Domů Recepty Dušená mrkev bez masa

Dušená mrkev bez masa

od jezzina

Dušená mrkev je jídlo, které má samé výhody: je chutná, zdravá, rychle připravená a velmi levná. Když naučíme děti id nejútlejšího věku dušenou mrkev jíst, máme vyhráno. Dušenou mrkev lze připravovat na mnoho způsobů. Dušenou mrkev velmi často připravujeme bez masa, a dokonce na dušenou mrkev bez masa najdeme v různých kuchařkách víc receptů, než na dušenou mrkev s masem.

Vybrali jsme osvědčené předpisy, podle nichž lze dušenou mrkev bez masa připravit pokaždé jinak.

Dušená mrkev bez masa: Recepty

Dušená mrkev s česnekem

  • 500 g mrkve, 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 4 stroužky česneku, sůl, zelená petrželka.
    Příprava: Na oleji zpěníme prolisovaný česnek a přidáme k němu mrkev upravenou na kolečka. Krátce ji osmahneme, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory a se sázeným vejcem.

Mrkev dušená s jablky

  • 500 g mrkve, 250 g nakyslých jablek, 1 větší cibule, 2 lžíce másla, cukr, sůl, zelená petrželka.
    Příprava: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, vložíme na ni mrkev nastrouhanou na velké kapky, krátce osmahneme, podlijeme trochou horké vody a dusíme do polo měkka. Přidáme plátky oloupaných a jádřinců zbavených jablek, podle chuti přisladíme, přisolíme a společně dohotovíme.
    Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s novými bramborami či s opékanými nebo americkými bramborami.

Mrkev dušená s bramborem

  • 600 g mrkve, 600 g menších brambor, 2 lžíce másla, 4 vejce, svazeček jarních mladých cibulek, šálek vývaru ze zeleninové kostky, špetka pepře a soli, pažitka.
    Příprava: Mrkev a brambor očistíme, nakrájíme na 3 mm silné plátky a na rozpuštěném másle mrkev podusíme do sklovita, přidáme vývar, krátce povaříme, přidáme brambory a společně pod pokličkou dusíme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, očistíme, nakrájíme na půlky. Očištěné mladé cibulky i se zelenou natí pokrájíme na tenká kolečka, vložíme do podušené mrkve, krátce prohřejeme.
    Hotový pokrm osolíme, opepříme, na talíři podáváme s půlkami uvařených vajec posypaných pažitkou.

Dušená zelenina s prosem

  • 200 g celých prosných zrn, 1/2 litru zeleninového vývaru, 200 g mrkve, 200 g kedlubnů, 200 g pórku, 3 lžíce másla, 2 vejce, 2 bílé jogurty, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce oleje (bodlákového), 2 lžíce sekané petrželky, špetka soli a pepře.
    Příprava: Proso necháme přejít varem v zeleninovém vývaru, odložíme, necháme nabobtnat. Zeleninu očistíme, nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a každý druh zvlášť zpěníme a podusíme na másle (do doby, až začne zelenina vonět). Vejce v misce rozšleháme s jogurtem a strouhaným sýrem, osolíme, opepříme. Zeleninu vložíme do vymaštěné zapékací misky, pokapeme rajským protlakem, posypeme prosem, zalijeme jogurtovou omáčkou, pokapeme olejem a posypeme petrželkou. Obsah dáme zapéct do předem vyhřáté trouby dozlatova.
    Podáváme se zeleninovým salátem.

Mrkev se zeleninou a se ztraceným vejcem

  • 8 mrkví, 1 menší celer, 100 g čočky, 1 lžička sardelové pasty, 100 g másla nebo rostlinného másla, 4 vejce, ocet, sůl.
    Příprava: Očištěnou mrkev a celer uvaříme v mírně osolené vodě, zvlášť uvaříme přebranou a předem namočenou čočku. Mrkev a celer nakrájíme na úhledné kousky, promícháme s uvařenou čočkou a přelijeme rozpuštěným máslem, ochuceným sardelovou pastou.
    Podáváme se ztraceným vejcem. (Do hrnku, kde vaříme mírným varem osolenou a okyselenou vodu, rozklepneme vejce a vpustíme je opatrně do děrované naběračky, nebo přehrnujeme bílek přes žloutek; vaříme asi čtyři minuty.)

Mrkev na smetaně

  • 1/2 kg mrkve, 1 velká cibule, 5 dkg másla, 1 lžíce sekané zelené petržele, 1/4 litru kyselé smetany, 2 středně velké brambory, sůl, pepř.
    Příprava: Drobně pokrájenou cibuli necháme na másle zapěnit. Přidáme usekanou zelenou petržel, zamícháme, vložíme na nudličky postrouhanou mrkev, sůl, zalijeme vodou tolik, aby se mrkev snadno míchala. Když je mrkev skoro měkká, zahustíme ji jemně ustrouhanými syrovými brambory, necháme přejít var a nakonec zalijeme hustou smetanou.

Mrkev dušená s kyselou smetanou a křenem

  • 3/4 kg mrkve, 1/8 l kyselé smetany, 1 a 1/2 dkg mouky, 3 lžíce strouhaného křenu, 2 dkg másla, sůl.
    Příprava: Mrkev jemně nastrouháme a dusíme na másle s trochou vody čtvrt hodiny. Zaprášíme ji moukou a ještě chvíli podusíme. Naposledy přidáme jemně strouhaný křen, smetanu, a několik syrových nastrouhaných mrkví. Dále nevaříme.
    Jako přílohu podáváme brambory.

Palačinkové kornouty plněné dušenou mrkví

  • Palačinky: 1/4 l mléka, 1 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, tuk na pečení, nastrouhaný sýr na posypání. Náplň: 500 g mrkve, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžička hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, sůl.
    Příprava: Z mléka, vejce, prosáté mouky a soli připravíme hustější palačinkové těsto. Na pánvi potřené tukem pečeme po obou stranách tenké palačinky. Složíme je do kornoutku, naplníme podušenou brokolicí a rozložíme do tukem vymazané zapékací mísy.
    Příprava náplně: Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, vmícháme zeleninu, ochutíme prolisovaným česnekem, solí, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Před dokončením zahustíme náplň hladkou moukou.
    Palačinky klademe trochu přes sebe. Posypeme je nastrouhaným sýrem, vložíme do předehřáté trouby a zapékáme, než se sýr roztaví.

Související

1 komentář

Retamal 15.2.2021 - 18.56

Vynikající.Vařím často.moc jsme si pochutnali.
Přidávám ke svý oblíbený receptům. Zdravím Retamal
-)

Reply

Napsat komentář: Retamal