Domů Recepty Babiččiny palačinky: Recepty

Babiččiny palačinky: Recepty

od jezzina

Palačinky měly v kuchyni našich babiček mnohem významnější místo, než mají v současné době. Ve většině starších receptů nejsou palačinky uváděny jako samostatné jídlo, ale coby předstupeň hotového pokrmu, dost část slaného. Palačinky se nejen plnily, ale dále zapékaly, flambovaly, obalovaly, skládaly a dále smažily, podávaly se jako příloha, vložka do polévky. Nabízíme starší recepty na různě upravené palačinky – sladké i slané.

Babiččiny palačinky: Recepty

Moskevské palačinky

  • 3 dl mléka, 3 vejce, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 1 lžička vanilkového cukru, citronová kůra, tuk na smažení; 2 dl vodky, 140 g moučkového cukru, 1,5 dl vody, 20 podlouhlých piškotů, 100 g vlašských ořechů.
    Příprava: Do mléka dáme vejce, cukr, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, a tak dlouho zašleháváme mouku, až je těsto hladké. Upečeme z něj palačinky. Polovinu moučkového cukru svaříme s vodou a vodkou. Do roztoku namáčíme piškoty a klademe je na palačinky.
    Dezert sypeme sekanými ořechy, stočíme, urovnáme na talíř a posypeme druhou polovinou cukru

Palačinky s mrkvovou nádivkou

  • 0,5 l mléka 2 vejce 130 g polohrubé mouky olej na pečení moučkový cukr na posypání. Na nádivku: 400 g karotky (nebo obyčejné mrkve) 2 lžičky cukru 1 jablko šťáva z 1/2 citrónu.
    Příprava: Mrkev a jablka nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k nim cukr a chvíli podusíme. Pak přilijeme citrónovou šťávu a nádivka je připravena. Z mléka, vajec a mouky připravíme řidší těsto, které lijeme v tenké vrstvě na pánev s rozpáleným olejem a po obou stranách pečeme palačinky.
    Hotové palačinky naplníme nádivkou, pečlivě je svineme a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem.

Palačinky s tvarohem a s třešněmi

  • Palačinky z 1/2 litru mléka, 200 g hladké mouky a 2 vajec. Náplň: 250 g měkkého tvarohu, mléko, cukr krupice podle chuti, 250 g šťavnatých třešní, moučkový cukr s vanilkou.
    Příprava: Tvaroh ušleháme s trochou mléka na vláčný krém, osladíme a vmícháme do něj vypeckované půlky třešní. Upečené palačinky plníme připraveným tvarohem, na talíři cukrujeme a ihned podáváme.

Palačinky Monaco

  • 2 vejce, 4 dcl mléka, špetka soli, 20 dkg polohrubé mouky, tuk na smažení, kompotované loupané broskve (820 g), několik lžic brandy, smetana ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, strouhaná čokoláda.
    Příprava: Vejce, mléko a sůl rozšleháme, postupně přidáváme polohrubou mouku a vyšleháme na hladké těsto. Po krátkém odpočinutí z těsta usmažíme na tuku do zlatova po obou stranách palačinky. Kompotované loupané broskve nakrájíme na úhledné měsíčky a ve vlastní šťávě na mírně teplém vařiči prohřejeme. Nevaříme! Polovinu každé palačinky poklademe teplými broskvemi, pokapeme brandy a přehneme. Přendáme na talíře, ozdobíme ušlehanou a oslazenou šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou.
    Ihned podáváme.

Palačinky s tvarohem a revení

  • Palačinky z půllitru mléka, 2 vajec a 200 g hladké mouky. Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 250 – 300 g reveně, asi 100 g cukru. Na zalití: 1/4 l mléka, l vejce, cukr podle chuti.
    Příprava: Očištěnou reveň nakrájíme na drobné kousky, podusíme v malém množství vody a necháme okapat. Tvaroh utřeme se žloutkem, přidáme reveň, dobře promícháme a podle chuti osladíme. Takto upraveným tvarohem plníme tenké palačinky, každou stočíme, překrojíme napůl a skládáme do vymaštěné zapékací misky. Vložíme do předehřáté trouby a po chvilce pečení zalijeme mlékem rozkvedlaným s vejcem a strochou cukru.
    Zapečeme dozlatova, nakrájíme na porce a podáváme teplé pocukrované.

