Domů Recepty Čevabčiči z mletého masa: recepty

Čevabčiči z mletého masa: recepty

od jezzina

Čevabčiči je oblíbený pokrm – opékané, grilované nebo smažené válečky z mletého masa. Čevabčiči, i když pod jinými názvy, se objevuje ve všech balkánských kuchyních. Pod názvem čevabčiči se s ním setkáváme v chorvatské kuchyni nebo i v jiných menu národů bývalé Jugoslávie. Nabízíme několik receptů na přípravu čevabčiči z mletého masa.

Odkud přišlo čevabčiči

Čevabčiči se obvykle připravuje z mletého vepřového masa. Vepřové maso má tu výhodu, že je rychleji tepelně upravené, než maso hovězí. (I když například rumunská podoba čevabčiči – mititei – se z hovězího masa dělá).

Maso na čevabčiči se na rozdíl od českých karbanátků nespojuje strouhánkou a vejcem a nekoření česnekem a majoránkou. Válečky se tvarují jen ze samotného dobře prohněteného mletého masa, a nebo se do směsi přidává trochu mouky. Čevabčiči se nejčastěji koření mletou parikou. Na Balkáně bývá někdy čevabčiči kořeněno oreganem (dobromysl), tymiánem, bazalkou nebo jinými obdobně aromatickými bylinami.

Protože se jedná o velmi rozšířený a doslova zlidovělý způsob úpravy masa, existuje množství receptů (nebo zvyklostí), ve kterých se do čevabčiči přidávají i jiné ingredience (někdy i vejce).

Čevabčiči se ve své domovině nejčastěji pojídá teplé s chlebem, u nás je rozšířenější způsob podávání s vařenými brambory. Na doplnění přidáváme k čevabčiči kolečka cibule, hořčici, případně sezonní nebo nakládanou zeleninu. V některých rodinách je zvykem jíst čevabčiči s tatarskou omáčkou.

Čevabčiči z mletého masa –recepty

Základní čevabčiči

  • Půl kilogramu mletého vepřového masa (plec nebo libový bok), půl deci vody, dvě lžíce mleté sladké papriky, čtvrt lžičky pálivé mleté papriky, sůl, dvě lžíce polohrubé mouky, lžička drceného kmínu, menší nasekaná cibulka.
    Postup: Do mletého masa zapracujeme vodu, sůl, papriku a mouku a necháme půl hodiny odležet. Pak přidáme nasekanou cibuli a tvarujeme stejně velké a široké válečky, které lehce „překulíme“ v mouce a zvolna opékáme na oleji. Není třeba dávat oleje moc, protože během opékání pustí maso trochu vlastního tuku.

Úsporné čevabčiči

  • Do půl kilogramu mletého masa přidáme šálek ovesných vloček, zalijeme decilitrem vody. Dále postupujeme jako u základního předpisu.

Čevabčiči s mletým mase a se sýrem

  • 300 g mletého masa, 100 g blaťáckého zlata (nebo obdobného sýru), vejce, menší cibule, lžička sladké papriky, sůl, mouka na obalení, olej na smažení.
    Postup: Mleté maso promícháme se strouhaným sýrem a strouhanou cibulí, vmícháme vejce, sůl a papriku, a dobře prohněteme. V mouce tvarujeme válečky, které zvolna smažíme v oleji do zlatova. Podáváme s brambory a hořčicí smíchanou se sekanou cibulkou.

Čevabčiči s mletým masem a kapustou

  • 1 kapusta, 300 g mletého vepřového masa, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 2 vejce, sůl, pepř, polohrubá mouka, olej na smažení.
    Postup: Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě, necháme dobře vykapat a nasekáme ji nebo umeleme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Kapustu, mleté maso, vejce, pepř, cibuli a česnek dobře propracujeme. Podle potřeby zahustíme malým množstvím polohrubé mouky. Ze směsi tvoříme malé válečky, které lehce obalíme moukou a v rozehřátém oleji smažíme dočervena. Můžeme podávat s brambory, hořčicí a cibulí, dětem bude čevabčiči s mletým masem a kapustou chutnat k bramborové kaši.

Související

Váš názor