Přírodní medicína doporučuje i u nás čím dál víc rakytník řešetlákový, což je unikátní rostlina, po staletí užívaná v medicíně Dálného východu. Rakytka je čerstvá šťáva z plodů této rostliny, jež má výrazné regenerační a dietní účinky. Z hlediska přírodní léčby je důležitý vysoký obsah vitaminů A, B, C, E a K i minerálních látek. Šťáva obsahuje i olej, který má výrazné regenerační, ale i protisklerotické a protirakovinotvorné působení. Lidová medicína doporučuje rakytníkový čaj (skládá se z plodů rakytníku, květu vřesu a listu maliny). Šťáva z plodů rakytníku je vhodná pro vysoký obsah přírodního vitaminu C zejména pro diabetiky.
Rakytník: Možná ho dobře znáte
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) nepatří k rostlinným druhům, se kterými bychom se u nás setkávali příliš často. Nacházíme jej hlavně jako okrasný keř v parcích. Mnozí však již ocenili jeho plody, z kterých přípravují lahodnou šťávu, kompoty a zavařeniny. Je to silně rozvětvený hustý keř nebo i strom, který v místech svého přirozeného výskytu dosahuje výšky čtyři až šest metrů. Má tmavě hnědou kůru, která je u výhonků nesoucích ostré trny stříbřitě rezavě hnědá. Listy jsou podélně kopinaté, až osm centimetrů dlouhé a tři milimetry široké. Na lícní straně jsou lysé, tmavě zelené, na rubu stříbřitě bílé, pokryté jen zblízka viditelnými hvězdičkovitými šupinami. Rakytník kvete podle polohy stanoviště a podnebí od dubna do června. Plody dozrávají od září do konce října a jsou zlatožlutě, oranžově až červenooranžově zbarvené. Mají kulatý tvar a jsou to dužnaté jednosemenné peckovice.
Plody rakytníku – zásobárna zdraví
Plody rakytníku jsou důležitou surovinou pro potravinářský, farmaceutický a kosmetický průmysl. Z hlediska léčivých účinků je nejvýznamnější obsah karotenoidů (až 0,25 %), zejména pak karotenu beta, který je zastoupen téměř v 50 procent.
- Plody obsahují okolo 90 % dužniny a nejvýše 10 % semen. Lisuje se z nich šťáva, která se dále zpracovává na sirupy, džemy, marmelády. Zbytek se používá k extrakci rakytníkového oleje.
- V dužnině je 8 % oleje, dále karotenoidy, flavony, vitamíny skupiny F, K, B1, B2, B9, PP faktor a až 0,9 % vitamínu C apod.
- V semenech je skoro 12 % oleje, ve kterém nalezneme triglyceridy kyseliny olejové, palmitové, linolenové a linolové. Nejcharakterističtější složkou oleje je kyselina palmitolejová (16 až 22 %).
- Přítomny jsou i fosfolipidy a steriny.
Co léčí rakytník?
- Olej se užívá vnitřně k léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.
- Existují i zmínky o jeho preventivním použití ke snížení degenerativních změn v zažívacím ústrojí, k nimž někdy může dojít po ozařování.
- Někdy se používá i k inhalacím při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.
- Nejčastěji se však olej používá zevně k urychlení hojení:
- infikovaných ran,
- jizev,
- ekzémů,
- svědivých zánětů kůže,
- k léčbě kůže a sliznic poškozených radioaktivním a ultrafialovým zářením.
Kromě oleje se k léčebným účelům užívají i další lékové formy.
Léčivých vlastností rakytníkového oleje se úspěšně využívá i v kosmetice. Je součástí opalovacích krémů a mastí, určených zejména k ošetřování pokožky poškozené slunečními paprsky.
Přidává se i do ochranných krémů a mastí k hojení popálenin a do masážních, výživných, hydratačních a zvláčňujících krémů zabraňujících tvorbě vrásek i do lotionů k čištění pleti.