Domů Recepty Brokolicová polévka s bramborem

Brokolicová polévka s bramborem

od jezzina

Brokolice se v českém jídelníčku velmi rychle „zabydlela“. Brokolice je blízkou příbuznou květáku, avšak je mnohem méně náročná na pěstování, lépe snáší přísušky a některé odrůdy vydrží i pětistupňové mrazíky. Tvoří jakýsi přechod mezi zelenými brukvemi a karfiolem a také se podobně upravuje. V Evropě se pěstuje velmi pestrá paleta forem a odrůd brokolice, s určením pro přímou spotřebu za syrova, na saláty, k přípravě vařených jídel a polévek.

Kombinace brokolice s bramborami dobře ladí. Nabízíme proto několik receptů na brokolicovou polévku s bramborami.

Brokolice: Zdravá a chutná

Brokolice pochází z Itálie, v antickém Římě byla známá dávno před naším letopočtem, tehdy i dnes je považována za lahůdkovou zeleninu srovnatelnou s chřestem. Přednost dáváme odrůdám s fialovým (modrým) zbarvením; mají více aktivních látek. Ve 100 g jedlého podílu je asi 3,3 g bílkovin, 4,4 g uhlovodanů, 0,2 g tuků, 1,3 g vlákniny. Je bohatá na draslík (464 mg) a vápník (110 mg). Je dobrým zdrojem lehce vstřebatelného železa (do 4 mg), hořčíku (30 mg). Jsou přítomny měď, mangan, molybden, bor, jod, kobalt, zinek, vanad, nikl. Významný je obsah vitaminu C (110 mg), E (1 mg), karotenu (0,3 mg) – dále jsou přítomny vitaminy skupiny B, vitamin U čili protivředový faktor. V brokolici se vyskytuje i beta-sitosterol v množství 0,02 mg na 100 g. Tato látka je antagonistou cholesterolu, a proto má protisklerotický účinek. Byly zjištěny i látky, které podmiňují protibakteriální protivirovou aktivitu. Brokolice je zásadotvorná, její energetická hodnota se rovná 33 kcal/139 kJ.

Brokolicová polévka s bramborem

Bramborová polévka s řeřichou

  • 400 g brambor, 2 tenké pórky, 2 mrkve, 200 g brokolice, 1 čajová lžička soli, dvě plné hrsti zahradní řeřichy, 100 g smetany.
    Příprava: Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky, pór omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Brokolici omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu vložíme do osolené vody tak, aby bylavodou zakrytá, přivedeme k varu a necháme 40 minut pod pokličkou zvolna vařit. Řeřichu odstřihneme, omyjeme a necháme odkapat na sítu. Zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme přes husté síto, vrátíme do hrnce, zamícháme se smetanou a ještě jednou ohřejeme.
    Nalijeme do talíře a posypeme řeřichou.

Bramborová polévka s brokolicí

  • 500 g nových brambor, 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 70 g brokolice, 2 lžíce másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, 100 g kvalitní uzeniny, bílý mletý pepř, sůl.
    Příprava: Nové brambory očistíme, oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodědoměkka. Současně očistíme kořenovou zeleninu a jemně ji nastrouháme. Poté ji na másle krátce osmažíme. Vodu z brambor slijeme do hrnečku a brambory rozmícháme na hladkou bramborovou kaši, kterou zředíme vodou z brambor a horkým mlékem. Přidáme zeleninu, brokolici, žloutek rozmíchaný v několika lžících mléka, osolíme a opepříme. Polévku povaříme. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a na pánvi opečeme.
    Na závěr ji přidáme do polévky.

Pootavská bramboračka

  • 200 g čerstvých míchaných hub (2 hrsti sušených), 200 g brambor, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 bílá část pórku, 1 růžička brokolice, 2 lžíce másla, 2 l vývaru z kostí, 1 vejce natvrdo uvařené, 4 lžíce dětské krupičky, 2 lžíce uvařených krup, lžíce sekané petrželky, špetka drceného kmínu, majoránky a soli.
    Příprava: Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, očištěnou mrkev, petržel a celer pokrájíme na tenká kolečka, půl mrkve najemno nastrouháme a odložíme. Bílou část pórku nakrájíme na malé kostičky, zelenou část posekáme najemno a odložíme, brokolici posekáme na tenké nudličky, zeleninu vložíme na rozehřáté máslo a za stálého míchání orestujeme, přidáme omyté a na plátky pokrájené houby, společně orestujeme, zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme 10 minut. Před dovařením ochutíme solí a kmínem. V průběhu vaření orestujeme nasucho dětskou krupičku a přidáme za stálého míchání společně s uvařenými kroupami do vývaru, krátce povaříme. Po odstavení přidáme mezi prsty rozemnutou majoránku, posypeme sekanou petrželkou a nastrouhanou syrovou mrkví s posekaným pórkem a najemno posekané vejce.
    Podáváme s chlebem jako samostatné jídlo.

Mohlo by vás zajímat

Recepty zapečenou brokolice jsou k nalezení v samostatném článku ZDE

Recepty na brokolicovou krémovou polévku jsou k nalezení v článku ZDE

Ilustrační foto: freeimages.com

Související

Váš názor