Domů Recepty Dušená kapusta s vepřovým masem

Dušená kapusta s vepřovým masem

od jezzina

Dušená kapusta je pokrm, který dost často dětem „moc nejede“, ale s přibývajícími léty nabývá na oblibě. Případnou neoblíbenost dušené kapusty s vepřovým masem mají možná na svědomí některé školní (a „školkové“) kuchyně, kde se dost často vepřové v kapustě připravuje pro děti neatraktivním způsobem. Když budeme dušenou kapustu s vepřovým masem dělat doma a dávat ji dětem od nejútlejšího věku, možná si ji oblíbí. A když ne hned, za pár let určitě. Že může být dušená kapusta s vepřovým masem velmi chutná, dokládají nabízené recepty.

Dušená kapusta s vepřovým masem: Recepty

Dušená kapusta s masem a těstovinami

  • 400-600 g vepřové plece či krkovičky, 1 malá hlávka kapusty, lžíce sádla nebo dvě lžíce oleje, 2 menší i střední cibule, 4 – 6 stroužků česneku, sůl, pepř, 300 až 400 g těstovin, nejlépe mušliček nebo lasturek.
    Příprava: Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání maso v cibuli po všech stranách osmahneme. Malinko podlijeme vodou, přidáme nadrobno nakrájený česnek, osolíme a opepříme a 4 – 6 minut za častého míchání povaříme. Kapustu nakrájíme na tenké nudličky a dáme ji do tukem vymazaného pekáče (při menším množství do vymazané zapékací misky). Zalijeme ji z pánvičky osmaženou cibulí a masem i se šťávou a promícháme. Vespodu necháme zhruba dva milimetry výpeku a dusíme v hodně vyhřáté troubě (220 stupňů) 30 – 40 minut, až jsou kapusta i maso opravdu měkké.
    Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku, ale dáváme pozor, abychom je nerozvařili. Nalijeme je na síto, rychle propláchneme tekoucí studenou vodou, chvíli necháme okapat a dáme je ke kapustě s masem a cibulí.
    Promícháme a necháme ještě 10 – 15 minut zapéct.

Bramborový guláš s kapustou a bůčkem

  • 750 g brambor, 250 g kapusty, 250 g vepřového bůčku, 80 g tuku, 40 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, 1 větší cibule, pepř, sůl.
    Příprava: Vepřový bůček rozkrájíme na kostky, podlijeme osolenou vodou a vaříme doměkka. Do většího kastrolu dáme polovinu tuku, osmažíme na něm cibuli rozkrájenou na kolečka, přidáme ovařenou, na nudličky nakrájenou kapustu, bůček a syrové brambory rozkrájené na hranolky. Podlijeme a dusíme, až jsou brambory téměř měkké. Pak guláš zahustíme jíškou připravenou z mouky a druhé poloviny tuku, přidáme utřený česnek, majoránku a dovaříme.

Kapustové závitky

  • 1 menší kapusta, 1/2 kg umletého vepřového masa, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, hrst rýže, olej či sádlo a 1 vejce.
    Příprava: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a trochu vegety. Hrst rýže uvaříme a přidáme k masu. Vše dobře promísíme s vejcem. Hlávku kapusty spaříme a oddělíme několik listů, jímž seřízneme silné spodní části a žebra. Listy naplníme masem a zabalíme. Zbytek kapusty nakrájíme a položíme na dno pekáče či remosky. Navrch poklademe závitky, přidáme trochu oleje či sádla, podlijeme a zakryté dusíme v troubě. Po 45 minutách odklopíme a pečeme, až vrchní strana závitku dostane zlatou barvu.
    Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Dušená kapusta s vepřovými kotletami

  • Do zapékací mísy vložíme tenké plátky anglické slaniny nebo uzeného bůčku, na ně 1/2 kilogramu jemně nakrájené kapusty smíchané se třemi stroužky nasekaného česneku a špetkou majoránky. Dále klademe vrstvu na plátky nakrájených oloupaných brambor, pak naklepané osolené vepřové kotlety, kořeněné pepřem, paprikou a kmínem. Na maso dáme velkou, na plátky nakrájenou cibuli, opět vrstvu brambor a navrch zbytek kapusty a slaniny. Vše zalijeme dvěma decilitry hovězího vývaru.
    Mísu zakryjeme poklicí, vložíme do trouby a při mírné teplotě (150 stupňů) dusíme 90 minut.

Vepřové maso v kapustě s bramborem (pro diabetiky)

  • 100 g libového vepřového masa, l čajová lžička slunečnicového oleje, půlka malé cibule, 150 g kapusty, rovná čajová lžička hladké mouky, l stroužek česneku, mletý pepř, sůl, kmín.
    Příprava: Maso nakrájené na kostičky opečeme na zpěněné cibuli, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě. Když je maso poloměkké, přidáme očištěnou nakrájenou kapustu, zalijeme horkou vodou a dusíme. Zahustíme světlou jíškou, povaříme, dochutíme česnekem utřeným se solí.
    Podáváme se 100 g vařených brambor.

Recepty na kapustové karbanátky bez masa jsou k nalezení ZDE.

Související

Váš názor