Domů Racionální výživa Bylinky na průdušky

Bylinky na průdušky

od jezzina

Léčit ochořelé průdušky bylinkami je způsob osvědčený a efektivní. Léčba by měla ovšem měla být započata včas, správnými a správně užívanými bylinami. Nejčastější onemocnění – zánět průdušek – by měl identifikovat lékař. Domácí samo-diagnózy nemusí být přesné – původce potíží může být nemoc jiného orgánu než právě průdušek. S lékařem je také třeba konzultovat případnou bylinnou (třeba i podpůrnou) léčbu. V případě dětí by návštěva lékaře a jeho souhlas s použitím bylinných přípravků měly být nezbytné.

Kdy začnou průdušky „zlobit“

Akutní onemocnění průdušek přichází nejčastěji je dvou vlnách:

  1. s příchodem prvních podzimních plískanic
  2. a za silných mrazů.

To neplatí pro lidi žijících v oblastech se zvýšeným výskytem „polétavých částic“ v ovzduší. Jejich průdušky, bohužel, trpí při každém inverzním počasí, dalo by se laicky shrnout – po celou topnou sezonu.

Podběl lékařský

Zánět průdušek, to není jen kašel

Onemocnění, nejčastěji záněty, průdušek je nepříjemné, vleklé, zatěžující, ale rovněž bolestivé. Kašel, coby průvodní příznak, přitom není jedinou zátěží nemocného. Při zánětu průdušek má postižený:

  • obtěžující teplotu (způsobující malátnost a znemožňující cokoliv efektivně dělat),
  • je malátný, schvácený,
  • bolí ho svaly a kosti (tak říkajíc „celý člověk“),
  • řeže a pálí ho na hrudi,
  • pociťuje dechovou nedostatečnost,
  • může v důsledku toho i sípat při řeči a „hvízdat“ při dechu,
  • bolí ho hlava.
  • Někdy se (hlavně v počátcích) objeví rýma.
  • Úporný kašel přicházívá obvykle až v rozvinuté fázi choroby.

Léčbu nejlépe povede lékař

Onemocnění způsobuje kapénková nákaza viry, ale také bakteriemi. Chorobě rychleji podléhají lidé, kteří pobývají v zakouřeném nebo prašném prostředí, v místech s větší koncentrací lidí, a také kuřáci. Nejpostiženější skupinou však jsou děti.

Ze všech, a i jiných důvodů, by se návštěva lékaře neměla odkládat. U dětí to je samozřejmost. Ale i dospělí si musí být vědomi toho, že zánět průdušek léčený jen tak doma, se vleče až tři týdny, po které nejen bolí, ale také je omezuje v pracovní činnosti. Tak zvané sick days na samoléčbu nestačí, obvykle je třeba delšího klidu na lůžku – a neschopenky.

Léčba pomocí bylinek

Léčba průdušek bylinkami je sice vhodná, ale i ta by měla být pod kontrolou (nebo s vědomím) lékaře. Léčivý čaj/thé připravujeme zpravidla tak, že polévkovou lžíci sušených bylin (nebo směsi) přelijeme velkým šálkem vroucí vody a necháme 10-15 minut vylouhovat. Pijeme šálek třikrát denně, byliny můžeme střídat.

Bylinky na průdušky

Na léčivá thé z bylin se při onemocnění průdušek doporučuje:

 

  • devětsil
  • divizna,
  • fenykl,
  • jablečník,
  • jitrocel kopinatý (sirup nebo čaj z listu),
  • kmín,
  • kopřivy,
  •  kurkuma,
  • květ podbělu,
  • lékořice,
  • lipový květ,
  • list černého rybízu,
  • mateřídoušky,
  • proskurník,
  • sléz,
  • šalvěj,
  • tymián,
  • zázvor,

Michael Castleman, známý světový propagátor bylinné léčby, navíc doporučuje mátu, šantu, ženšen a všehoj.

Květ lípy

Další využití bylin při léčbě průdušek

  • Pro zvýšení obranyschopnosti po prodělaných zánětech se doporučuje: echinacea, šípky, rakytník, černý rybíz, křen, citrón, pomeranč, paprika, zázvor.
  • Na pocení a snížení snížení horečky při rozvinutém zánětu lze užít: bez černý, lípa.
  • Od bolesti kloubů, která záněty průdušek provází, odpomůže: bez černý, tužebník jilmový.

Bylinné směsi na léčbu průdušek

  • Směs plodu fenyklu, květu petrklíče, listu jitrocele a nati tymiánu.
    Usnadňuje odkašlávání, rozpouští a uvolňuje hleny, a tím snižuje dráždění ke kašli.
    Do čaje je vhodné přidat med.
  • Další vyzkoušená léčivá bylinní kombinace léčící zánět průdušek vznikne směsí stejného dílu květu slézu lesního, plodu anýzu, listů podbělu a tymiánu.
    Lžíci bylin zaléváme sklenicí vroucí vody a dvacet minut louhujeme.
    Směs poté pijeme třikrát denně třetinu sklenky.
  • Pokud trpíme častým nachlazením a zánětem průdušek, sbíráme na jaře mladé, zelené dorůstající výhonky smrku. Ty potom v otevřené troubě sušíme. Stačí hrst sušených výhonků přelít vařící vodou a nechat louhovat alespoň 10 minut.
    Sladíme medem a pijeme vlažné.

Foto: (jez)

0 komentář

Související

Váš názor