Domů Recepty Falafel: Originální recept

Falafel: Originální recept

od jezzina

Falafel jsou smažené kuličky nebo malé karbanátky z hmoty vytvořené nejčastěji z cizrny. Smaží se a podává se v pita chlebu s rajčaty, salátem a česnekovým jogurtem s bylinkami. Falafel je na Středním východě a v severní Africe něco jako u nás párek s rohlíkem – rychlé jídlo, které si lze koupit skoro kdekoliv a jež je možno sníst třeba hned na ulici. Rychle občerstvení, ale v duchu tradice. Vyrábí se v pouličních stáncích i v arabských a izraelských fast foodech ve velkých městech. Falafel si lze koupit i v evropských zemích, v kterých žijí národnostní menšiny ze zemí, kde je fafalel běžným jídlem.

Falafel: Každý recept je originál

Tvrdit ve střední Evropě, že připravujeme falafel přesně podle originální předpisu, to by bylo troufalé. Recepty na originální fafalel se liší – asi tak, jako recepty na české koláče. A recepty uváděné u nás budou vždy jen zprostředkované. A nebo – i když je budeme mít od rodilého izraelského nebo arabského kuchaře, není v našich silách argumentovat, pakliže někdo právě ten “náš – originál” označí jako nesprávný.

Receptury na falefel se liší, a to nejen v chuťových nuancích.

  • Podle některých receptů se falafel připravuje zásadně z cizrny syrové, pouze dostatečně dlouho namočené.
  • V jiných je uvedena cizrna vařená
  • a ještě v jiných dokonce cizrna z konzervy.
  • Ovšem falafel se dělá také ze sušených fava fazolí,
  • indické recepty jako surovinu na falafel uvádějí hrách nebo čočku.

Falafel není žádní „dieta“

Určitou nevýhodou falafelu je, že se smaží v oleji. Při koupi na stánku tak zákazník těžko ovlivní množství oleje. Při výrobě domajej můžeme alespoň nechat odsát na ubrousku.

Naopak výhodou jsou použité suroviny – nejlépe chutná z cizrny. Na rozdíl od luštěninových karbanátků, které se i u nás dělají “odjakživa”, se v orientálních receptech nepřidávají do těsta vejce a jen v některých receptech je uvedena mouka.

Falafel připravený jen z namočené, umleté cizrny, s kořením, česnekem a petrželkou, podávaný se zeleninovým salátem a dresingem z jogurtu, se může stát zajímavých obědem. Nelze je ovšem označit za jídlo lehké.

Co je falafel

Falafel jsou drobné karbanátky z cizrny. Jejich základem je cizrna rozmixovaná s cibulí, česnekem a s čerstvou zelenou petrželkou nebo koriandrem. Potom hmotu smícháme s mletým koriandrem, římským kmínem, trochou cayenského pepře a podle potřeby hladkou moukou (v některých receptech není), aby se ingredience lépe spojily. Pak ji necháme asi hodinu odpočívat v chladu a poté z ní vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu, lehce je zmáčkneme a necháme ještě čtvrt hodiny stát. Falafel smažíme v oleji tři až čtyři minuty, jednou ho přitom otočíme a pak dáme okapat na papírový ubrousek.

Falafel: Originální recept

  • Hrnek suché cirny dáme na 12 až 20 hodin namořit do studené vody. Miska musí být dostatečně velká a vody musí bát víc než trojnásobné množství, aby cizrna měla z čeho a kam nabobtnat. Dál je třeba 1 šálek nasekané zelené jarní cibule,  ½ šálku nasekané petrželky kudrnky, 4 stroužky nasekaného česneku, 1 polévková lžíce mletého římského kmínu, 1,5 lžičky soli, ½ lžičky pepře, větší špetka chilli, špetka koriandru suchého nebo hrst čerstvého.
    Příprava: Všechny ingredience rozmixujeme, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme drobné karbanátky nebo kuličky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Pak kuličky smaříme ve vysoké vrstve oleje nebo pečeme v trouba – pak musí být dobře potřené olejem.

Falafel z konzervované cizrny

  • Jedna plechovka sterilované cizrny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, svazek petrželky a máty, špetka cayenského pepře, 1 lžička mletého římského kmínu a koriandru, 3 lžíce cizrnové nebo hladké pšeničké mouky, sůl, olej nebo rostlinný tuk.
    Příprava: Cizrnu dáme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme. Obě přísady, cizrnu a vejce, rozmixujeme. Petrželku a mátu opláchneme, vodu setřepeme, lístky otrháme a nahrubo nasekáme. Bylinky, cayenský pepř, římský kmín a koriandr přidáme k cizrně. Osolíme a promícháme. Rozehřejeme olej. Do cizrnové hmoty zamícháme mouku. Z hmoty tvoříme malé karbanátky.
    Smažíme na rozehřátém oleji dozlatova a dokřupava.

Víte, že…

restaurace McDonald’s působící v Egyptě mají v nabídce menu, které se nazývá Mac falafel?  Spočívá v kombinaci hamburgeru a místní smažené kořeněné placky z bobů.

v Izraeli je oblíbená zvyk konzumovat falafel pokud možno na co nejrušnějším místě?

Foto: pixabay.com

Související

Váš názor