Galangal, botanicky galgán větší, známe jako aromatickou a kořenící přísadu asijských jídel. Rostlina se podobá zázvoru a protože je domovinou mimo jiné v Thajsku, říká se ji také někdy siamský zázvor. V kuchyni a v léčitelství se používají oddenky galangalu, stejně tak jako se používají oddenky zázvoru. V Česku je galangan (glagán) k mání ponejvíc v asijských tržnicích.
Galangal, „bratranec“ zázvoru
Galangal, galgán větší (Alpinia Galanga L.) je vytrvalá rostlina z rodu zázvorovitých dorůstající i do výšky dvou metrů. Má tlustý, vodorovně rostoucí plazivý oddenek, z něhož vyrůstají přímé, až dva metry vysoké lodyhy. Její listy jsou tmavě zelené. Lodyhy jsou zakončeny hroznem zelenavě bílých vonných květů. Plod je zdužnatělá kulovitá a červenavá tobolka obsahující dvě až tři tmavohnědá semena.
Předmětem sběratelského a pěstitelského zájmu jsou oddenky galangalu. Přes všechnu podobnost se zázvorem chutnají jinak – mají ostře naslídlu chuť a vlastní aroma. Galangal roste nejvíc v jihovýchodní Asii: v Indii, Thajsku, Indonésii a Malajsii ve Vitnamu, v Číně. Do Evropy se dováží po staletí.
Vyskytují se víc druhů této rostliny s aromatickým kořenem:
- . kentjur neboli kanceria galangová,
- galgan skleníkový,
- V Indii, Barmě, na Jávě a Bali roste Alpiniamalaccensis.
- imbir neboli alpinia galangová, galgán velký, rozšířený v jižní a jihovýchodní Asii, hlavně v jižní Číně, v Thajsku a Vietnamu
Posledně jmenovaný druh roste i ve Vysokých Tatrách. Jejich kořen se používá do omáček a masitých a zeleninových jídel. Ostrou, palčivou chuť oddenku, tolik žádoucí v asijské kuchyni, způsobuje netěkavý fenol galangol.
.
Tom-yam goong
(ostrý kuřecí vývar s krevetami, galangalem a koriandrem)
- 2 kg kuřecích křídel a skeletů, krunýře z tygřích krevet, 3 mrkve, 1 pórek , 2 cibule, 1 středně velký kus čerstvého galangalu, 1 středně velký kus čerstvého zázvoru, 6 kusů citronové trávy, 15 limetových listů, sušené chilli papričky, celý sušený koriandr, sezamový olej, 1 svazek jarní cibulky, houby shitake, 400 g loupaných tygřích krevet, limetová šťáva, thajská rybí omáčka, 1 svazek čerstvého koriandru.
Příprava: Do hrnce vložíme kuřecí křídla a skelety, krunýře z krev et, očištěnou nakrájenou mrkev, pórek a cibuli, překrájený galangal, zázvor, 4 kusy citronové trávy, 10 li metových listů, chilli papričky a koriandr. Vše zalejeme vodou, uvedeme do varu a pomalu vaříme v tlakovém hrnci 45 minut. Vývar scedíme, vychladíme a odstraníme z něj tuk. Na troše sezamového oleje zpěníme pokrájenou jarní cibulku, houby shitake, zbylou překrájenou citronovou trávu a limetové listy, přidáme tygří krevety, lehce orestujeme a zalejeme připraveným vývarem.
Dochutíme limetovou šťávou, rybí omáčkou a čerstvým koriandrem a podáváme.
Galgán: Využití v kuchyni
Galgán se používá ke kořenění dušených mas, ryb, ke zvěřině, drůbeži, k rybám a plodům moře, do omáček na bázi kokosu a do kořenicích past. Někdy se přidává k čínské směsi „five spice powder“. Je rovněž užíván při výrobě likérů a hořkých pálenek. Oddenky se krájí na plátky nebo se suší a melou. V potravinářském průmyslu slouží k výrobě octa.
Galangal jako lék
Užívá se oddenek (Galangae rhizoma). Uvádí se, že obsahuje:
- 0,5 až 5 procent silice,
- dále flavonoidy,
- kemferol,
- kvercetin
- a isorhamnetin.
Doporučuje se při zvracení, průjmech, bolestech žaludku, chronických zánětech střev, při otravě alkoholem. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 1 až 3 g drogy.
- Před časem angličtí vědci podrobili galangal důkladným testům a údajně zjistili, že dokáže “zabíjet” rakovinové buňky. Kořen má podle zveřejněných informací i preventivní účinky. U nemocných prý působí blahodárně na rakovinu žaludku, prsu a plic.
- Svatá Hildegarda však toto koření doporučovala i na srdeční a trávicí potíže.
- O galangalu se dále uvádí, že je prostředkem podporujícím sekreci žaludečních šťáv, peristaltiku střev a zmírňujícím produkci střevních plynů.
Foto: Polévka Tom-yam goong (pixabay.com)