Slané palačinky

Kapustové palačinky s párkem

  • 5 dl mléka, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, 300 g kapusty, 100g párku, sůl, pepř, kečup nebo hořčice, tuk na smažení.
    Příprava: Kapustu uvaříme v osolené vodě doměkka, ocedíme, vymačkáme a jemně posekáme. Z mléka, vajec a mouky připravíme hladké těsto, osolíme je, opepříme a doplníme kapustou i tenkými kolečky párku. Upečeme z něj palačinky, potřeme je kečupem nebo hořčicí a stočíme.
    Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Palačinky zapečené s vepřovým masem

  • 250 g libového vepřového plecka, 1 střední cibule, 30 g másla, sůl, sladká paprika, 1,5 dl kyselé smetany, 50g tvrdého sýra, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2,5 dl mléka, tuk na smažení.
    Příprava: Drobně nakrájené maso osmahneme s cibulí na másle, přidáme k němu sladkou papriku i sůl a za občasného podlévání dusíme doměkka. Pak přidáme 5 cl smetany, část šťávy z masa slijeme a rozkvedláme se zbytkem smetany. Měkké maso se šťávou rozmačkáme na kaši. Z mléka, mouky, vejce a soli uděláme těsto a po odpočinutí z něj upečeme tenké palačinky. Naplníme je masovou směsí, naskládáme do rendlíku, zalijeme smetanou se šťávou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v hodně vyhřáté troubě.
    Podáváme se salátem.

Palačinky zapečené s mletým masem

  • 5 dl mléka, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, 500g mletého masa, 200 g pórku, 150 g oleje, 1 lžička karí koření, sůl, 100 g strouhaného sýra, 20 g másla.
    Příprava: Z mléka, mouky a vajec našleháme těsto, necháme je odpočinout a na oleji upečeme palačinky. Na nudličky nakrájený pórek osmahneme na části oleje, přidáme k němu mleté maso, za stálého míchání vše opečeme, osolíme, okořeníme, podlijeme vodou a zhruba 20 minut dusíme. Hotové palačinky naplníme masovou nádivkou, naskládáme do vymaštěného pekáčku, pokapeme máslem a ve středně vyhřáté troubě zapečeme. Ke konci tepelné úpravy palačinky posypeme strouhaným sýrem a znovu krátce zapečeme.
    Podáváme se salátem.

Zapečené palačinky s rozhudou

  • 0,5 l mléka, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, tuk na pečení; 250 g měkkého netučného tvarohu, 1 menší cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, 50 g strouhaného sýra.
    Příprava: Tvaroh našleháme s trochu mléka, ochutíme paprikou, solí a doplníme jemně nasekanou cibulí. Palačinky připravíme obvyklým způsobem, potřeme je náplní, stočíme a urovnáme do vymazané formy. Dobře je v troubě prohřejeme, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.
    Ozdobíme pažitkou a podáváme se salátem.

Palačinky s drůbežími játry

  • 0.5 l mléka, 2 vejce, 200 g mouky, 300 g drůbežích jater, 40 g tuku, 1 malá cibule, 5 lžic smetany, sůl, pepř, 100 g strouhaného sýra, tuk na smažení.
    Příprava: Z mléka, vajec, mouky a soli uděláme těsto a upečeme z něj tenké palačinky. Na másle zpěníme jemně nasekanou cibuli, vložíme na ni drobně nakrájená játra, osmahneme je, osolíme a promícháme s polovinou smetany. Směs namažeme na palačinky, které stočíme a urovnáme do vymaštěné ohnivzdorné misky. Pokrm pokapeme zbývající smetanou, posypeme sýrem a zapečeme.
    Podáváme se salátem.

Související

Váš názor