Domů Osobní rozvoj Etiketa stolování: Pravidla, zásady

Etiketa stolování: Pravidla, zásady

od jezzina

Zásadám stolování by se měl člověk učit od nejútlejšího věku. Správné stolování by se mělo tak vrýt pod kůži, že je už dítě musí mít za samozřejmé, a jako mimořádné cítit, když se od etikety stolování odchýlí. Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole. Naučit dítě správně stolovat, to je velký vklad do jeho života. Dokáže se pak přirozeně chovat v každé společnosti, bude se u stolu cítit dobře on sám i jeho okolí.

Zásady stolování vstřebáváme odmalinka

Jakmile dítě začne přijímat potravu vsedě, začíná jeho výchova ke správnému stolování. Pokrm by mělo přijímat v dětské stoličce, která je přisunuta k jídelnímu stolu. Jiným způsobem by jídlo nemělo přijímat. Situace, kdy matka s lžičkou pokrmu stíhá dítě běhající po celém bytě, by nikdy neměla nastat.

Dítě a pravidla stolování

Od nejútlejšího věku ctíme důležité zásady:

  • před usednutím ke stolu si umyje ruce (jsou mu umyty ruce),
  • má vždy svoje nádobí a příbor (nedáváme mu pokrm z talíře dospělého),
  • nedovolíme mu s pokrmem si hrát nebo ho ničit,
  • učíme ho používat ubrousek na otírání úst (neradujeme se z jeho upatlanosti a nepořizujeme „veselé“ fotky ze situace, kdy se dítě umaže pokrmem),
  • je-li vhodný čas, stolujeme vždy všichni,
  • nedovolíme dítěti, aby od stolu odešlo dokud ostatní jedí,
  • vedeme je k tomu, aby se zdvořile zeptalo, zda smí odejít, pokud už všichni dojedli a dospělí ještě kolem stolu hovoří.

„Školkař“ už jí celým příborem

Od jednoho roku se dítě učí samo jíst, ve dvou letech by mělo zvládnout najíst se lžicí a vidličkou, před nástupem do školky by mělo zvládat používání jídelního příboru. (Bohužel, jsou i mateřské školy, kde si učitelky usnadňují práci tím, že dětem dávají k jídlu pouze lžíci. Pak je na rodičích, aby při schůzkách s vedením školy zajistili nápravu).

Vracíme se „na stromy“?

V průběhu minulého tisíciletí se postupně stále více tříbila kultura stolování. K používání lžic a nožů ve středověku přibyla během 16. století vidlička. Další vývoj pak přinesl vznik specializovaných příborů na různé druhy pokrmů. Ústup od tohoto trendu naznačilo až 20. století. Obliba fast-foodů vrátila člověka o několik století zpět, kdy mu k pozření jídla stačila pomoc vlastních rukou.

K čemu se používají příbory

  • Polévková lžíce – na všechny polévky servírované v polévkových talířích, hot potts, těstoviny, též jako servírovací lžíce
  • Stolní vidlička – na všechna masová jídla, teplé předkrmy (též jako servírovací vidlička)
  • Nůž – na všechna masová jídla a teplé předkrmy (používán jako standardní nůž při všech typech prostírání)
  • Předkládací vidlička – napichování a přidržování pokrmu z mísy.
  • Předkládací lžíce – na nabírání pokrmu a omáčky z mísy.
  • Salátová vidlička a salátová lžíce – k promíchání a servírování salátu u stolu nebo ze salátového bufetu
  • Mocca lžička – na mocca kávu, speciální polévky, na přílohy ve skleněných miskách.
  • Dezertní vidlička – na studené předkrmy (s dezertním nožem), studené moučníky (s dezertní lžící)
  • Rybí nůž – širší plocha nože
  • Rybí vidlička – kratší ozubení, pro všechna teplá jídla z ryb a darů moře
  • Naběračka na omáčku – k velkým omáčníkům
  • Naběračka na polévku – na polévky servírované v hrncích a terinách
  • Kávová lžička – na teplé nápoje, kávu, čaj, na jídla servírovaná v šálcích a miskách
  • Lopatka na dort – na porcované dorty a zákusky

Tipy pro správné stolování

  • Při sestavování slavnostního menu by se měla dodržovat zásada neopakovat jeden druh pokrmu dvakrát. To znamená, že pokud předkládáte jako předkrm drůbež, neměla by být součástí hlavního chodu.
  • Pokud servírujete drůbež či plody moře v úpravě, která se jí rukama, měli byste před každého strávníka postavit misku s teplou vodou, v níž plave plátek citronu, na umytí.
  • Příbory na pravé straně talíře pokládejte 2 cm od hrany stolu, příbory na levé straně jsou střídavě odsazeny, přičemž počáteční leží 2 cm od hrany stolu, následující 6 cm od hrany stolu.
  • Dezertní příbory pokládejte nad talíř souběžně s hranou stolu. Rukojeť vidličky směřuje doleva, rukojeť lžičky doprava. Lžíce leží nad vidličkou. Pokud prostíráte i dezertní nůž (na ovoce nebo sýr), leží pod dezertní vidličkou.
  • Textilní ubrousek si pokládejte do klína, při jídle se používá na otírání úst.
  • Prostírání sklenic se řídí podle menu a druhů podávaných nápojů. Pokud servírujete pouze dva nápoje, jsou sklenky řazeny diagonálně – nealko sklenice nad stolním nožem, vinná sklenice vpravo od ní. Pokud podáváte jen víno, pak sklo na bílé víno je vpravo od skla na červené víno.
  • Při třech druzích nápoje jsou sklenice sestaveny do trojúhelníku: nad stolním nožem je sklo na červené víno, nad dezertním (rybím) nožem je sklo na bílé víno, za nimi stojí sklenka na sekt.
  • Čtyři druhy nápoje – sklenky tvoří čtverec. V první řadě stojí sklo na nealko nad stolním nožem, vpravo sklo na bílé víno, ve druhé řadě se nachází vlevo sklo na sekt, vpravo na červené víno.
  • Talíře se přinášejí s jednotlivými chody; výjimku tvoří takzvaný klubový talíř (velký plochý talíř), který zůstává na stole až do konce.
  • Slánku a pepřenku, ošatku s pečivem sklízíme ze stolu před dezertem.

Související

1 komentář

Martin 16.7.2020 - 6.57

Technika.ok..Ale kdo.napriklad.dostava na talir jako.prvni..Myslim v rodine,kde jjsou prarodice ,rodice,manzelka.deti? Synove a dcery…

Reply

Napsat komentář: Martin