 100 g valašské klobásy, hladká mouka, sádlo, sůl a kmín.
    Příprava: Do láku z kyselého zelí přidáme nakrájené syrové brambory a spolu se solí a kmínem necháme vařit. Ze slaniny na kostičky nakrájené a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalejeme studenou vodou, dobře rozmícháme, povaříme. Přilijeme kyselou smetanu s rozšlehaným vejcem.
    Do hotové polévky vkládáme na kolečka nakrájenou a opečenou klobásu.

Vánoční zelňačka

  • 500 g uzeného masa, 300 g vepřového masa, 500 g kyselého zelí, 2 větší cibule, bobkový list, mletý pepř a nové koření, majoránka, 1 lžíce pokrájené uzené slaniny, 150 g klobásy, mletá červená paprika, 2,5 dl kyselé smetany, špetka hrubé mouky, sůl.
    Příprava: Uzené a čerstvé vepřové maso vložíme do horké vody a uvaříme téměř do měkka. Potom přidáme nakrájené kyselé zelí, nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, mletý pepř a nové koření, majoránku a dovaříme. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostky a vrátíme zpět do polévky. Na drobno pokrájenou slaninu vyškvaříme, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka, trochu osmahneme, zaprášíme červenou paprikou a přidáme do zelňačky.
    Nakonec přilijeme kyselou smetanu, ve které jsme rozmíchali trochu mouky, osolíme a ještě krátce povaříme.

Zelňačka s houbami

  • 300 g uzeného masa, 10 g sušených hub, sůl, 1 svazek polévkové zeleniny, 300 g kyselého zelí, 1 lžíce slaniny nakrájené na drobno, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky.
    Příprava: Maso a houby vložíme do malého množství vody, osolíme a uvaříme. Krátce před dovařením přidáme očištěnou a na drobno pokrájenou zeleninu. Kyselé zelí posekáme na drobno a uvaříme v troše vody do měkka. Masový vývar přecedíme na kyselé zelí. Slaninu opečeme s cibulí nakrájenou na drobno do hněda, přidáme mouku a umícháme zápražku, kterou zahustíme polévku.
    Nakonec polévku ochutíme a zamícháme do ní maso, zeleninu a houby, všechno pokrájené na proužky.

Kyselice se skopovým masem

  • 1000 g nasoleného skopového, 20 g sušených hub, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 klobásy, 250 g kyselého zelí, 100 g sušených švestek, kousek citrónové kůry, 1 lžíce hladké mouky, máslo a mletá červená paprika na zásmažku, sůl, citrónová šťáva, půl lžičky cukru, 2 dl smetany, 1 lžíce polohrubé mouky.
    Příprava: Skopové vložíme do vlažné vody, přidáme umyté houby, nadrobno nakrájenou cibuli, posekaný česnek a vaříme 1 až 1,5 hodiny. Potom přidáme omyté klobásy a zelí. Po půl hodině vaření vyjmeme uvařené klobásy i s masem (je-li měkké). Omyté švestky uvaříme v troše vody s kouskem citrónové kůry. Uvařené je vlijeme i s vodou do polévky. Z mouky, másla a mleté červené papriky připravíme světlou zásmažku, kterou zahustíme polévku tak, aby byla jako velmi řídká omáčka. Podle chuti osolíme, okyselíme citrónovou šťávou a zjemníme cukrem. Ve smetaně rozmícháme mouku a pomalu ji zakvedláme do polévky.
    Necháme vše projít varem a odstavíme.
    Polévka je lepší odstátá.